Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν σεξ τα ζευγάρια; Ειδικοί σεξουαλικής υγείας απαντούν

σεξ

Αναλογιζόμενοι τη σχέση σας, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί τι είναι πραγματικά «φυσιολογικό» σε μια τέτοια κατάσταση: «Πόσο σύντομα πρέπει να μείνουμε μαζί;», «Πότε πρέπει να κάνουμε παιδιά;», «Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ

Το τελευταίο είναι ένα θέμα που έχει κεντρίσει την περιέργεια πολλών, οδηγώντας σε μια σειρά από μελέτες και απόψεις ειδικών που προσπαθούν να εντοπίσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό. Μπορεί να έχετε διαβάσει για μια μελέτη του 2017 που υποδηλώνει ότι μία φορά την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημείο για μερικά ζευγάρια. Αλλά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, υπάρχει τελικά μια ενιαία απάντηση σε μια τόσο προσωπική ερώτηση;

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τι σημαίνει να διατηρείς μια ζωντανή και υγιή σεξουαλική ζωή.

Πόσο συχνά πρέπει τα ζευγάρια να κάνουν σεξ;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι τόσο διαφορετική όσο και τα άτομα που τη ρωτούν. Η Kameelah Phillips, σύμβουλος γαλουχίας και εκπαιδεύτρια για την υγεία των γυναικών, λέει στο The Healthy:

«Κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και εφόσον έχει μια αμοιβαία κατανόηση όσον αφορά στη ρουτίνα και την εκπλήρωση, τότε δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια εξωτερική σύσταση».

Αυτή η προοπτική τιμά το ευρύ φάσμα της οικειότητας που βιώνουν διαφορετικά ζευγάρια. Για κάποιους, η σωματική έκφραση μέσω της διείσδυσης είναι πρωταρχικής σημασίας, ενώ για άλλους, οι μη σεξουαλικές μορφές οικειότητας όπως η αγκαλιά και το φιλί εκπληρώνουν τις συναισθηματικές και σωματικές τους ανάγκες.

Η Natasha Bhuyan, οικογενειακός γιατρός από το Phoenix, απηχεί αυτό το συναίσθημα και μας υπενθυμίζει ότι η προσωπική ικανοποίηση μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με τη διάθεση, την υγεία και τα διαφορετικά στάδια της ζωής -γεγονός που καθιστά τον αμοιβαίο σεβασμό, την ευελιξία και την ανοιχτή επικοινωνία κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Η Δρ. Bhuyan εξετάζει περαιτέρω τις κοινές παρανοήσεις σχετικά με τη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ανδρών και γυναικών, εξηγώντας ότι υπάρχει πραγματικά μεγάλη ποικιλία μεταξύ των ανθρώπων και των προτιμήσεών τους, που δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τα στερεότυπα του φύλου.

Αν και είναι αλήθεια ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται συχνά με αυξημένη λίμπιντο, αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το πλήρες φάσμα της ανθρώπινης επιθυμίας και τη δυναμική σε διαφορετικούς τύπους σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ζευγαριών του ίδιου φύλου.

Τί ορίζεται ως υγιής σεξουαλική ζωή

«Μια υγιής σεξουαλική ζωή δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για τους συντρόφους να εξερευνούν τις επιθυμίες και τη φαντασία τους χωρίς κριτική», λέει η Δρ. Phillips. Όταν πρόκειται για περιόδους σεξουαλικής αδράνειας, και οι δύο γιατροί συμφωνούν: Δεν υπάρχει οριστικό χρονοδιάγραμμα που να σηματοδοτεί ανησυχία, από τη στιγμή που οι δύο σύντροφοι δεν δυσανασχετούν.

Είναι η έλλειψη προσοχής στις συναισθηματικές, ψυχολογικές ή σωματικές ανάγκες της σχέσης σε αυτές τις στιγμές που μπορεί να σπείρει δυσαρέσκεια. Και το να έχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή προσφέρει περισσότερα οφέλη από απλή ευχαρίστηση. Η κλινική του Κλίβελαντ επισημαίνει πολλά άλλα πλεονεκτήματα που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη συνολική υγεία σας:

  • Μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες
  • Ενισχύει την υγεία της καρδιάς σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα
  • Έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον πόνο
  • Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος

Επιπλέον, μια σημαντική πτυχή μιας υγιούς σεξουαλικής σχέσης είναι η ενημέρωση και η επαγρύπνηση σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), σύμφωνα με την Δρ. Phillips. Η πρόσφατη ετήσια έκθεση STI Surveillance από το CDC δείχνει την ανησυχητική αύξηση στα ποσοστά ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 80% των περιπτώσεων σύφιλης τα τελευταία πέντε χρόνια και της εκπληκτικής αύξησης 937% των περιπτώσεων συγγενούς σύφιλης την τελευταία δεκαετία.

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου συμβουλεύουν έντονα τα άτομα να υποβληθούν σε τεστ ΣΜΝ κατά την αρχή ή το τέλος μιας σχέσης και να συμπεριλάβουν τη σύφιλη στη διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου, ειδικά δεδομένης της πρόσφατης αύξησης της. Οι έγκυες ενθαρρύνονται επίσης να υποβάλλονται σε εξετάσεις για συγγενή σύφιλη, μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Όλο Υγεία

Scroll to Top