Το απλό κόλπο για να ωριμάσουν πολύ γρήγορα οι πράσινες μπανάνες

πράσινες μπανάνες ώριμες

Θέλετε να ωριμάσουν οι πράσινες μπανάνες σας σε σύντομο χρονικό διάστημα; Υπάρχει ένα απλό κόλπο που μπορείτε να δοκιμάσετε και περιλαμβάνει ένα υλικό που ήδη έχετε στο σπίτι.

Αυξημένη κορτιζόλη: 6 τρόφιμα που τη μειώνουν και 4 που την αυξάνουν και πρέπει να τα αποφεύγετε

Το κόλπο για να ωριμάσουν οι μπανάνες σας πολύ γρήγορα

Οι πράσινες μπανάνες είναι παρεξηγημένες. Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών δείχνει θετική επίδραση στην υγεία του γαστρεντερικού, με μείωση συμπτωμάτων όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Επιπλέον, οι ανώριμες μπανάνες, πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης και της ινσουλίνης, στη διαχείριση βάρους, καθώς και σε επιπλοκές του ήπατος και των νεφρών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Συνολικά, τα πράσινα προϊόντα μπανάνας εμφανίζουν ισχυρά λειτουργικά και θρεπτικά οφέλη, παρότι χρειάζεται να καθοριστεί καλύτερα η κατάλληλη δόση, ο τύπος προϊόντος και το επίπεδο ωρίμανσης για τον διαφορετικό πληθυσμό.

Αν δεν μπορείτε καθόλου τις πράσινες μπανάνες, τότε το μυστικό για σταθερά γλυκές και γεμάτες γεύση μπανάνες κρύβεται σε δύο απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε πριν τις καταναλώσετε.

Οι μπανάνες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο, αλλά η γεύση τους μπορεί μερικές φορές να είναι απρόβλεπτη. Ανάλογα με το χρώμα, μπορεί να είναι είτε γλυκές και νόστιμες είτε άγευστες και το να διαλέξετε ένα ώριμο τσαμπί από το σούπερ μάρκετ μοιάζει κάπως με τυχερό παιχνίδι. Μια τέλεια ώριμη μπανάνα θα έχει σκούρο κίτρινο χρώμα (σχεδόν προς το καφέ), αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως πέντε ημέρες.

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης. Ένας ειδικός τροφίμων στο Good Food αποκάλυψε πώς να έχετε μπανάνες γεμάτες γεύση κάθε φορά. Ακολουθώντας μόλις δύο απλά βήματα πριν τις καταναλώσετε, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι μπανάνες σας είναι πάντα στην πιο γλυκιά τους εκδοχή.

Το φρούτο που είναι πιο αποτελεσματικό και από την άσκηση στην απώλεια βάρους – Μειώνει το λίπος στην κοιλιά

Πώς ωριμάζουν οι μπανάνες;

Οι μπανάνες εκλύουν μεγάλη ποσότητα αιθυλενίου, μιας φυσικής ορμόνης που επιταχύνει την ωρίμανση μετατρέποντας το αποθηκευμένο άμυλο σε ζάχαρη.

1. Χάρτινη σακούλα

Η πρώτη μέθοδος περιλαμβάνει την παγίδευση του αερίου για την επιτάχυνση της ωρίμανσης. Ο ειδικός ανέφερε:

«Για να επιταχύνετε τη διαδικασία ωρίμανσης, το μόνο που χρειάζεται είναι να παγιδεύσετε το αέριο αιθυλενίου μαζί με τη μπανάνα, τοποθετώντας τη σε μια χάρτινη σακούλα. Τα φρούτα εκπέμπουν υγρασία, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα που δεν θα παγιδεύσει την υγρασία. Η ωρίμανση μέσα σε σακούλα συνήθως διαρκεί μία ημέρα, αλλά μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα όσο μέσα σε ένα βράδυ, απλώς να ελέγχετε τακτικά».

2. Φούρνος

Οι μπανάνες δεν είναι μόνο υπέροχες από μόνες τους, χρησιμοποιούνται συχνά στο ψήσιμο γλυκισμάτων ή σε κρεμώδη milkshakes. Η μέθοδος του φούρνου δεν ωριμάζει απαραίτητα τις μπανάνες, αλλά τις μαλακώνει, καθιστώντας τες κατάλληλες για ψήσιμο.

Ωστόσο, ο ειδικός προειδοποιεί ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας. «Χρησιμοποιήστε κίτρινες μπανάνες που είναι ήδη γλυκές αλλά όχι ακόμη αρκετά μαλακές για ψήσιμο και ψήστε τις σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C (160°C με αέρα, βαθμίδα 4) για περίπου 30–40 λεπτά», αναφέρει ο ειδικός τροφίμων.

«Θα μαυρίσουν εξωτερικά και θα γίνουν πολύ μαλακές και μπορεί να γίνουν ελαφρώς πιο γλυκές. Αυτές είναι κατάλληλες για ψήσιμο. Αν χρησιμοποιήσετε πράσινες μπανάνες, επίσης θα μαυρίσουν και θα μαλακώσουν, αλλά δεν θα φτάσουν στο επίπεδο γλυκύτητας που χρειάζεστε για να φτιάξετε καλό banana loaf ή muffins μπανάνας».

Ελπιδοφόρα μελέτη: Οι πράσινες μπανάνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 60%

Πώς να ελέγχετε την ωρίμανση των μπανανών

Για να επιταχύνετε την ωρίμανση των μπανανών, τοποθετήστε τις σε πιο ζεστό σημείο, ιδανικά πάνω από 24°C. Ένας αρθρογράφος τροφίμων στο Serious Eats δοκίμασε τη μέθοδο της χάρτινης σακούλας.

«Η αποθήκευση των μπανανών σε χάρτινη σακούλα όντως φάνηκε να ενθαρρύνει πιο ομοιόμορφη ωρίμανση και το φρούτο έγινε πιο ευχάριστο στη γεύση μετά από λίγες ημέρες σε σχέση με εκείνες που είχαν μείνει εκτεθειμένες στον αέρα. Ίσως είναι καλή ιδέα να μεταφέρετε τα φρούτα σας σε μια χάρτινη σακούλα ως μέτρο διατήρησης της ποιότητας, ακόμη κι αν δεν επιταχύνει τη διαδικασία».

Το No1 σνακ για απώλεια βάρους και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με ειδικό

Για να επιβραδύνετε την ωρίμανση των μπανανών, διατηρήστε τις σε πιο δροσερό σημείο, ιδανικά γύρω ή λίγο κάτω από τους 18°C.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top