Ποια είναι τα 4 φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν και δεν ξεραίνονται εύκολα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου κάνουν καλό στον αέρα, καλό στην ψυχή και καλό στη μαγειρική, αν επιλέξετε να καλλιεργήσετε αρωματικά βότανα. Η φροντίδα τους είναι μια άλλη ιστορία και πολλοί από εμάς που δουλεύουμε πολλές ώρες, έχουμε ξεράνει αρκετές φορές αγαπημένα μας λουλούδια. Ποια φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να διατηρηθούν εύκολα και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα τα ξεράνετε.

Αν σας αρέσουν τα λουλούδια και θέλετε να βάλετε πράσινο χρώμα στο σπίτι σας, μπορείτε να διαλέξετε φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν αρκετά και δεν ξεραίνονται γρήγορα. Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν μία γεμάτη μέρα και ξεχνούν το πότισμα, πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξετε λουλούδια που δεν «πεθαίνουν» εύκολα.

Δείτε ποια φυτά σας προτείνουν οι ειδικοί και πώς να τα φροντίζετε. Επιλέξτε φυτά που δεν τους πειράζει ο χαμηλός φωτισμός, που δεν απαιτούν συνεχές πότισμα και δεν θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα.

Τα 4 καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου:

Zamioculcas zamiifolia

Ένα φυτό με καταγωγή από την Αφρική, το οποίο έχει χαμηλές απαιτήσεις στη φροντίδα του και είναι εξαιρετικά δημοφιλές φυτό σπιτιών αλλά και γραφείων. Οι χαμηλές απαιτήσεις φροντίδας του, το καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους δεν έχουν σωστό προγραμματισμό στη φροντίδα των φυτών, ενώ το εντυπωσιακό και μοναδικό φύλλωμα του το κάνει ιδιαίτερο και λαμπερό.

Ο Zamioculcas zamiifolia έχει μικρά αλλά φαρδιά, σκούρα πράσινα, γυαλιστερά φύλλα με λεπτούς μίσχους. Επίσης έχει ιδιότητες καθαρισμού του αέρα, αφαιρώντας τις πτητικές οργανικές ενώσεις βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλιο.

Μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μέτριου έως έντονου φωτισμού ενώ ανέχεται και την μερική σκιά. Το φυτό αυτό δεν αγαπάει την υγρασία και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία. Μπορείτε να το ποτίζετε ελαφρά κάθε 20-30 μέρες.

Chamaedorea elegans

Ένα κομψό φυτό, εύκολο στη φροντίδα, με εξαιρετικές ιδιότητες καθαρισμού του αέρα. Πολλοί το αποκαλούν ως «Φοίνικα του σαλονιού». Δεν έχει υψηλές απαιτήσεις φροντίδας, με αποτέλεσμα να είναι μια ιδανική επιλογή σαν φυτό για αρχάριους καλλιεργητές.

Η Chamaedorea elegans έχει λαμπερά πράσινα φύλλα πάνω σε λεπτούς μίσχους. Τα φύλλα της, αποτελούνται από φυλλάρια, που φύονται αντιδιαμετρικά του κεντρικού στελέχους. Αντέχει τόσο σε σκιά όσο και σε φωτεινό, έμμεσο φως, αποφύγετε ωστόσο την υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή το υπερβολικό σκοτάδι.

Καθώς είναι είδος τροπικών περιοχών, έχει συνηθίσει το έδαφός του να είναι υγρό ανά πάσα στιγμή, χωρίς όμως να γίνονται υπερβολές στα ποτίσματα του. Τον χειμώνα, να μειώνεται η ποσότητα νερού με την οποία ποτίζεται, σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες, και το υπόστρωμα να αφήνεται να στεγνώνει ελαφρώς.

Monstera siltepecana

Η Monstera siltepecana είναι αειθαλές πράσινο φυτό με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα λογχοειδή σχήματος σε μια υπέροχη ασημί απόχρωση και σκούρες πράσινες φλέβες. Κατατάσσεται στα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι και το γραφείο μας, καθώς επιβιώνει ακόμα και με λίγο φως. Αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, καθώς μπορεί να κάψει τα φύλλα.

Πόσο νερό χρειάζεται; Όταν το έδαφος αρχίσει να γίνεται ελαφρώς ξηρό στην κορυφή. Κρατήστε το χώμα υγρό ανά πάσα στιγμή, αλλά και αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα γιατί η περίσσεια υγρασίας μπορεί να σαπίσει το φυτό.

Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τους 12 °C και να μην τοποθετείται σε σημείο όπου υπάρχουν κρύα ρεύματα.

Hoya carnosa

Τα φυτά Hoya carnosa είναι καταπληκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να διαρκέσουν δεκαετίες και είναι γνωστά και ως «κεράκι». Έχουν όμορφα, μακρόστενα στελέχη που καλύπτονται με χοντρά, γυαλιστερά, χυμώδη φύλλα.

Είναι δημοφιλή ως φυτά εσωτερικού χώρου λόγω του ελκυστικού φυλλώματός τους και των αρωματικών λουλουδιών σε σχήμα αστεριού. Το φυτό Hoya carnosa είναι ένα αειθαλές αναρριχητικό φυτό, σχετικά εύκολο στη φροντίδα του, με ιδιότητες καθαρισμού του αέρα.

Είναι ένα φυτό που αγαπάει πολύ τα φωτεινά σημεία και ανέχεται ακόμη και άμεσο ηλιακό φως για κάποιες ώρες. Ζει άνετα υπό τεχνητό φως, που το καθιστά ιδανικό φυτό για γραφείο ή άλλους εσωτερικούς χώρους.

Τα φυτά Hoya είναι φυτά που αποθηκεύουν νερό. Αφήστε το πάνω μισό του εδάφους να στεγνώσει ανάμεσα στο ποτίσματα. Εάν οι άκρες των φύλλων γίνουν καφέ, αυξήστε τα επίπεδα υγρασίας.

Προσοχή όμως, γιατί τα λουλούδια Hoya παράγουν σταγόνες κολλώδους νέκταρ και πρέπει να προστατεύσετε τα έπιπλά σας.

Scroll to Top