Οι πατάτες συμβάλλουν στη μακροζωία – Πώς πρέπει να τις μαγειρέψετε για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά

πατάτες

Τηγανητή, ψητή ή πουρέ, η πατάτα είναι ένα αγαπημένο φαγητό και αποτελεί ένα θρεπτικό μέρος της διατροφής σας. Δείτε με ποιον τρόπο μπορείτε να μαγειρέψετε τις πατάτες για να σας χαρίσουν χρόνια ζωής και να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο.

Οι πατάτες αποτελούν φυσική πηγή πολλών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το κάλιο, οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και άλλες βιοδραστικές ενώσεις, όπως τα φαινολικά οξέα.

«Επιπλέον, οι πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δρα όπως οι φυτικές ίνες στο σώμα. Το ανθεκτικό άμυλο δημιουργείται όταν οι πατάτες μαγειρεύονται, ψύχονται και στη συνέχεια ξαναζεσταίνονται» δήλωσε στο Verywell η γνωστή διαιτολόγος Lisa Andrews.

Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερες πατάτες εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Οι πατάτες δεν αποτελούσαν μέρος των επίσημων διατροφικών οδηγιών λόγω ανεπαρκών στοιχείων για τις επιπτώσεις στην υγεία» δήλωσε στο Verywell ο διατροφολόγος Erik Kristoffer Arnesen, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Ενώ υπάρχουν μελέτες σχετικά με την κατανάλωση πατάτας, ο Arnesen δήλωσε ότι «συχνά εξετάζουν επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας (όπως οι πατάτες τηγανιτές), τα οποία μπορεί να μην είναι σχετικά με τις απλές πατάτες». Επιπλέον, «σχεδόν όλες οι προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει μόνο την κατανάλωση πατάτας που μετρήθηκε μία φορά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές στην κατανάλωση με την πάροδο του χρόνου», είπε ο ίδιος.

Πατάτες για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;

Ο Arnesen και οι συνάδελφοί του ερευνητές πραγματοποίησαν μια μεγάλη μελέτη. Συνέλεξαν στοιχεία για 77.297 ενήλικες από τρεις νορβηγικές επαρχίες, οι οποίοι κλήθηκαν για εξετάσεις υγείας. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη των συμμετεχόντων για να προσδιορίσουν πόσες πατάτες -κυρίως βραστές- κατανάλωνε κάθε άτομο κάθε εβδομάδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον κίνδυνο των συμμετεχόντων να πεθάνουν από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακά νοσήματα, ισχαιμική καρδιοπάθεια και καρδιακή προσβολή. Ο χρόνος παρακολούθησης διήρκεσε κατά μέσο όρο 33,5 χρόνια.

Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν υπήρχε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης βραστής πατάτας και του κινδύνου θνησιμότητας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 14 πατάτες την εβδομάδα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν έξι ή λιγότερες πατάτες την εβδομάδα.

Τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 14 πατάτες την εβδομάδα είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, ισχαιμική καρδιοπάθεια και καρδιακή προσβολή.

Η μελέτη έδειξε ότι κάθε επιπλέον 100 γραμμάρια πατάτας που καταναλώνονταν καθημερινά σχετίζονταν με 4% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ενδεικτικά, μια μεσαία πατάτα είναι περίπου 175 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τον Arnesen, «σε αυτή τη μελέτη, είχαμε δεδομένα μόνο για τις βραστές πατάτες». Τελικά οι πατάτες δεν είναι τόσο «κακές» όσο φημίζονται, ανέφερε ο ίδιος. Οι πατάτες μέχρι πρότινος είχαν συνδεθεί με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία γιατί οι μελέτες γίνονταν για τα προϊόντα πατάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και αλάτι και όχι στις πατάτες αυτές καθαυτές.

Πώς να προσθέσετε περισσότερες πατάτες στη διατροφή

Οι πατάτες μπορούν να αποτελέσουν ένα νόστιμο, θρεπτικό και ευέλικτο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επιλέγετε συνταγές που δεν απαιτούν τηγάνισμα. Γιατί; Πρώτον, το μαγείρεμα της πατάτας με αυτόν τον τρόπο σας εκθέτει σε ακρυλαμίδιο.

«Το ακρυλαμίδιο παράγεται στις πατάτες όταν τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες», δήλωσε ο Arnesen και πρόσθεσε ότι «αυτό αναγνωρίζεται ως πιθανό καρκινογόνο».

Ο ρόλος του ακρυλαμιδίου στις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι λιγότερο σαφής. «Παρ’ όλα αυτά, όταν οι πατάτες βράζονται, η θερμοκρασία μαγειρέματος είναι κάτω από το όριο στο οποίο σχηματίζεται ακρυλαμίδιο» δήλωσε ο Arnesen.

Ευτυχώς, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να απολαύσετε τις πατάτες, όπως το ψήσιμο, το βράσιμο και ο ατμός. Δοκιμάστε να ψήσετε πατάτες με μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο αντί να τις τηγανίσετε ή ετοιμάστε μια ψητή πατάτα με λαχανικά στον ατμό και μια κουταλιά γιαούρτι.

Scroll to Top