10 έξυπνες ιδέες για να έχετε ένα τέλειο και όμορφο σπίτι

σπίτι

Από την επιλογή της τέλειας χρωματικής παλέτας μέχρι την επιλογή όμορφης διακόσμησης και επίπλωσης, χρειάζεται χρόνος για να επιμεληθείτε ένα σπίτι. Αλλά αν προσπαθήσατε γι’ αυτά και εξακολουθείτε να αισθάνεστε ότι υπάρχουν σημεία στο σπίτι σας που θέλουν βελτίωση, μπορεί να έχετε κάνει κάποια λάθη. Διακοσμητές εσωτερικών χώρων σας συμβουλεύουν τι να κάνετε για να αποκτήσετε το τέλειο σπίτι.

Σύμφωνα με τους διακοσμητές, ένα καλώδιο πίσω από την τηλεόραση ή απλά ένα υπερβολικά μεγάλο κάδρο στον τοίχο μπορεί να μετατρέψουν ένα δωμάτιο από κομψό σε ακατάστατο. Για να αποφύγετε τις παγίδες και να μην φαίνεται το σπίτι σας ακατάστατο, ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών.

Θέλετε πιο καθαρό αέρα στο σπίτι; Ποιο φυτό φιλτράρει τον αέρα καλύτερα 

Πάρα πολλά σχέδια και μοτίβα

Ενώ τα σχέδια και τα μοτίβα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρετε προσωπικότητα στο χώρο σας, το να έχετε πάρα πολλά μπορεί να κατακλύσει οπτικά το χώρο. «Για να το αποφύγετε αυτό, στοχεύστε στη μείωση του αριθμού των σχεδίων και επιλέξτε μοτίβα που εναρμονίζονται» λέει η Lauren Lerner, διασκομήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Living with Lolo. Ενσωματώστε συμπαγή χρώματα και υφές για να αντισταθμίσετε τα σχέδια, τονίζει η ίδια.

Καλώδια πεταμένα στο έδαφος

Παρόλο που μερικές φορές είναι δύσκολο να το αποφύγετε, το να αφήνετε καλώδια και πολύμπριζα μπορεί να χαλάσει όλη την εικόνα του δωματίου ή του σαλονιού σας. Η Laura Tribbett, διακοσμήτρια και διευθύντρια της Outline Interiors, λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να σχεδιάσετε εκ των προτέρων.

«Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για πρόβλημα, μπορεί να είναι πολύ αργά για να το διορθώσετε. Εγκαθιστώντας πρίζες δαπέδου κάτω από τα γραφεία, εξασφαλίζοντας ότι έχετε πρίζες τοίχου στο κατάλληλο ύψος δίπλα στο κρεβάτι ή ακόμη και προμηθεύοντας έπιπλα με ενσωματωμένη ισχύ θα σας εξασφαλίσει την τέλεια εικόνα και τον τέλειο χώρο» σημειώνει η ίδια.

Πράγματα παντού

Αντικείμενα χωρίς καθορισμένη θέση μπορούν να δημιουργήσουν μια ακατάστατη εμφάνιση. «Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, δημιουργήστε συγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης για διάφορα αντικείμενα και βεβαιωθείτε ότι επιστρέφουν στη σωστή τους θέση μετά τη χρήση» λέει η Lerner. Η επένδυση σε λύσεις αποθήκευσης, όπως καλάθια, κάδοι, ράφια και συρτάρια, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οργάνωσης και της τάξης.

Πάρα πολλά μαξιλάρια

Τα μαξιλάρια προσθέτουν άνεση και στυλ στους καναπέδες, τις καρέκλες και τα κρεβάτια, αλλά η περίσσεια μπορεί να χαλάσει την εικόνα του χώρου. Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να προτιμήσετε λίγα καλά επιλεγμένα μαξιλάρια που συμπληρώνουν τη διακόσμησή σας χωρίς να “πνίγουν” τον χώρο.

