Τα sex toys μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη – Ανησυχητική μελέτη

sex toys

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα sex toys που κατασκευάζονται από υλικά όπως πλαστικό, καουτσούκ και λατέξ μπορούν όλα να οδηγήσουν σε μικροπλαστικά στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς τα μικροσκοπικά σωματίδια εισέρχονται στο σώμα -κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα, όπως ο διαβήτης.

Αυτά τα μικροπλαστικά σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, να διαταράξουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις και να βλάψουν διάφορα σωματικά συστήματα. Οι μεταβολικές διαταραχές συνδέονται συχνότερα με πλαστικά σωματίδια.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Risk Analysis, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke και το Πανεπιστήμιο Appalachian State διαπίστωσαν ότι τα sex toys περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών. Ανακάλυψαν ότι αυτές οι χημικές ουσίες υπάρχουν σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τις προειδοποιήσεις των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τέσσερις τύπους sex toys: πρωκτικά αξεσουάρ, πρωκτικές μπίλιες, διπλούς δονητές και εξωτερικούς δονητές. Τα πρωκτικά αξεσουάρ απελευθέρωσαν τα περισσότερα σωματίδια, ακολουθούμενα από τις μπίλιες, τους διπλούς δονητές και τους εξωτερικούς δονητές.

«Υποστηρίζουμε ότι η μετρούμενη παρουσία φθαλικών ενώσεων στο μικρό μας μέγεθος δείγματος υπερβαίνει το όριο έκθεσης για τις ίδιες χημικές ουσίες στους κανονισμούς της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) στα παιδικά παιχνίδια», δήλωσε η Δρ. Joana Sipe, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και πρόσθεσε:

«Οι έρευνες για το εάν τα σενάρια κινδύνου είναι παρόμοια ή όχι στα sex toys είναι απαραίτητες για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η Δρ. Sipe και η ομάδα της τόνισαν ζητήματα ασφάλειας σχετικά με τα σεξουαλικά παιχνίδια που κάποτε ήταν ταμπού λόγω της φύσης αυτών των αντικειμένων.

Η εργασία εξηγεί ότι, «δημοφιλή ζητήματα κουλτούρας, επικριτές σεξουαλικών παιχνιδιών και σεξουαλικά καταστήματα έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τους χημικούς κινδύνους και οι επαγγελματίες υγείας έχουν ζητήσει την εκπαίδευση των καταναλωτών σχετικά με τους σωματικούς τραυματισμούς που μπορούν να προληφθούν και σχετίζονται με κακώς σχεδιασμένα σεξουαλικά παιχνίδια».

Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι νομικοί εμπειρογνώμονες επέκριναν την έλλειψη ρυθμιστικών μέτρων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Αυτοί οι ειδικοί προέτρεψαν τις ομάδες δράσης καταναλωτών και ακόμη και το Κογκρέσο να απαιτήσουν προστατευτικά μέτρα.

Σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια

Τα ευρήματα θα συζητηθούν στο Ετήσιο Συνέδριο του 2023 Society for Risk Analysis στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα. Η εργασία έρχεται λίγο αφότου οι παγκόσμιοι ηγέτες κατηγορήθηκαν ότι επέδειξαν «μηδενική φιλοδοξία» για την προστασία της ανθρώπινης υγείας στις συνομιλίες για την Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά στην Κένυα.

«Αυτό που ξεκίνησε ως “σταγόνα στον ωκεανό” κοντά στις αρχές του 20ου αιώνα έχει γίνει τώρα ένα τερατώδες τσουνάμι», ανέφερε ο Δρ. John Peterson Myers, ιδρυτής του Environmental Health Sciences και μέλος του Plastic Health Council και συμπλήρωσε:

«Τα πλαστικά και τα χημικά πλαστικά έχουν εξαπλωθεί σαν μάστιγα σε κάθε μέρος του πλανήτη μας, ακόμη και μέσα μας, σε επίπεδα που είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνα. Ωστόσο, οι προβλέψεις της βιομηχανίας που βασίζονται στη συνήθεια προβλέπουν ότι ο όγκος των πλαστικών που δημιουργούνται θα διπλασιαστεί μέχρι τα μέσα του αιώνα».

«Πρέπει να επιλέξουμε. Θα πνίξουμε τη Γη και τους εαυτούς μας με τοξικά πλαστικά ή έχουμε το θάρρος και τη διορατικότητα να τπ σταματήσουμε;» διερωτήθηκε ο γιατρός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top