Αποκτήστε πιο ζεστό σπίτι ως 3 βαθμούς χωρίς θέρμανση με αυτό το κόλπο

ζεστό σπίτι

Επιθυμείτε ένα ζεστό σπίτι; Συμφωνά με έρευνα μπορούμε να νιώσουμε το σπίτι μας πιο ζεστό με μια μικρή αλλαγή στη διακόσμηση που δεν υποψιαζόσασταν ότι μπορεί να σας προσφέρει θαλπωρή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αισθανόμαστε πιο ζεστά σε χώρους που επικρατούν θερμά χρώματα, ενώ κρυώνουμε περισσότερο όταν μας περιβάλλουν ψυχρά χρώματα. Το χρώμα είναι ένα καθοριστικό στοιχείο για το πόσο ζεστά θα αισθανθούμε σε ένα χώρο.

Σύμφωνα με έρευνα τα χρώματα μπορεί να έχουν επίδραση στην αντίληψη της θερμοκρασίας. Αν και τα αποτελέσματα της υπάρχουσας έρευνας ήταν διφορούμενα σχετικά με τη σχέση μεταξύ χρώματος και θερμικής αντίληψης, ενώ τα χρώματα που δοκιμάστηκαν ήταν αρκετά περιορισμένα, ωστόσο, φάνηκε ότι κάποια χρώματα μας κάνουν να νιώθουμε το σπίτι πιο ζεστό.

Η μελέτη στόχευε να βρει την πιθανή επίδραση του χρώματος στη θερμική αίσθηση και άνεση και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν πειράματα για να διερευνηθεί αυτή η πιθανή σύνδεση.

Στο πείραμα συμμετείχαν 16 Κινέζοι που εκτέθηκαν σε τρία επίπεδα θερμοκρασίας και επτά έγχρωμα περιβάλλοντα τοίχου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έγχρωμοι τοίχοι έχουν αντίκτυπο στη θερμική αίσθηση και άνεση σε διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας αέρα.

Η αίσθηση θερμικής άνεσης των συμμετεχόντων αυξήθηκε όταν εκτέθηκαν στα ζεστά χρώματα και μειώθηκε στα ψυχρά χρώματα σε σύγκριση με τα ουδέτερα χρώματα.

Οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι τα ψυχρά χρώματα ήταν πιο άνετα για ένα ζεστό περιβάλλον και τα ζεστά χρώματα ήταν πιο άνετα σε ψυχρό περιβάλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την επίδραση των χρωμάτων, η ενσωμάτωση ζεστών ή ψυχρών χρωμάτων σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να βελτιστοποιήσει τη θερμική αντίληψη έναντι της πραγματικής θερμικής κατάστασης των κατοίκων ενός σπιτιού, η οποία έχει θετική σημασία για την εξοικονόμηση ενέργειας στο κτιριακό περιβάλλον.

Έτσι, λοιπόν, το χρώμα είναι το πιο έξυπνο κόλπο για να νιώσουμε ζεστασιά. Αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλό μας, ο οποίος δίνει σήμα στον οργανισμό μας ότι νιώθουμε ζεστά.

Τα χρώματα που πρέπει να επιλέξετε για ζεστό σπίτι:

Για να νιώθετε το σπίτι πιο ζεστό προτιμήστε γήινες θερμές αποχρώσεις όπως:

  • Καφέ
  • Μπεζ
  • Ζεστές αποχρώσεις του κίτρινου
  • Κόκκινο
  • Πορτοκαλί
  • Μπορντώ
  • Σκούρο πράσινο
  • Πράσινο της ελιάς

Αυτά τα χρώματα είναι ιδανικά για να νιώσουμε ζεστό ένα χώρο. Αποφύγετε το λευκό και το γκρι που είναι ψυχρά χρώματα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top