Ράφια με πολλά μπιχλιμπίδια

Η διαμόρφωση των ραφιών σας με προσωπικά ενθύμια, vintage θησαυρούς και άλλα μπορεί να δώσει στο σπίτι σας μια εκλεκτική αισθητική – αλλά μην το παρακάνετε. Η υπερφόρτωση των ραφιών με πάρα πολλά αντικείμενα μπορεί να κάνει έναν χώρο να φαίνεται ακατάστατος και “μπουκωμένος”. Για να το αποφύγετε αυτό, επιμεληθείτε τη διακόσμηση των ραφιών σας, ενσωματώνοντας ένα μείγμα από αντικείμενα με νόημα και αφήνοντας αρκετό χώρο για κάθε αντικείμενο να λάμψει.

Σκόνη: Πως να τη διώξετε εύκολα και γρήγορα από κάθε επιφάνεια 

Δεν στρώνετε σωστά το κρεβάτι

Το στρώσιμο του κρεβατιού σας το πρωί δεν ξεκινάει απλώς τη μέρα σας με το σωστό τρόπο – δίνει επίσης στο δωμάτιό σας μια πιο γυαλιστερή εμφάνιση. Ένα ξέστρωτο κρεβάτι μπορεί αμέσως να δώσει σε ένα δωμάτιο μια ακατάστατη εμφάνιση, ακόμη και αν ο υπόλοιπος χώρος είναι τακτοποιημένος, λέει η Lerner. Για να αποφύγετε αυτό το ζήτημα, κάντε το στρώσιμο του κρεβατιού μια καθημερινή πρωινή ρουτίνα. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική εμφάνιση του υπνοδωματίου σας.

Ακατάστατη είσοδος

Η είσοδός σας μπορεί να δώσει τον τόνο για ολόκληρο το σπίτι, γι’ αυτό είναι καλύτερο να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην είσοδό σας, ενσωματώνοντας λειτουργικές λύσεις αποθήκευσης, όπως γάντζους, καλάθια και πάγκους, για να κρατάτε τα πράγματα τακτοποιημένα και προσβάσιμα.

Γεμάτοι πάγκοι

Είναι εύκολο να αφήνετε τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες συσκευές και τα βασικά είδη του ντουλαπιού σας στους πάγκους σας για εύκολη πρόσβαση, αλλά αυτό μπορεί να κάνει την κουζίνα σας να φαίνεται ακατάστατη και να εξαλείψει τον χώρο για την προετοιμασία των γευμάτων. Για να το αποφύγετε αυτό, σκεφτείτε ποιες συσκευές πρέπει πραγματικά να βρίσκονται στον πάγκο και ποιες μπορούν να αποθηκευτούν με προσβάσιμο τρόπο

Πάρα πολλή τέχνη στον τοίχο

Η τέχνη τοίχου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε έναν χώρο πιο ολοκληρωμένο, αλλά μη φοβάστε να αφήσετε λίγο κενό χώρο εδώ και εκεί. Ένας τοίχος καλυμμένος με πάρα πολλή τέχνη πνίγεται και πνίγει και τον χώρο, λέει η Kelly. Δημιουργήστε οπτική ισορροπία με την κατανομή των έργων τέχνης και επιλέγοντας κομμάτια που συμπληρώνουν το ένα το άλλο, αφήνοντας και ελεύθερο χώρο στον τοίχο.

Υπερβολικά έπιπλα

Εξετάστε το μέγεθος και τη διάταξη του δωματίου που διαμορφώνετε πριν το γεμίσετε με έπιπλα. Αν γεμίσετε το δωμάτιο με περιττά έπιπλα μπορεί να το κάνετε να μοιάζει στενόχωρο και χαοτικό, λέει η Kelly. Κρατήστε μόνο τα βασικά κομμάτια που εξυπηρετούν ένα σκοπό και επιτρέπουν την εύκολη μετακίνηση μέσα στον χώρο.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top