Ο απόλυτος οδηγός για καθαρή κουζίνα χωρίς μικρόβια

καθαρή κουζίνα

Έτσι θα καθαρίσετε την κουζίνα σας καθιστώντας την αφιλόξενη για τους βλαβερούς οργανισμούς,  όπως τα μικρόβια και τα βακτήρια…

Θέλετε να έχετε μια καθαρή κουζίνα; Οι ειδικοί λένε ότι σε κάποια σημεία μπορεί να είναι πιο βρώμικη και από την τουαλέτα σας. Δείτε πως θα την απολυμάνετε σωστά ώστε να λάμψει.

Απολυμάνετε… Τον νεροχύτη και τα πόμολα της βρύσης

Σύμφωνα με έρευνα το σφουγγάρι και οι πετσέτες είναι γεμάτα μικρόβια, ενώ η μέση κουζίνα περιέχει περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα. Παρόλα αυτά, το 25% των ανθρώπων δεν καθαρίζουν ποτέ τον νεροχύτη της κουζίνας, γεγονός που εξηγεί πώς το 40% των νεροχυτών που αναλύθηκαν παρουσίαζαν μη ασφαλή επίπεδα βακτηρίων.

Συμβουλή: Απολυμάνετε κάθε επιφάνεια του νεροχύτη δύο φορές την εβδομάδα και πλύνετε τα φίλτρα στο πλυντήριο πιάτων μια φορά την εβδομάδα. Τα πόμολα της βρύσης θα πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά με απολυμαντικό.

Ανεβάστε τη θερμοκρασία του νερού

Συνήθως το πλύσιμο των πιάτων γίνεται με νερό που δεν είναι επαρκώς ζεστό για να σκοτώσει τα μικρόβια. Σε πρόσφατη βρετανική μελέτη αποδείχθηκε οτι το 80% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούσαν νερό που ήταν κάτω από 40°C.

Συμβουλή: Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νερό για το πλύσιμο των πιάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον στους 60°C για να κάνει τη δουλειά του αποτελεσματικά. Γι’ αυτό, φορέστε λαστιχένια γάντια για να προστατεύσετε τα χέρια σας ή, αν δεν κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες τα πιάτα που πλένονται τακτικά στο πλυντήριο είναι πιο καθαρά από εκείνα που πλένονται στον νεροχύτη.

Σε πρόσφατη βρετανική μελέτη αποδείχθηκε οτι το 80% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούσαν νερό που ήταν κάτω από 40°C.

Τρίψτε τα συρτάρια των λαχανικών

Καθώς είναι από τα πιο ανθυγιεινά σημεία μιας μέσης κουζίνας, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα πάνω στα μικρόβια του σπιτιού. Εκτός από καλλιέργειες μυκήτων και μούχλας, στα περισσότερα συρτάρια ψυγείων οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης σαλμονέλα και λιστέρια, ενισχύοντας έτσι μια παλαιότερη βρετανική μελέτη που ήθελε στους περισσότερους χώρους αποθήκευσης λαχανικών να περιέχονται 750 φορές ψηλότερος αριθμός βακτηρίων από αυτός που θεωρείται ασφαλής.

Συμβουλή:  Τραβήξτε έξω το συρτάρι, αν γίνεται, και με ένα καθαρό σφουγγάρι καθαρίστε το χρησιμοποιώντας ένα μείγμα απορρυπαντικού και νερού. Ξεπλύνετε και στεγνώστε με ένα καθαρό ποτηρόπανο. Βεβαιωθείτε ότι επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

Αποφύγετε τα βρεγμένα ποτηρόπανα

Λόγω της υγρασίας αποτελούν φιλόξενο μέρος για την ανάπτυξη μικροβίων. Σε πρόσφατη μελέτη, το 60% των ποτηρόπανων απέτυχε στα τεστ υγιεινής, ενώ σε κάποια βρέθηκε ακόμα και E.coli, ένδειξη ότι υπήρχαν ίχνη περιττωμάτων. Αν, λοιπόν, στεγνώσετε τα πιάτα σας με ένα τόσο λερωμένο πανί κινδυνεύετε από μόλυνση.

Συμβουλή: Αν το ποτηρόπανο δεν είναι απολύτως στεγνό, μην το χρησιμοποιήσετε για να στεγνώσετε οτιδήποτε και βεβαιωθείτε ότι ανά δύο μέρες το αντικαθιστάτε (όχι μία φορά την εβδομάδα, όπως κάνει ο 1 στους 5).

BONUS TIP

Για να εξαλείψετε τα μικρόβια όταν πλένετε τα ποτηρόπανα, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 60°C και μην πλύνετε μαζί άλλα ρούχα, πχ. εσώρουχα, ώστε να αποφύγετε τον ενδεχόμενο εξάπλωσης των μικροβίων.

Θυμηθείτε… Να καθαρίσετε καλά τα μικρά εξαρτήματα

Επειδή μαζί με τα συρτάρια των λαχανικών, τα ανοιχτήρια και τις λαστιχένιες σπάτουλες βρέθηκε ότι είναι από τα έξι πιο βρώμικα αντικείμενα της κουζίνας. Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι μπορεί να εμφανίζουν ίχνη μυκήτων, E.coli και σαλμονέλας.

