Κουζίνα: 7 συμβουλές για να τη διατηρήσετε πεντακάθαρη και τακτοποιημένη

κουζίνα

Από όλα τα δωμάτια ενός σπιτιού, η κουζίνα είναι συνήθως ένας από τους πιο δύσκολους χώρους για καθάρισμα. Είναι το μέρος του σπιτιού στο οποίο κάθεστε περισσότερο, μαγειρεύετε, πλένετε φρούτα και λαχανικά, φτιάχνετε καφέ και κέικ, ετοιμάζετε τα ταπεράκια για την επόμενη μέρα, με τα παιδιά να μπαινοβγαίνουν όλη μέρα στην κουζίνα και συνέχεια να κρατάνε κάτι στο χέρι τους και να μασουλάνε.

Γι’ αυτό το λόγο η κουζίνα είναι το μέρος του σπιτιού που είναι πιο ακατάστατο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δωμάτια και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καθαριστεί.

10 έξυπνοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε ένα σουρωτήρι στο σπίτι 

Αλλά αν ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών, μπορείτε να κάνετε το καθάρισμα της κουζίνας πανεύκολο και να έχετε μία κουζίνα που λάμπει.

Θέστε στόχους για μία καθαρή κουζίνα

Αν θέλετε να αποσυμφορήσετε την κουζίνα σας διεξοδικά, θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσετε τον χώρο και να καταστρώσετε ένα σχέδιο.

Να είστε σε επιφυλακή για σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως τα συρτάρια που ξεχειλίζουν ή οι στενόχωροι πάγκοι, λέει η Michelle Parravani, επαγγελματική διοργανώτρια και ιδιοκτήτρια της Design With Less.

Στη συνέχεια, θέστε στόχους, είτε μεγάλους είτε μικρούς. Μπορεί να είναι να δημιουργήσετε περισσότερο χώρο, να κάνετε τους χώρους πιο λειτουργικούς ή να περιορίσετε την ακαταστασία.

Όποιοι κι αν είναι οι κύριοι στόχοι σας, ο καθορισμός τους μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποσυμφόρησης, λέει ο Christian Pfeiffer, στέλεχος της εταιρείας Valley Organizing.

Χρησιμοποιήστε κουτιά αποθήκευσης

Ένα από τα πρώτα πράγματα που συστήνει η Barbara Brock, επαγγελματική διοργανώτρια, στους πελάτες της είναι να χρησιμοποιούν κουτιά ή κάδους για να ταξινομούν τα πράγματα με τρεις στόχους στο μυαλό τους: να κρατήσουν, να δωρίσουν ή να πουλήσουν και να πετάξουν.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αποφασίσετε τι θέλετε να κρατήσετε, να δωρίσετε, να πουλήσετε και να πετάξετε.

Στη συνέχεια, η Brock λέει ότι πρέπει να βάλετε σε κουτιά αυτά που θέλετε να χαρίσετε ή να πουλήσετε και να βάλετε σε σακούλες σκουπιδιών αυτά που θέλετε να πετάξετε. Σκεφτείτε ποια αντικείμενα θέλετε να κρατήσετε και φροντίστε να τα τακτοποιήσετε σε ένα ντουλάπι της κουζίνας ή σε άλλο σημείο του σπιτιού.

Θέλετε πιο καθαρό αέρα στο σπίτι; Ποιο φυτό φιλτράρει τον αέρα καλύτερα 

Συμμαζέψτε ένα- ένα ντουλάπι

Αν η σκέψη του καθαρίσματος της κουζίνας σας είναι αγχωτική, ξεκινήστε από τα μικρά και καθαρίστε τμήμα προς τμήμα, είτε πρόκειται για συρτάρι ή ντουλάπι.

«Αυτή η προσέγγιση θα σας βοηθήσει να μείνετε συγκεντρωμένοι και θα κάνει τη διαδικασία πιο διαχειρίσιμη» λέει η Parravani. Και προσθέτει: «Θυμηθείτε να κάνετε διαλείμματα αν χρειαστεί».

Σε κάθε τμήμα, η Brock συνιστά να αφαιρείτε όλα τα αντικείμενα, ώστε να ξεκινάτε με έναν καθαρό χώρο, διευκολύνοντας την οργάνωση.

Ξεφορτωθείτε τα περιττά αντικείμενα

Με την πάροδο του χρόνου, είναι πολύ πιθανό να έχετε συγκεντρώσει στην κουζίνα τα χαρτιά από τις διάφορες συσκευές που έχετε, διαφημιστικά φυλλάδια από εστιατόρια και σουβλατζίδικα και διάφορα άλλα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε καθόλου αλλά σας πιάνουν χώρο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε να κρατήσετε μόνο αυτά που χρησιμοποιείτε. Τα υπόλοιπα αποθηκεύστε τα σε άλλο σημείο του σπιτιού ή πετάξτε τα.

Καθαρίστε τον χώρο του πάγκου

Οι πάγκοι της κουζίνας είναι συνήθως μια από τις κύριες πηγές ακαταστασίας σε ένα σπίτι. Κρατήστε μόνο τα απαραίτητα στον πάγκο, όπως συχνά χρησιμοποιούμενες συσκευές ή σκεύη, λέει η Parravani.

Όσο για τα πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά, όπως τα μπλέντερ ή τα μίξερ, οι ειδικοί σας συνιστούν να τα αποθηκεύετε σε ντουλάπια ή ράφια και να μην τα αφήνετε όλα πάνω στον πάγκο.

Απομακρύνετε εποχιακά αντικείμενα

Τα εποχιακά αντικείμενα μπορεί επίσης να καταλαμβάνουν πολύ χώρο σε μια κουζίνα και να σας ενοχλούν. Σκεφτείτε να αποσύρετε από την κουζίνα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα, μόνο τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα.

Μην αφήνετε εποχιακά αντικείμενα να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στην κουζίνα σας όλο το χρόνο, λένε οι ειδικοί. Γιατί έτσι γεμίζει η κουζίνα με διάφορα αντικείμενα και είναι πιο δύσκολο να τη συμμαζέψετε και να την καθαρίσετε. Τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, πρέπει να τα αποθηκεύσετε σε άλλο χώρο ή να τα τοποθετήσετε σε κάποιο ντουλάπι ψηλά που δεν το ανοίγετε σε καθημερινή βάση.

Με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε την κουζίνα σας τακτοποιημένη και κρατάτε αντικείμενα που σχετίζονται με την τρέχουσα εποχή ή τις ανάγκες σας.

Καθαρίζετε τακτικά

Αφού τελικά τακτοποιήσετε όλα τα αντικείμενα της κουζίνας σας, ξεχωρίσετε αυτά που θέλετε και αυτά που δεν θέλετε, θα δώσετε έμφαση στην καθαριότητα. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε και να οργανώνετε τακτικά τον χώρο σας για να τον διατηρήσετε όμορφο και καθαρό. Σύμφωνα με τους ειδικούς Parravani και Brock, αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για να αποτρέψετε την ακαταστασία από το να δημιουργηθεί ξανά.

Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και θα έχετε πάντα μία τέλεια, τακτοποιημένη και πεντακάθαρη κουζίνα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top