Σε ποια ηλικία γίνεται το καλύτερο σεξ; Δεν θα πιστεύετε τα απροσδόκητα ευρήματα των επιστημόνων

το καλύτερο σεξ
  • Η κοινωνία φαίνεται να πιστεύει ότι το καλύτερο σεξ της ζωής σου γίνεται όταν είσαι νέος.
  • Σύμφωνα με έρευνα, τα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης είναι υψηλότερα στους μεγαλύτερους ενήλικες.
  • Η ηλικία δεν αποτελούσε σημαντικό παράγοντα όσον αφορά την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής.
  • Ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να μην κάνουν τόσο πολύ σεξ, το σεξ που κάνουν είναι υψηλότερης ποιότητας.

Η κοινωνία φαίνεται να πιστεύει ότι το καλύτερο σεξ της ζωής σου γίνεται όταν είσαι ακόμη στην ακμή της ύπαρξής σου. Είσαι νέος, αυθόρμητος και έχεις χρόνια μπροστά σου για να επιλέξεις σεξουαλικά συμβατούς συντρόφους και να εξερευνήσεις τις προτιμήσεις σου.

Ωστόσο, μερικές έρευνες (μία από έναν δημοφιλή ιστότοπο γνωριμιών) φαίνεται να δείχνουν ότι τα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης είναι υψηλότερα στους μεγαλύτερους ενήλικες. Μιλάμε για τα τέλη της τέταρτης δεκαετίας της ζωής σας μέχρι τα 80.

Σε μια έρευνα του 2018 από το Match.com, 5.000 singles όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και επιπέδων εισοδήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, μίλησαν για την απομυθοποίηση σχετικά με πράγματα που τους έμαθαν οι ταινίες για το σεξ. Όπως διαπιστώθηκε, οι 66χρονες ανύπαντρες γυναίκες και οι 64χρονοι ανύπαντροι άντρες ανέφεραν ότι έκαναν το καλύτερο σεξ της ζωής τους,

Η διαδικτυακή πλατφόρμα ευεξίας Happify διαπίστωσε ότι τα 46 ήταν η καλύτερη ηλικία, ενώ η εφαρμογή αντισύλληψης Natural Cycles εντόπισε τους καλύτερους οργασμούς σε συμμετέχοντες άνω των 36 ετών.

QuizMaker Quizzes

Αν και αυτές μπορεί να μην πληρούν τις προϋποθέσεις ως πραγματικά επιστημονικές μελέτες, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα, όπως μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine, η οποία ανέφερε ότι η σεξουαλική ικανοποίηση αυξανόταν με την ηλικία για μια ομάδα 1.303 ηλικιωμένων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research διαπίστωσε ότι η ηλικία δεν αποτελούσε σημαντικό παράγοντα όσον αφορά την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής (SQoL). Στην πραγματικότητα, οι ηλικιωμένοι είχαν θετική σχέση με το SQoL, παρόλο που αυτή η μέτρηση βασιζόταν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Οι ηλικιωμένοι νιώθουν πιο άνετα με το σώμα τους και με τις σεξουαλικές τους ανάγκες

Οι ειδικοί φαίνεται να πιστεύουν ότι το καλύτερο σεξ έρχεται σε αυτήν την απροσδόκητη ηλικία, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ πιο σίγουροι, άνετοι και θετικοί απέναντι στο σώμα τους καθώς μεγαλώνουν, παράγοντες που συμβάλλουν σε μια καλή σεξουαλική ζωή.

Όπως μοιράστηκε η σεξοθεραπεύτρια Vanessa Marin στη HuffPost, «με τους πελάτες μου ηλικίας 20 και 30 ετών, η αυτοσυνείδηση είναι ένας τεράστιος παράγοντας για τον οποίο δεν μπορούν να απολαύσουν το σεξ: Οι νεότεροι σκέφονται πολύ, από το πώς μοιράζει το σώμα τους και πώς αποδίδουν μέχρι τι σκέφτεται ο σύντροφός τους».

Τα ώριμα άτομα τείνουν επίσης να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της σεξουαλικής τους ευχαρίστησης, ειδικά όταν μια εγκυμοσύνη, ένα απαιτητικό επάγγελμα ή οι ευθύνες που σχετίζονται με τα παιδιά δεν αποτελούν μέρος της εικόνας. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να έχουν λιγότερους περισπασμούς και περισσότερη ιδιωτικότητα.

Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πραγματικά ευχάριστες σεξουαλικές συναντήσεις πιθανώς να παίρνουν τα φώτα από την προσποίηση ενός οργασμού που έχει ως στόχο να κρατήσει τον σύντροφο ευχαριστημένο ή από τον συμβιβασμό στο λιγότερο ικανοποιητικό σεξ.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει και ένα μειονέκτημα σε αυτό το επίπεδο σεξουαλικής ελευθερίας και έκφρασης, σύμφωνα με μια μελέτη 2020 στο International Journal of Environmental Research and Public Health. Η χηρεία, το διαζύγιο και η διαμονή σε κοινά περιβάλλοντα μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά ενέχει επίσης κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, ιδιαίτερα εάν ξεχαστούν οι πρακτικές ασφαλούς σεξ επειδή δεν υπάρχει φόβος εγκυμοσύνης κ.λπ.

Η απόκτηση δεξιοτήτων με μακροχρόνιους συντρόφους μπορεί να συμβάλει σε μια καλύτερη σεξουαλική ζωή

Σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης του 2016, το να έχεις απλώς περισσότερη εμπειρία ζωής και εξάσκηση από το να είσαι με έναν σύντροφο για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η γήρανση μπορεί να σχετίζεται με την απόκτηση δεξιοτήτων και στρατηγικών που μπορούν να αποτρέψουν τις μειώσεις που σχετίζονται με την ηλικία στο SQoL, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας θετικής σχέσης.

Με άλλα λόγια, ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να μην κάνουν τόσο πολύ σεξ, το σεξ που κάνουν είναι υψηλότερης ποιότητας επειδή καταβάλλουν περισσότερη σκέψη και προσπάθεια σε αυτό.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι μακροχρόνιους σύντροφοι με τους οποίους θα κάνουν σεξ. Σύμφωνα με τη Δρ. Louise Aronson, γηρίατρο και καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο λόγος για τον οποίο η κοινωνία μπορεί να θεωρεί ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες δεν κάνουν τόσο πολύ σεξ σχετίζεται με το απλό γεγονός ότι μπορεί να μην έχουν σεξουαλικούς συντρόφους.

«Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να χωρίσουμε, να πεθάνει κάποιος σύντροφος ή να αρρωστήσει. Άρα δεν είναι από έλλειψη επιθυμίας. Αυτός είναι ένας απόλυτος μύθος», τόνισε η γιατρός.

Μαζί με αυτές τις πληροφορίες σχετικά με το ότι το σεξ γίνεται απροσδόκητα υπέροχο καθώς μεγαλώνετε, σημαντικά είναι και θέματα όπως τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες για τη σεξουαλική τους υγεία καθώς γερνούν και πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ορμή. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων κάνει τα ζευγάρια δημιουργικά, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη ικανοποίηση καθώς μεγαλώνουν.

Όλο Υγεία

Scroll to Top