11 τρόποι για ζεστό σπίτι χωρίς θέρμανση όλο το χειμώνα

ζεστό σπίτι

Δείτε πώς φέτος το χειμώνα μπορείτε να κρατήσετε το σπίτι ζεστό και εσάς άνετους ακόμη και χωρίς θέρμανση

Τώρα που το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί σκεφτείτε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους για να παραμείνετε ζεστοί στο χώρο σας χωρίς να ανάψετε το καλοριφέρ.

Οι 11 τρόποι να ζεσταθείτε χωρίς θέρμανση:

 1. Σκεφτείτε να αγοράσετε μια ηλεκτρική κουβέρτα
 2. Στρώστε το χαλί στη ζέστη
 3. Χρησιμοποιήστε σωστά τις κουρτίνες σας
 4. Κλείστε καλά τις… τρύπες
 5. Πίνετε πολλά ζεστά ροφήματα
 6. Κρατήστε τα πόδια σας ζεστά
 7. Φορέστε ζεστά ρούχα
 8. Τοποθετήστε φυτά εσωτερικού χώρου που μειώνουν την υγρασία
 9. Κάντε χρήση σόμπας ή τζακιού
 10. Βάλτε θερμοφόρα
 11. Βάλτε αφυγραντήρα

1.Σκεφτείτε να αγοράσετε μια ηλεκτρική κουβέρτα

Παρόλο που το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί, μια ηλεκτρική κουβέρτα είναι μια εναλλακτική λύση για να μείνετε ζεστοί χωρίς να χρεώνεστε. Με τιμές που ξεκινούν από 20 ευρώ και με χαμηλό κόστος λειτουργίας είναι ιδανική επιλογή αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη θέρμανση του σπιτιού. Αυτές οι κουβέρτες θα σας κρατήσουν ζεστούς όλο το βράδυ χωρίς καλοριφέρ.

2.Στρώστε το χαλί στη ζέστη

Τα χαλιά και οι μοκέτες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της θερμότητας στο πάτωμα. Εκτός από την άνεση που προσφέρουν, μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ηχομόνωση του σπιτιού.

3.Χρησιμοποιήστε σωστά τις κουρτίνες σας για ζεστό σπίτι

Το να κλείνετε τις κουρτίνες σας τη νύχτα θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε το κρύο από τα παράθυρά σας όταν οι θερμοκρασίες είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Οι χοντρές κουρτίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απώλειας θερμότητας από τα παράθυρα. Επιλέξτε κουρτίνες από βαμβάκι, μαλλί ή άλλα φυσικά υλικά που είναι θερμομονωτικά.

Ωστόσο, το άνοιγμα των κουρτινών σας μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να δώσει στο σπίτι σας επιπλέον ζεστασιά και μάλιστα δωρεάν.

4.Κλείστε καλά τις… τρύπες

Τα «ρεύματα» αέρα μπορούν πραγματικά να ρίξουν τη θερμοκρασία στο σπίτι σας. Ένας οικονομικός τρόπος για να σφραγίσετε τυχόν ρεύματα που εισέρχονται από παράθυρα ή πόρτες, είναι η τοποθέτηση αυτοκόλλητης ταινίας αφρού, αεροστόπ και λωρίδων αποκλεισμού του αέρα.

Η απώλεια θερμότητας από τα κουφώματα είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της κακής μόνωσης ενός σπιτιού.

Για να μειώσετε τις απώλειες αυτές, σφραγίστε τυχόν ρωγμές ή τρύπες στα παράθυρα, τις πόρτες και τις αυλές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά στεγανωτικά υλικά ή αφρώδη αεροστόπ.

5.Πίνετε πολλά ζεστά ροφήματα

Παρόλο που η χρήση του βραστήρα σας έχει κόστος, η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας κατά 2,5 C.

Η ζεστή κούπα θα δώσει επίσης επιπλέον ζεστασιά και στα χέρια σας. Ένα ζεστό ρόφημα, όπως τσάι, σοκολάτα ή καφέ, μπορεί να σας βοηθήσει να ζεσταθείτε από μέσα προς τα έξω.

Η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας κατά 2,5 C.

6.Κρατήστε τα πόδια σας ζεστά

Τα πόδια σας παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας. Επομένως, το να έχετε ζεστά πόδια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά εάν θέλετε να παραμείνετε ζεστοί χωρίς θέρμανση.

Το να έχετε μερικές ζεστές παντόφλες ή χοντρές κάλτσες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να «μονώσετε» τα πόδια σας από το κρύο.

7.Φορέστε ζεστά ρούχα

Φορέστε ζεστά ρούχα στο σπίτι, όπως πουλόβερ, κολάν και κάλτσες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια κουβέρτα ή ένα ρούχο για να καλύψετε τα πόδια σας.

8.Τοποθετήστε φυτά εσωτερικού χώρου που μειώνουν την υγρασία

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο σπίτι, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγρασίας. Η χαμηλή υγρασία είναι σημαντική για την αίσθηση ζεστασιάς στο σπίτι.

9.Κάντε χρήση σόμπας ή τζακιού

Αν έχετε σόμπα ή τζάκι, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να ζεστάνετε το σπίτι σας. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε ξύλο ή κάρβουνο υψηλής ποιότητας για να αποφύγετε την παραγωγή αερίων καύσης.

10.Βάλτε θερμοφόρα

Μια θερμοφόρα μπορεί να σας βοηθήσει να ζεσταθείτε γρήγορα και εύκολα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στο κρεβάτι, στον καναπέ ή οπουδήποτε αλλού αισθάνεστε ότι κρυώνετε.

11. Βάλτε αφυγραντήρα

Ο αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα. Η υψηλή υγρασία μπορεί να κάνει το σπίτι πιο κρύο, καθώς η υγρασία απορροφά τη θερμότητα. Ο αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υγρασίας στο σπίτι, κάνοντάς το να το νιώθετε πιο ζεστό.

Εκτός από τη βελτίωση της αίσθησης της θερμοκρασίας, ο αφυγραντήρας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας και βακτηρίων. Η μούχλα και τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα, επομένως η μείωση της υγρασίας στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας σας.

Εάν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα, είναι σημαντικό να αερίζετε το σπίτι σας τακτικά για να αποφύγετε την υπερβολική αφύγρανση.

 

 

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top