Θέλετε πιο καθαρό αέρα στο σπίτι; Ποιο φυτό φιλτράρει τον αέρα καλύτερα

φυτό, αέρα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν ομορφαίνουν μόνο το σπίτι σας και δεν είναι απλά διακοσμητικά. Φέρνουν τη θεραπευτική δύναμη της φύσης στο σπίτι σας, καθαρίζοντας φυσικά τον αέρα και φροντίζοντας την υγεία σας.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν προσφέρουν μόνο ψυχολογικά οφέλη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία φυτών στο σπίτι σας βοηθά στη μείωση του στρες και του άγχους και σας χαρίζει μία αίσθηση χαράς. Τα φυτά σας «ανεβάζουν» τη διάθεση, ενώ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς και της ευτυχίας.

Ιδιαίτερα σημαντική, δε, είναι η συμβολή των φυτών εσωτερικού χώρου στον αέρα που αναπνέετε. Πολλά φυτά λειτουργούν ως φυσικοί καθαριστές αέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένα φυτό που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου.

Το νούμερο 1 φυτό για καθαρό αέρα: ο πόθος

Πρόκειται για τον πόθο Marble Queen που θεωρείται ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου. Έχει πανέμορφα φύλλα σε σχήμα καρδιάς που διαθέτουν χαρακτηριστικές κρεμ-άσπρες ή κίτρινες κηλίδες.

Το φυτό, με καταγωγή από τη νοτιανατολική Ασία, είναι γνωστό και στη χώρα μας, ενώ κάποιοι το αποκαλούν ως «ο κισσός του διαβόλου» καθώς είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό. Ο πόθος έχει την ικανότητα να επιβιώνει με ελάχιστη φροντίδα, ακόμα και αν ξεχάσουμε να τον ποτίσουμε για αρκετές μέρες.

Ο πόθος προτιμάει φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, αρκεί να μην τον χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Η έντονη και άμεση ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και χαρακτηριστικές μεγάλες καφέ και κίτρινες κηλίδες στα φύλλα του.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να διατηρηθεί και σε σημεία με λιγότερο φως. Ο μειωμένος φωτισμός σταδιακά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φύλλωμα του πόθου να μην είναι τόσο λαμπερό και γυαλιστερό.

Γιατί να βάλετε τον πόθο στο σπίτι σας;

Ο πόθος δεν θα σας ταλαιπωρήσει. Δεν χρειάζεται συχνά πότισμα. Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό για να αναπτυχθεί. Συνήθως ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και αραιότερα την περίοδο του χειμώνα. Την περίοδο του καλοκαιριού, καλό είναι να ψεκάζουμε και με λίγο νερό τα φύλλα του πόθου.

Το φυτό αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 20-32°C. Και καλό είναι να μην είναι τον χειμώνα κοντά σε τζάκι ή καλοριφέρ. Επίσης, δεν πρέπει να βγάζετε το φυτό στη βεράντα, ειδικά τον χειμώνα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα τον καταστρέψουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόθος δεν σας κρατά μόνο «συντροφιά», δεν βοηθά μόνο στην ψυχική σας υγεία, αλλά είναι και το καλύτερο φυτό για τον αέρα του σπιτιού σας.

Ο πόθος αφαιρεί τις τοξίνες και τις χημικές ουσίες από τον αέρα του σπιτιού σας. Έτσι αναπνέετε πιο καθαρό και υγιεινό αέρα. Και μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη ποιότητα αέρα έχει άμεσο αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία και τη συνολική πνευματική σας διαύγεια.

Scroll to Top