Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που μπορεί να την προκαλεί σε άνδρες κάτω των 40 ετών

στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία γίνεται πιο συχνή στους νέους άνδρες, με το ένα τέταρτο αυτών που διαγνώστηκαν πρόσφατα να είναι κάτω των 40 ετών. Και οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από αυτή την αύξηση.

Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται μια αύξηση του άγχους, ιδιαίτερα στους νεότερους ενήλικες. Είναι, μάλιστα, γνωστό ότι αυτό το γενικευμένο άγχος είναι συχνά ένας παράγοντας στυτικής δυσλειτουργίας καθώς γίνεται άλλη μια εστίαση για έναν εγκέφαλο που ήδη σκέφτεται υπερβολικά πολύ. Και, φυσιολογικά, το άγχος μειώνει τη διέγερση.

Οι ειδικοί, λοιπόν, πιστεύουν ότι ένας σημαντικός παράγοντας της αύξησης των περιστατικών στυτικής δυσλειτουργίας είναι το άγχος απόδοσης που προκαλείται από την πορνογραφία. «Η πορνογραφία είναι υλικό φαντασίας που είναι φτιαγμένο για διέγερση, επομένως είναι σχεδιασμένο να πατάει όλα τα κουμπιά ταυτόχρονα», εξηγεί η Δρ. Catherine Hood, ψυχοσεξουαλική θεραπεύτρια και ειδική στη σεξουαλική ιατρική, και προσθέτει:

«Κανείς δεν βλέπει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας και νομίζει ότι μπορεί να πετάξει, αλλά οι άνθρωποι βλέπουν πορνό και πιστεύουν ότι αυτό είναι πραγματικότητα. Προωθεί μια εμπειρία που η πραγματική ζωή δεν μπορεί να υποστηρίξει και που δημιουργεί πολύ κακές προσδοκίες στους νεαρούς άνδρες σχετικά με το τι είναι ικανό το σώμα τους. Αυτό τροφοδοτεί το άγχος γύρω από το σεξ και μπορεί να γίνει δύσκολο να αποκτήσουν στύση ως αποτέλεσμα της πορνογραφίας».

Αυτό τονίστηκε σε μια ανασκόπηση στοιχείων στο International Journal of Impotence. Ανέφερε ότι το 37% των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία είχαν επίσης αγχώδη διαταραχή, ωθώντας τους ερευνητές να προειδοποιήσουν: «Το άγχος συμβάλλει σε έναν φαύλο κύκλο που βλάπτει τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ασθενούς και συντρόφου με αποτέλεσμα προβλήματα επικοινωνίας, τα οποία εμποδίζουν περαιτέρω τη σεξουαλική λειτουργία».

Αυτή η σύνδεση μεταξύ άγχους και στυτικής δυσλειτουργίας είναι συνδεδεμένη με την εξελικτική απόκριση φυγής-φυγής των ανδρών και είναι απολύτως λογική. Όπως επισημαίνει η Δρ. Hood: «Αν κάποιος από τους προγόνους μας δεχόταν επίθεση, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι να διεγείρεται ενώ πρέπει να τρέχει για να σώσει τη ζωή του».

Ακραίο πορνογραφικό περιεχόμενο

Η γιατρός Janine David, ειδικός ανδρικής σεξουαλικής υγείας, λέει ότι η πορνογραφία έχει επίσης μετατοπίσει το εύρος του τι θεωρείται φυσιολογικό. «Είχα ασθενείς που λένε ότι ανησυχούν επειδή αυνανίζονταν πέντε ή έξι φορές την ημέρα και τώρα έχουν πέσει στις τρεις».

Αυτό οδηγεί σε προβλήματα όταν κάνουν σεξ. «Είναι λιγότερο πιθανό να διεγερθούν επειδή έχουν ήδη οργασμό πολλές φορές και όταν κάνουν σεξ έχουν λιγότερη αίσθηση. Δεν αισθάνονται το ίδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η συσχέτιση μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και πορνογραφίας επισημάνθηκε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο Kinsey το 2007, όταν επινόησε τον όρο PIED: στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από πορνογραφία.

Αλλά και οι δύο ειδικοί φοβούνται ότι το πρόβλημα αυξάνεται ως αποτέλεσμα της όλο και πιο γραφικής και ακραίας φύσης του περιεχομένου. Η έρευνα δείχνει ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ανδρών παρακολουθούν πορνογραφία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το 13% βλέπει σεξουαλικό υλικό τις περισσότερες μέρες.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών, το ένα τέταρτο των ανδρών το παρακολουθεί σχεδόν κάθε μέρα. Μια άλλη μελέτη νεότερων ανδρών που χρησιμοποιούσαν το Reddit για να συζητήσουν για τη στυτική δυσλειτουργία διαπίστωσε ότι πολλοί κατηγόρησαν τη συχνή χρήση πορνό και τον αυνανισμό για την ανικανότητά τους να αποδώσουν, ωστόσο λιγότεροι από το ένα τρίτο είχαν μιλήσει στον γιατρό τους για το πρόβλημα.

