Οι 3 λέξεις που θα σας κάνουν επιτυχημένο στέλεχος στο χώρο εργασίας

χώρο εργασίας

Είναι γνωστό ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο ηγεσίας για να βοηθήσει στον μετασχηματισμό της κουλτούρας στο χώρο εργασίας και στις βαθύτερες σχέσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα των Adam Grant και Francesca Gino , οι απλές εκφράσεις εκτίμησης και επαίνου μπορούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην παροχή κινήτρων και έμπνευσης στους άλλους. Αλλά ένα απλό «ευχαριστώ» είναι αρκετό; Οχι ακριβώς ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Αποτελέσματα έρευνας για τις 3 μαγικές λέξεις 

Ένα από τα πειράματά τους στο πεδίο επικεντρώθηκε στη συγκέντρωση κεφαλαίων για ένα πανεπιστήμιο, συγκεκριμένα στο κρίσιμο έργο της εξασφάλισης δωρεών αποφοίτων. Εάν έχετε πάρει ποτέ τηλέφωνα για συγκέντρωση χρημάτων, ξέρετε ότι μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς οι έρανοι συχνά πρέπει να αντιμετωπίσουν αγενή σχόλια και συχνές απορρίψεις.

Ο Grant και ο Gino ήθελαν να διερευνήσουν πώς μια έκφραση ευγνωμοσύνης από έναν  διευθυντή θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά των εράνων όταν συγκεντρώνουν κεφάλαια για το πανεπιστήμιο. Θα μπορούσε μια απλή πράξη επαίνου να οδηγήσει τους εράνους να συγκεντρώσουν περισσότερες δωρεές; Και ποια είναι η μαγική φράση που μπορεί να θέλουν να ακούσουν οι άνθρωποι για να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους ;

Η  έρευνα έγινε δημόσιο πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία εράνους σε δύο ομάδες: την ομάδα ελέγχου, η οποία δεν έλαβε εκτίμηση ή ευγνωμοσύνη, και την ομάδα ευγνωμοσύνης, την οποία ο διευθυντής επισκέφτηκε προσωπικά για να εκφράσει ευγνωμοσύνη για τη σκληρή δουλειά τους.

Το μυστικό για να γίνετε επιτυχημένο στέλεχος

Και οι δύο ομάδες που έκαναν εράνους λάμβαναν καθημερινά σχόλια σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Η βασική διαφορά ήταν αν έλαβαν ή όχι μια άμεση έκφραση ευγνωμοσύνης από τον υπεύθυνο. Να τι ακριβώς είπε ο επικεφαλής για να επαινέσει τους εράνους:

Είμαι πολύ ευγνώμων για τη σκληρή δουλειά σας. Εκτιμούμε ειλικρινά τη συνεισφορά σας στο πανεπιστήμιο.

Οι τρείς μαγικές λέξεις είναι: Είμαι πολύ ευγνώμων . Όχι απλώς ένα απλό ευχαριστώ .Το να είσαι ευγνώμων έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο και νόημα, ειδικά για μια άχαρη δουλειά.

Λοιπόν, τι συνέβη ως αποτέλεσμα; Ενώ η ομάδα χωρίς εκφράσεις ευγνωμοσύνης δεν παρουσίασε καμία αλλαγή στον μέσο αριθμό των κλήσεων, όσοι έλαβαν δύο προτάσεις έκφρασης ευγνωμοσύνης, από το αφεντικό τους διπλασίασαν τις κλήσεις που έκαναν την επόμενη εβδομάδα . Αυτό υπογραμμίζει τον θετικό αντίκτυπο των απλών χειρονομιών εκτίμησης όπως “είμαι ευγνώμων” στην απόδοση των εργαζομένων.

Οι Grant και Gino κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν άτομα σε θέσεις εξουσίας εκφράζουν ευγνωμοσύνη, τα άτομα είναι πιο πιθανό να συνεισφέρουν επιπλέον εργασία. Κατά μία έννοια, η έκφραση ευγνωμοσύνης κάνει τους ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά να νιώθουν μεγαλύτερη αξία.

Αυτό θυμίζει την φράση της Μάγιας Αγγέλου: «Έμαθα ότι οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτό που είπες, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτό που έκανες, αλλά οι άνθρωποι δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να νιώσουν». Τα αφεντικά που κάνουν τους υπαλλήλους τους να αισθάνονται ότι έχουν σημασία, ότι τους βλέπουν και τους ακούν, θα αποδίδουν εγγενώς σε υψηλότερο επίπεδο. Είναι η ανθρώπινη φύση.

Σε άλλα πειράματα, που διεξήγαγαν οι Grant και Gino, οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονταν μεγαλύτερη αίσθηση αυτο-αποτελεσματικότητας, που σημαίνει ότι αντιλήφθηκαν ότι είχαν πιο σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο γύρω τους.

Ο  διευθυντής, είναι σημαντικό να αφιερώνει λίγο χρόνο για να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους και τους συναδέλφους τους όταν διαπρέπουν στα καθήκοντά τους.

Απλώς αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους λέγοντας «Είμαι πολύ ευγνώμων» και εκφράζοντας το ειλικρινά και από καρδιάς μπορεί να βοηθήσει πολύ στην τόνωση του ηθικού και στην παρακίνηση τους να αποδώσουν ακόμα καλύτερα.

Loading Poll…

Loading Poll…
Όλο Υγεία

Scroll to Top