Μην πετάτε τις φλούδες μπανάνας – Πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε

μπανάνα και πέτρες στη χολή

Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο νόστιμα, υγιεινά και θρεπτικά φρούτα. Το γνωρίζατε όμως ότι τα οφέλη της μπανάνας δεν περιορίζονται μόνο στο φρούτο; Και η φλούδα της μπανάνας έχει εκπληκτικές ιδιότητες και πολλές χρήσεις.

Η μπανάνα είναι ένα αγαπημένο φρούτο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολλά θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη B6, καθώς και πολλές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Η μπανάνα αποτελεί εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, σας προστατεύει από διάφορες παθήσεις, ρυθμίζει την πίεση του αίματος, κάνει καλό στο έντερο και βοηθάει μέχρι και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Αλεύρι από μπανάνα;

Μπορεί να το ακούτε για πρώτη φορά, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να έχετε το δικό σας αλεύρι, από φλούδες μπανάνας!

Μία μελέτη έδειξε ότι αν οι φλούδες μπανάνας αποξηρανθούν και αλεστούν σε αλεύρι, μπορούν να μετατραπούν σε αρτοσκευάσματα που έχουν εξίσου ωραία γεύση, αν όχι καλύτερη από τα προϊόντα με βάση το σιτάρι.

Είναι πολύ πιθανό να μην είχατε σκεφτεί ποτέ να μαγειρέψετε με φλούδες μπανάνας. Αλλά όχι μόνο είναι απολύτως ασφαλές, αλλά οι επιστήμονες απέδειξαν επίσης ότι είναι πραγματικά καλό για εσάς.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα προϊόντα που παρασκευάστηκαν με το αλεύρι από φλούδες μπανάνες δοκιμάστηκαν γευστικά και οι καταναλωτές ανέφεραν ότι ήταν εξίσου ευχαριστημένοι με τις γεύσεις όπως και με τα κανονικά μπισκότα ζάχαρης.

Τα μπισκότα που παρασκευάστηκαν με φλούδες μπανάνας περιείχαν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ενώσεις σε σύγκριση με απλά μπισκότα ζάχαρης. Με αυτόν τον τρόπο τρώτε μπισκότα για να καλύψετε την ανάγκη σας για γλυκό και παράλληλα λαμβάνετε συστατικά και θρεπτικές ουσίες που κάνουν καλό στον οργανισμό σας και καταπολεμούν μέχρι και τον καρκίνο.

Τα πρώτα μπισκότα της μελέτης είχαν ένα μειονέκτημα. Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αλεύρου με φλούδες μπανάνας είχε ως αποτέλεσμα τα μπισκότα να είναι κάπως καφέ και σκληρά, ενδεχομένως από τις επιπλέον φυτικές ίνες. Αλλά όταν οι επόμενες παρτίδες φτιάχτηκαν με αλεύρι που περιείχε 7,5% φλούδα μπανάνας, η υφή των μπισκότων ήταν τέλεια. Ιδιαίτερα σημαντικό, δε, ήταν και το γεγονός ότι τα μπισκότα αυτά διατηρήθηκαν καλά στο ράφι για τρεις μήνες σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε μόνο την προσθήκη φλούδας μπανάνας σε μπισκότα, ενώ μία καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι από φλούδες μπανάνας σε ψωμιά και κέικ ακόμη και σε χειροποίητα ζυμαρικά.

Τσάι με φλούδα μπανάνας

Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε τσάι με φλούδα μπανάνας! Απλώς βάλτε τη φλούδα μπανάνας σε μια κατσαρόλα με νερό και σιγοβράστε απαλά για δέκα λεπτά. Αφαιρέστε τη φλούδα και προσθέστε λίγο μέλι ή ζάχαρη, ανάλογα με την προτίμησή σας. Είναι απίστευτα γευστικό.

Με τις φλούδες μπανάνας μπορείτε να φτιάξετε ακόμη υγιεινά smoothies αλλά και καραμελωμένες φλούδες μπανάνας για ένα τέλειο σνακ. Ανακατέψτε μισή κούπα ζάχαρη με μισή κούπα νερό σε κατσαρόλα μέχρι να πάρει βράση. Στη συνέχεια, προσθέστε δύο φλούδες μπανάνας κομμένες σε φέτες και σιγοβράστε για περίπου δέκα λεπτά. Όταν δείτε ότι η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει, μεταφέρετε τις φλούδες σε ένα ταψί και αφήστε τις να κρυώσουν. Μόλις σκληρύνουν, σπάστε τα σε λωρίδες και απολαύστε!

Φλούδες μπανάνας στο κρέας

Κι όμως είναι η τέλεια ιδέα. Τοποθετήσετε μερικές φλούδες μπανάνας κάτω από το κρέας που ψήνεται. Έτσι το ψητό σας δεν θα στεγνώσει, θα κρατήσει τους χυμούς του και θα γίνει πεντανόστιμο. Παράλληλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες μπανάνες σε κάρυ ακόμη και να φτιάξετε ξίδι από φλούδες μπανάνας!

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ξεφλουδίσετε μια μπανάνα, σκεφτείτε να την κρατήσετε!

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top