Μαγειρική σόδα: 6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με αυτή

μαγειρική σόδα

Λευκαίνει, φωτίζει και ανανεώνει, αλλά μην χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε αυτά τα υλικά και τις επιφάνειες.

Η μαγειρική σόδα δεν μπαίνει μόνον στα κεφτεδάκια, είναι και ένα οικιακό καθαριστικό, άμεσα διαθέσιμο και απίστευτα ευέλικτο, που χρησιμοποιείται για τα πάντα, από το τρίψιμο λεκέδων καφέ και τσαγιού μέχρι τη λεύκανση των αθλητικών στολών στο πλύσιμο.

Κεραμική εστία: Πώς να καθαρίσετε τα ξεραμένα λίπη χωρίς γρατζουνιές

Αλλά όσον αφορά τον καθαρισμό, η μαγειρική σόδα έχει τα όριά της. Οι ήπια λειαντικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας την καθιστούν λιγότερο από ιδανική για τον καθαρισμό υλικών που είναι επιρρεπή σε γρατσουνιές.

6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με μαγειρική σόδα

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με μαγειρική σόδα.

  1. Καθρέφτες και παράθυρα
  2. Γυάλινες κεραμικές εστίες
  3. Χρυσό
  4. Αλουμίνιο
  5. Μάρμαρο και χαλαζία
  6. Ξύλινα δάπεδα και έπιπλα

1. Καθρέφτες και παράθυρα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα ήπιο λειαντικό, που την καθιστά εξαιρετική για το απαλό καθαρισμό λεκέδων από σκληρές επιφάνειες, αλλά όταν πρόκειται για τον καθαρισμό υλικών που είναι επιρρεπείς στις γρατσουνιές, όπως το γυαλί, η μαγειρική σόδα θα πρέπει να αποφεύγεται. Η μαγειρική σόδα μπορεί να αφήσει μικρο-γρατσουνιές σε καθρέφτες και παράθυρα, δημιουργώντας μια θαμπή όψη και προκαλώντας μη αναστρέψιμη ζημιά.

2. Γυάλινες κεραμικές εστίες

Όπως οι καθρέφτες και τα παράθυρα, όταν πρόκειται για τον καθαρισμό μιας κεραμικής γυάλινης εστίας, είναι καλύτερο να παραλείψετε τη χρήση μαγειρικής σόδας για να αποφύγετε το ξύσιμο της επιφάνειας. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό κρέμας και/ή μια ξύστρα για να αφαιρέσετε τα μαγειρεμένα υπολείμματα στη θέση μιας λειαντικής σκόνης.

Πώς να απαλλαγώ από τις κατσαρίδες: 5 δοκιμασμένοι τρόποι – Οι συμβουλές ενός ειδικού απολυμαντή

3. Χρυσό

Η επίστρωση χρυσού σε πιάτα, κομμάτια σερβιρίσματος, γυάλινα σκεύη και άλλα, πρέπει να γίνεται με προσοχή για να αποφευχθεί ο θρυμματισμός, το ξύσιμο ή η διάβρωση. Αποφύγετε το τρίψιμο της επίστρωσης χρυσού με μαγειρική σόδα, προτιμώντας απαλά καθαριστικά όπως σαπούνι πιάτων, μη λειαντικά σφουγγάρια και πανιά από μικροΐνες όταν πρόκειται για το πλύσιμο αυτών των ευαίσθητων αντικειμένων.

4. Αλουμίνιο

Η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική και όταν το αλουμίνιο εκτίθεται σε οποιοδήποτε είδος αλκαλικού συστατικού για παρατεταμένη χρονική περίοδο, μπορεί να προκαλέσει την οξείδωση του μετάλλου, αλλάζοντας το χρώμα της επιφάνειας.

5. Μάρμαρο και χαλαζία

Οι λειαντικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας μπορούν να προκαλέσουν ζημιά με την πάροδο του χρόνου στο μάρμαρο και τον χαλαζία. Επειδή η μαγειρική σόδα μπορεί να προκαλέσει γρατσουνιές και να φθείρει το προστατευτικό στρώμα των επιφανειών από μάρμαρο και χαλαζία, παραλείψτε το ως καθημερινό καθαριστικό και αντ’ αυτού αναζητήστε μια κρέμα ή υγρό καθαριστικό για να αποφύγετε τη δαπανηρή, μόνιμη ζημιά.

6. Ξύλινα δάπεδα και έπιπλα

Η μαγειρική σόδα θα προκαλέσει μικρογρατσουνιές σε ξύλινα πατώματα και έπιπλα, φθείροντας το στεγανωτικό και δίνοντας μια θαμπή εμφάνιση στο ξύλο. Η διάβρωση της σφράγισης, ειδικότερα, είναι ένα πρόβλημα επειδή, εκτός του ότι αφήνει τα ξύλινα δάπεδα ή τα έπιπλα να φαίνονται θαμπά, καθιστά το ξύλο ευάλωτο σε ζημιές, οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν δαπανηρές και χρονοβόρες εργασίες επισκευής στο σπίτι.

Όλο Υγεία

Scroll to Top