Πώς να αφαιρέσετε το βερνίκι νυχιών από τα ρούχα -Το έξυπνο κόλπο

βερνίκι νυχιών

Οι περισσότερες ατυχίες στο μανικιούρ στο σπίτι -τα νύχια κομμένα πολύ κοντά, τα πετσάκια και οι μουτζούρες- είναι προσωρινές, αλλά το να χυθεί βερνίκι στο αγαπημένο σας ρούχο μπορεί να αφήσει μόνιμο σημάδι. Μην πανικοβάλλεστε, όμως, μπορείτε να αφαιρέσετε το βερνίκι νυχιών από τα ρούχα σας χρησιμοποιώντας αντικείμενα που πιθανώς έχετε ήδη στο σπίτι.

Πόσες φορές δεν την έχετε πατήσει; Έχετε ντυθεί για να βγείτε και λίγο πριν φύγετε, θέλετε να φρεσκάρετε το βερνίκι νυχιών για να είναι πιο γυαλιστερά και πιο όμορφα. Και σχεδόν πάντα το βερνίκι στάζει πάνω στα ρούχα σας. Έτσι τελευταία στιγμή τρέχετε να αλλάξετε ρούχα, ενώ πιστεύετε ότι η αγαπημένη σας μπλούζα ή φούστα καταστράφηκε!

Το κόλπο για να φτιάξετε τα ρούχα που «μπήκαν» στο πλύσιμο 

Με μία εύκολη μέθοδο, όμως, μπορείτε να αφαιρέσετε τους λεκέδες από το βερνίκι νυχιών πάνω από τα ρούχα σας. Ο Patric Richardson, ειδικός σε θέματα φροντίδας πλυντηρίου Patric Richardson, ιδρυτής του The Laundry Evangelist και οικοδεσπότης του The Laundry Guy στο Discovery, σας αποκαλύπτει το μυστικό.

Οι περισσότερες αφαιρέσεις βερνικιών δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, αλλά θα πρέπει να έχετε πρόχειρα μερικά βασικά είδη για να κάνετε τη διαδικασία πιο εύκολα και γρήγορα. «Τα καλύτερα εργαλεία είναι πιθανότατα πράγματα που έχετε ήδη – σαπούνι πλυντηρίου, μπατονέτες και αφαιρετικό βερνικιού νυχιών-ασετόν» λέει στο Marthastewart ο Patric Richardson.

Πριν ξεκινήσετε την αντιμετώπιση ενός λεκέ, πρέπει πάντα να δοκιμάζετε την τεχνική καθαρισμού και τα προϊόντα σας σε μια εσωτερική ραφή για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βλάψουν το ύφασμα. «Τα ευαίσθητα υφάσματα μπορούν συνήθως να αντέξουν τα καθαριστικά λεκέδων, αλλά έχουν πρόβλημα με το τρίψιμο, γι’ αυτό μην τρίβετε δυνατά, αλλά πολύ απαλά» αναφέρει ο Richardson.

Πώς να καθαρίσετε έναν λεκέ από βερνίκι νυχιών

Μόλις συγκεντρώσετε τα υλικά σας και δοκιμάσετε ένα μικρό κομμάτι υφάσματος, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του λεκέ από τα ρούχα σας.

1. Αφαιρέστε την περίσσεια του βερνικιού

Αν έχετε να κάνετε με μια υγρή κηλίδα, ξεκινήστε αφαιρώντας την περίσσεια βερνικιού που δεν έχει απορροφηθεί. «Μην τρίβετε το υγρό βερνίκι – θα το σπρώξετε βαθύτερα μέσα στο ύφασμα, καθιστώντας δυσκολότερη την αφαίρεσή του» αναφέρει ο Richardson.

«Χρησιμοποιήστε μια επαγγελματική κάρτα ή ακόμα και ένα διπλωμένο κομμάτι χαρτί, για να μαζέψετε απαλά όσο το δυνατόν περισσότερο από το ύφασμα. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε ότι η πλειονότητα του βερνικιού θα βγει» προσθέτει ο ίδιος.

2. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό

Για να επεξεργαστείτε το υπόλοιπο σημείο, εμποτίστε μια μπατονέτα με σαπούνι πλυντηρίου και δουλέψτε την πάνω στον λεκέ από την εξωτερική άκρη προς το κέντρο. Αντικαταστήστε τη μπατονέτα με μια καθαρή καθώς παίρνει το χρώμα από το βερνίκι, αλλιώς κινδυνεύετε να κάνετε τον λεκέ χειρότερο. «Το χρώμα θα αιμορραγήσει στο σαπούνι, οπότε αν χρησιμοποιήσετε πολύ, ο λεκές μπορεί να εξαπλωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αφαιρέσετε περισσότερο» λέει ο Richardson.

Πλύσιμο ρούχων στο χέρι: 5 απλά βήματα για απίστευτο αποτέλεσμα 

3. Ξεπλύνετε

Αφού δουλέψετε το σαπούνι μέσα στο λεκέ, ξεπλύνετε καλά, ρίχνοντας λίγο χλιαρό νερό κατευθείαν πάνω στο λεκέ από τη βρύση, τονίζει ο Richardson.

Εάν τα επίμονα σημάδια παραμένουν μετά την αντιμετώπιση του λεκέ με σαπούνι και νερό, ήρθε η ώρα για κάτι πιο σκληρό. Να χρησιμοποιήσετε το ασετόν.

Πρώτα, όμως, ελέγξτε το ύφασμα. Πριν χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική, ο Richardson λέει να τη δοκιμάσετε σε ένα μικρό κομμάτι του υφάσματος.

Στη συνέχεια αντιμετωπίστε τον λεκέ. Αφού βεβαιωθείτε ότι το ρούχο σας δεν έχει οξικό άλας, τοποθετήστε μια παλιά πετσέτα στην κάτω πλευρά του λεκέ και χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα για να ταμπονάρετε με ασετόν.

Η πετσέτα θα απορροφήσει το χρώμα του βερνικιού και θα σταματήσει τον λεκέ από το να εξαπλωθεί όταν τον αγγίξει το ασετόν. «Ταμπονάρετε τον λεκέ με το ασετόν μέχρι να εξαφανιστεί και, στη συνέχεια, επεξεργαστείτε τον λεκέ με σαπούνι και νερό» λέει ο Richardson. Αλλάζετε το κομμάτι της πετσέτας και την μπατονέτα καθώς γεμίζουν πολύ με χρώμα. Και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό από τη βρύση.

Ο Richardson σας συμβουλεύει ακόμη να μην βάζετε τα ρούχα με λεκέδες από βερνίκι νυχιών στο στεγνωτήριο μέχρι να αφαιρεθούν εντελώς, καθώς έτσι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τους βγάλετε μετά.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top