Συμβουλή: Ανοιχτήρια και σπάτουλες θα πρέπει να πλένονται εξονυχιστικά μετά από κάθε χρήση. Το πλυντήριο πιάτων αποτελεί την καλύτερη λύση, αλλά σε περίπτωση που δεν έχουν τις προδιαγραφές για πλύσιμο στο πλυντήριο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καυτό νερό με σαπούνι δίνοντας προσοχή στις λάμες του ανοιχτηριού και την ‘ένωση’ μεταξύ σπάτουλας και λαβής. Στεγνώστε καλά.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σφουγγάρια για τις επιφάνειες και τα πιάτα

Αν χρησιμοποιήσετε το σφουγγαράκι με το οποίο μόλις καθαρίσατε τα κατάλοιπα ωμού κοτόπουλου από τον πάγκο της κουζίνας για να πλύνετε τα πιάτα, κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφέρετε τα μικρόβια στα πιάτα. Πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι το 95% των σφουγγαριών κουζίνας που ελέγχθηκαν περιείχαν επικίνδυνα επίπεδα βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του E.coli. Κι αν αυτό μεταφερθεί στα πιάτα σας δεν εξαλείφεται με το στέγνωμα. Σύμφωνα με έρευνα, το E.coli μπορεί να επιζήσει μέχρι και τρεις μέρες πάνω στα φρεσκοπλυμένα, στεγνά πιάτα.

Συμβουλή:  Αγοράστε σφουγγαράκια διαφορετικού χρώματος για διαφορετικές εργασίες για να τα ξεχωρίζετε και αντικαταστήστε τα συχνά. Παρόλα αυτά, το 80% από αυτά ακόμα κι αν αντικατασταθούν σε εβδομαδιαία βάση εξακολουθούν να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα βακτηρίων. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τα τοποθετείτε μια φορά την ημέρα για τουλάχιστον ένα λεπτό μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων (διαδικασία που σκοτώνει το 99,9% των μικροβίων). Για να αποφύγετε τον κίνδυνο φωτιάς, μουλιάστε πρώτα το σφουγγαράκι και βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει μεταλλικά σωματίδια. Βγάλτε το καυτό σφουγγαράκι από τα μικροκύματα με πολλή προσοχή.

Πετάξτε τα ληγμένα τρόφιμα

Γιατί μπορεί να μην είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους. Παρόλα αυτά, όχι μόνο 1 στους 3 ξεχνάει να ελέγξει την ημερομηνία λήξης πριν φάει κάτι, αλλά βασίζεται στο ‘τεστ οσμής’ και στις αλλαγές του χρώματος (το 40% θα καταναλώσει τα συγκεκριμένα τρόφιμα παρότι γνωρίζει ότι έχουν λήξει).

Συμβουλή:  Ελέγξτε τακτικά το ψυγείο και την τροφιμοθήκη και απομακρύνετε οτιδήποτε έχει ξεπεράσει την ημερομηνία ανάλωσης. Επιπλέον, θυμηθείτε ότι η «ημερομηνία λήξης» και η «ανάλωση κατά προτίμηση» δεν είναι το ίδιο: η ημερομηνία λήξης υποδεικνύει την ασφάλεια του τροφίμου, ενώ η «ανάλωση κατά προτίμηση» σημαίνει ότι το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια και μετά το πέρας της ημερομηνίας.

Καθαρίστε το πάτωμα της κουζίνας τακτικά

Γιατί έχει περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της λεκάνης. Στην πραγματικότητα, αν έχετε οικογένεια με παιδιά και κατοικίδια, ενδέχεται – σύμφωνα με έρευνα – το πάτωμα της κουζίνας σας να είναι πιο βρώμικο από εκείνο ενός φοιτητικού σπιτιού. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία, αν – όπως κάνει ο 1 στους 3 – τύχει να φάτε κάτι που έχει πέσει κάτω.

Συμβουλή:  Προτιμήστε μια σφουγγαρίστρα με αποσπώμενη, αντιβακτηριδιακή κεφαλή ή κάποια που μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, παρά μία συμβατική. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέση σφουγγαρίστρα περιέχει πάνω από 8 εκατομμύρια βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι τα πατώματα καταλήγουν να είναι πιο βρώμικα μετά το πλύσιμο.

BONUS TIP

Γνωρίζετε τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων; Αν η τροφή που πέσει είναι φρέσκια, ξεχάστε το. Αμερικανική έρευνα βρήκε ότι 5 δευτερόλεπτα είναι αρκετός χρόνος για να επιτεθούν τα βλαβερά βακτήρια σε ένα καρότο που έπεσε στο πάτωμα, ενώ Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αντίθετα με τις επεξεργασμένες τροφές που αντιστέκονται στα μικρόβια για μεγαλύτερο διάστημα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη κι αλάτι, τα φρέσκα τρόφιμα μολύνονται γρηγορότερα.

 

Το ξέρατε;

Πάνω από το 20% των τροφικών δηλητηριάσεων αφορά τροφές που ετοιμάζονται, μαγειρεύονται και καταναλώνονται στο σπίτι. Ακόμα κι έτσι, το 90% του πληθυσμού πιστεύει ότι δεν έχει μεταδώσει σε κανέναν τρίτο κάποια τροφική δηλητηρίαση.

 

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top