Πώς να καθαρίσετε τα ασημικά και να γίνουν σαν καινούρια

Τα διακοσμητικά με ασήμι που έχετε στο σπίτι σας με την πάροδο του χρόνου μαυρίζουν και χάνουν τη λάμψη τους. Αν θέλετε να ζωντανέψει και πάλι το χρώμα τους και να φαίνονται σαν καινούρια, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές.

Μπορείτε να καθαρίσετε τα ασημικά σας εύκολα με διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά ή να φτιάξετε δικά σας γυαλιστικά με αντικείμενα που έχετε ήδη στο ντουλάπι σας.

Είτε καθαρίζετε ασημένια κοσμήματα, ασημένια μαχαιροπίρουνα ή επάργυρα κομμάτια σερβιρίσματος, η διαδικασία είναι η ίδια. Σε όλα τα αντικείμενα που έχουν ασήμι και έχετε στο σπίτι σας μπορείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Πώς να καθαρίσετε το ασήμι με πάστα μαγειρικής σόδας

 1. Συγκεντρώστε τα αντικείμενα που θα χρειαστείτε και φτιάξε μία πάστα. Θα χρειαστείτε ένα μικρό μπολ, σφουγγάρι, πανί μικροϊνών, μαγειρική σόδα και νερό. Φτιάξτε μια πάστα αναμειγνύοντας ένα μέρος νερό και τρία μέρη μαγειρική σόδα.
 2. Εφαρμόστε την πάστα. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να εφαρμόσετε την πάστα σε μια μικρή περιοχή. Δεν θέλετε η πάστα να στεγνώσει πολύ γρήγορα. Τρίψτε απαλά το ασήμι σε μικρούς κύκλους για να σβήσετε το μαύρισμα. Αν το αντικείμενό σας έχει μαυρίσει αρκετά, ξεπλύνετε συχνά το σφουγγάρι σε ένα ξεχωριστό μπολ με νερό. Μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε περισσότερη πάστα στην ίδια περιοχή για να εξαφανίσετε το μαύρισμα.
 3. Ξεπλύνετε και στεγνώστε. Ξεπλύνετε την πάστα και στεγνώστε αμέσως το ασήμι με ένα πανί μικροϊνών χωρίς χνούδι για να αποφύγετε κηλίδες νερού.

Υπάρχουν κι άλλες λύσεις για να καθαρίσετε τα ασημικά

Μαγειρική σόδα και αλουμινόχαρτο

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και αλουμινόχαρτο για να καθαρίσετε τα ασημένια κομμάτια σας. Θα χρειαστείτε βραστό νερό, μαγειρική σόδα, επιτραπέζιο αλάτι, αλουμινόχαρτο, ένα βαθύ γυάλινο πιάτο, πλαστική λαβίδα και ένα πανί μικροϊνών.

 1. Στρώστε τον πάτο ενός γυάλινου ταψιού με αλουμινόχαρτο.
 2. Τοποθετήστε τα ασημένια κομμάτια έτσι ώστε να μην αγγίζουν το ένα το άλλο πάνω στο αλουμινόχαρτο.
 3. Πασπαλίστε τα ασημικά με δύο κουταλιές της σούπας επιτραπέζιο αλάτι και δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.
 4. Προσθέστε αρκετό βραστό νερό στο ταψί για να καλύψει πλήρως τα ασημικά.
 5. Αφήστε το ασήμι να μουλιάσει για τέσσερα έως έξι λεπτά, γυρίζοντάς το συχνά με ένα ξύλινο ή πλαστικό σκεύος, ώστε όλες οι επιφάνειες του αντικειμένου να αγγίζουν το αλουμινόχαρτο. Αν το νερό κρυώσει πριν φύγει όλο το μαύρισμα, προσθέστε περισσότερο ζεστό νερό και ανανεώστε τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
 6. Σηκώστε προσεκτικά τα ασημένια αντικείμενα από το αλουμινόχαρτο, ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε με ένα πανί μικροϊνών.

Προσοχή: Αυτή η μέθοδος δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε ασημένια κοσμήματα με πολύτιμους λίθους ή μαργαριτάρια.

Καθαρίστε τα ασημικά με ξύδι

Για να αφαιρέσετε το μαύρισμα από μικρά αντικείμενα, όπως κοσμήματα, απλά βάλτε τα σε ένα μικρό μπολ και καλύψτε τα με ξύδι. Το οξικό οξύ στο ξύδι θα εξαφανίσει το μαύρισμα.

 1. Χρησιμοποιήστε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα υγρό σφουγγάρι για να απομακρύνετε απαλά τις δύσκολες περιοχές με μαύρισμα.
 2. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι στη μέθοδο καθαρισμού με μαγειρική σόδα, αλάτι και αλουμινόχαρτο για να ενισχύσετε τα αποτελέσματα.
 3. Αφήστε το ασήμι να μουλιάσει για περίπου 15 λεπτά, ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε με ένα πανί μικροϊνών.
 4. Δεν έχετε ξίδι; Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού, χυμό πίκλας ή ακόμη και κέτσαπ!

Καθαρίστε με σαπούνι πιάτων και νερό

Το απλό πλύσιμο των ασημικών με υγρό πιάτων και ζεστό νερό θα αφαιρέσει το ελαφρύ μαύρισμα. Αφήστε το ασήμι να μουλιάσει για λίγα λεπτά στο ζεστό, σαπουνόνερο και σκουπίστε καλά με ένα σφουγγάρι.

Ξεπλύνετε και στεγνώστε αμέσως τα κομμάτια με ένα πανί από μικροΐνες για να αποφύγετε τους λεκέδες από το νερό.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top