Γιατί δεν πρέπει να σπάμε τα μακαρόνια στη μέση – Πώς πρέπει να τα μαγειρεύουμε

μακαρονάδα

Tα σπαγγέτι είναι τα πιο δημοφιλή ζυμαρικά όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα. Τα φτιάχνετε, όμως, σωστά; Ποιο είναι το λάθος που κάνετε όταν μαγειρεύετε την αγαπημένη σας μακαρονάδα.

Τα μακαρόνια είναι ένα λατρεμένο φαγητό. Υπάρχουν άπειρες συνταγές στις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακαρόνια. Είναι νόστιμα και οικονομικά, μαγειρεύονται γρήγορα και είναι το πιο εύκολο φαγητό που μπορείτε να κάνετε μετά τη δουλειά.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μακαρόνια – 3 θετικές πτυχές που δεν γνωρίζατε 

Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο δρώντας ως αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

Το λάθος που κάνετε όταν μαγειρεύετε μακαρόνια

Όταν έρχεται η ώρα να μαγειρέψετε, αρπάζετε βιαστικά ένα κουτί σπαγγέτι, μια κατσαρόλα τυχαίου μεγέθους και σπάτε τα ζυμαρικά στη μέση χωρίς να το σκεφτείτε καθόλου πριν τα ρίξετε στην κατσαρόλα.

Ποιο είναι το λάθος; Αν και δεν υπάρχει γραπτός κανόνας στην ιταλική κουζίνα για να μην σπάτε τα ζυμαρικά, οι σεφ επιμένουν ότι το σπάσιμο των ζυμαρικών είναι απαγορευτικό.

Όπως αναφέρει η ιστορικός τροφίμων Francine Segan, δεν πρέπει να σπάτε τα σπαγγέτι στη μέση, επειδή το μήκος των ζυμαρικών ενισχύει την εμπειρία κατανάλωσης και την αισθητική του πιάτου. Έτσι, παρόλο που μπορεί να σας φαίνεται πολύ συνηθισμένο, εσείς δεν πρέπει να σπάτε τα μακαρόνια σας στη μέση.

Σύμφωνα με την ίδια, στην ιταλική κουλτούρα, το σπάσιμο των σπαγγέτι γενικά αποδοκιμάζεται, ειδικά όταν υπάρχει πρόθεση να φτιαχτεί κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Και προσθέτει ότι «τα σπαγγέτι και τα άλλα μακρόστενα ζυμαρικά απαιτούν δεξιότητα και προσοχή από τον παρασκευαστή των ζυμαρικών. Είναι προσβολή για τη χειροτεχνική τους τέχνη να καταστρέφεται το προβλεπόμενο μήκος».

Ζυμαρικά: Νέο κόλπο για να τα βράσετε σωστά – Εύκολο και γρήγορο 

Η ίδια σας συμβουλεύει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε τα μακαρόνια σας.

Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε ένα βαθύ τηγάνι ή ένα τηγάνι με ψηλές πλευρές για να μαγειρεύετε μακρύτερα σχήματα, όπως σπαγγέτι και λιγκουίνι. Τα ζυμαρικά θα χωρέσουν τέλεια στο τηγάνι και θα έχετε πιο συμπυκνωμένο αμυλώδες νερό, το οποίο είναι ιδανικό για σάλτσες που απαιτούν νερό από τα ζυμαρικά. Οι ψηλότερες κατσαρόλες είναι ιδανικές για σωληνοειδή ή μακρόστενα σχήματα ζυμαρικών, όπως ριγκατόνι, πέννες, φαρφάλες και φουζίλι.

Ακολουθείστε τις παραπάνω συμβουλές για να φτιάξετε την τέλεια μακαρονάδα και απολαύστε το πιάτο σας!

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top