Επιπτώσεις στις σχέσεις και την εργασία

Καθώς η έρευνα δείχνει ότι ο αντίκτυπος που έχει η στυτική δυσλειτουργία εκτείνεται πέρα από την κρεβατοκάμαρα, και οι δύο ειδικοί λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους άνδρες όλων των ηλικιών να αναζητούν βοήθεια -και αποτελεσματική θεραπεία- όταν παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία.

Η έρευνα καταναλωτών για το Eroxon, ένα κλινικά αποδεδειγμένο τοπικό τζελ για στυτική δυσλειτουργία, διαπίστωσε ότι το 56% των ανδρών με προβλήματα στύσης έχουν βιώσει άγχος ως αποτέλεσμα προβλημάτων απόδοσης. Και δύο στους πέντε ανέφεραν ότι ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για το άγχος και υπονόμευσε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, με έναν στους πέντε να έχει βιώσει διαταραχές ύπνου και εναλλαγές της διάθεσης ως αποτέλεσμα.

Η διαπίστωση αυτή απηχεί μια μελέτη στο British Medical Journal που υποστήριξε πως: «Η ανικανότητα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους άνδρες, με τους περισσότερους να σοκάρονται περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύεται γενικά, ενώ η αρρενωπότητα και η αυτοεκτίμησή τους επηρεάζονται ιδιαίτερα».

Ανεξάρτητα από την αιτία, η μελέτη ανέφερε ότι η αίσθηση της αρρενωπότητάς τους πλήττεται, με βαθιές επιπτώσεις στο αίσθημα της αξίας τους για την σύντροφό τους και τον χώρο εργασίας.

Η Δρ. David, μέλος της επιτροπής πληροφοριών Eroxon ED, λέει: «Στην πρακτική μου, οι άνδρες συχνά μιλούν για αυτήν την έλλειψη εμπιστοσύνης που διαχέεται στην επαγγελματική τους ζωή και την καριέρα τους, και αυτό επιβεβαιώνεται από νέα δεδομένα καταναλωτών που βρήκαν το ένα τέταρτο των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία να πιστεύει ότι τους είχε κρατήσει πίσω στη δουλειά».

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι αυτό οφειλόταν στο ότι η στυτική δυσλειτουργία βλάπτει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους και το ένα τρίτο είπε ότι δυσκολευόταν να συμβαδίσει με τον φόρτο εργασίας. Ένας στους 10 είχε πάρει ακόμη και άδεια από την εργασία του λόγω σχετικών προβλημάτων.

Κακή ψυχική υγεία

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η στυτική δυσλειτουργία έχει επίσης διαβρωτική επίδραση στις σχέσεις, ιδιαίτερα όταν οι άνδρες δυσκολεύονται να μιλήσουν για τα προβλήματά τους με τη σύντροφό τους. Εννέα στους 10 επιβεβαίωσαν ότι άσκησε πίεση στη σχέση τους και το 17% την κατηγόρησε για έναν χωρισμό.

«Η καλή επικοινωνία είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, επειδή διαλύει αμέσως κάθε αμφιβολία για απιστία και ελαχιστοποιεί τα αισθήματα ανασφάλειας», επισημαίνει η Δρ. David.

Μπορεί να τροφοδοτήσει τον φαύλο κύκλο μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και κακής ψυχικής υγείας, με τους πάσχοντες να είναι πιο πιθανό να αναφέρουν κατάθλιψη και άγχος.

Η Δρ. Hood λέει: «Η σεξουαλικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αίσθηση του εαυτού και της αυτοπεποίθησης και πολλοί άντρες βλέπουν τον ανδρισμό ως δείκτη για την αρρενωπότητα και τη δύναμη. Βλέπουμε ξανά και ξανά σε μελέτες άνδρες που επηρεάζονται από τη διαταραχή να μιλούν για το αίσθημα ευαισθησίας ή ανεπαρκείας και αυτό τροφοδοτεί τις υπάρχουσες ανασφάλειες».

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες που δημιουργούνται από το πορνό κάνουν τα πράγματα χειρότερα. «Αν κάποιος καταφύγει στο πορνό για ώρες, συνήθως αποφεύγει κάτι άλλο και η συμπεριφορά του δεν πρόκειται να τον κάνει να νιώσει καλύτερα. Έχουν μια προσωρινή απελευθέρωση, αλλά στη συνέχεια επιστρέφουν εκεί που ξεκίνησαν. Δεν αντιμετωπίζουν το θεμελιώδες πρόβλημα», καταλήγουν οι ειδικοό.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top