Πώς να καθαρίσετε τη μούχλα από την κουρτίνα του ντους 

καθαρίσετε

Είναι το κάτω μέρος της κουρτίνας του ντους σας ροζ ή μαύρο, παρόλο που αυτά δεν ανήκουν στη χρωματική σύνθεση της διακόσμησης του μπάνιου σας; Αυτό είναι μούχλα και είναι τόσο αντιαισθητική όσο και ανθυγιεινή για να την έχετε στο σπίτι σας.

Ενώ ο ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι απλώς να πετάξετε την κουρτίνα του ντους, μπορείτε να κάνετε κάτι διαφορετικό. Να σώσετε την κουρτίνα σας. Να την καθαρίσετε, να εξαφανίσετε τα σημάδια και να την κάνετε σαν καινούρια.

Ροζ μούχλα: Τι είναι και πώς να την αφαιρέσετε από το μπάνιο 

Ακολουθούν πέντε μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απαλλαγείτε από τη μούχλα της κουρτίνας.

Εάν η μούχλα καλύπτει περισσότερο από το 10% της επένδυσης της κουρτίνας του ντους, τοποθετήστε την σε μια πλαστική σακούλα, σφραγίστε τη σακούλα και πετάξτε την κουρτίνα σε έναν εξωτερικό κάδο απορριμμάτων για να αποφύγετε την εξάπλωση της μούχλας σε άλλους χώρους του σπιτιού σας.

Πώς να απαλλαγείτε από τη μούχλα χρησιμοποιώντας λευκό ξύδι

Η ήπια οξύτητα του λευκού ξυδιού σκοτώνει το 82% των ειδών μούχλας, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοινών που βρίσκονται στις κουρτίνες και τις επενδύσεις ντους.

Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί, όμως, με τα σκούρα υφάσματα γιατί το λευκό ξύδι είναι ένα ήπιο οξύ και μπορεί να προκαλέσει ξεθώριασμα και κηλίδες στα σκούρα υφάσματα. Ποτέ μην ρίχνετε αδιάλυτο το ξύδι απευθείας σε σκούρα χρώματα.

Πώς να απαλλαγείτε από τη μούχλα με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα δεν σταματά την ανάπτυξη μούχλας. Ένα οξύ είναι απαραίτητο για να σκοτώσει τους σπόρους. Ωστόσο, είναι ένα αποτελεσματικό καθαριστικό για την απομάκρυνση των μαύρων ή ροζ λεκέδων που μένουν πίσω όταν τα σπόρια έχουν πεθάνει.

Ανακατέψτε μια πάστα από μαγειρική σόδα και μικρή ποσότητα νερού σε ένα μικρό μπολ. Βουτήξτε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες στην πάστα και τρίψτε απαλά τις λεκιασμένες από μούχλα περιοχές της κουρτίνας. Φροντίστε να τρίψετε και τις δύο πλευρές του υφάσματος. Πλύνετε την κουρτίνα ως συνήθως και κρεμάστε την για να στεγνώσει στον αέρα.

Πώς να απαλλαγείτε από τη μούχλα χρησιμοποιώντας βόρακα

Ο βόρακας είναι ένα φυσικό ορυκτό που σκοτώνει τη μούχλα χωρίς επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Ενώ είναι ένα φυσικό προϊόν καθαρισμού και μυκητοκτόνο, μπορεί να είναι τοξικό, γι’ αυτό συνιστάται να φοράτε γάντια κατά τη χρήση του.

Αναμείξτε ένα φλιτζάνι βόρακα σε μία λεκάνη με νερό. Δημιουργήστε αρκετό διάλυμα για να βυθίσετε πλήρως την κουρτίνα του ντους. Αφήστε τη να μουλιάσει για τουλάχιστον μία ώρα. Αφαιρέστε την κουρτίνα και πλύντε τη ως συνήθως. Στη συνέχεια κρεμάστε τη για να στεγνώσει στον αέρα.

Μούχλα: Πώς θα απαλλαγείτε στο σπίτι – Τι σας συμβουλεύουν οι ειδικοί 

Πώς να καθαρίσετε την κουρτίνα του ντους με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου που πωλείται για τις πρώτες βοήθειες μπορεί να σκοτώσει τους σπόρους της μούχλας και να αφαιρέσει τους άσχημους λεκέδες. Είναι μια ήπια, αργής δράσης χλωρίνη που είναι μια καλή επιλογή για τον καθαρισμό της κουρτίνας του ντους.

Ρίξτε υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ένα μικρό μπολ. Τρίψτε τις μουχλιασμένες περιοχές της κουρτίνας ντους με μια νάιλον βούρτσα με μαλακές τρίχες. Εάν καθαρίζετε μια σκουρόχρωμη υφασμάτινη κουρτίνα, αραιώστε το υπεροξείδιο του υδρογόνου με ίση ποσότητα νερού για να αποφύγετε την κατά λάθος λεύκανση.

Αφήστε το υπεροξείδιο του υδρογόνου να δράσει. Αφήστε το να δράσει πάνω στην κουρτίνα για 15 λεπτά. Πλύνετε την κουρτίνα ντους ακολουθώντας τη συνήθη μέθοδο. Κρεμάστε την κουρτίνα για να στεγνώσει στον αέρα.

Πώς να καθαρίσετε τη μούχλα με χλωρίνη

Η χλωρίνη είναι ο ταχύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτώσετε τη μούχλα. Ωστόσο, είναι ένα σκληρό καθαριστικό που εκπέμπει αναθυμιάσεις και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Να φοράτε πάντα γάντια όταν καθαρίζετε και να θυμάστε ότι η μη αραιωμένη χλωρίνη αφαιρεί το χρώμα από τα υφάσματα. Θα πρέπει πάντα να αναμιγνύεται με νερό πριν από τη χρήση.

Ανακατέψτε το διάλυμα χλωρίνης. Προσθέστε μισό φλιτζάνι χλωριούχου λευκαντικού σε μία λεκάνη με ζεστό νερό. Δημιουργήστε αρκετό διάλυμα για να βυθίσετε πλήρως την κουρτίνα του ντους.

Αφήστε την κουρτίνα να μουλιάσει για 10-15 λεπτά. Αφαιρέστε την και πλύνετε την κουρτίνα του ντους  ως συνήθως με ανθεκτικά στο χρώμα απορρυπαντικά. Εάν δεν πλύνετε αμέσως, ξεπλύνετε καλά την κουρτίνα ντους για να απομακρύνετε το διάλυμα της χλωρίνης. Κρεμάστε την για να στεγνώσει στον αέρα.

Πώς να αποτρέψετε τη μούχλα στις κουρτίνες του ντους

Η μούχλα αγαπά τις συνθήκες σε ένα ζεστό, υγρό ντους. Εκεί υπάρχει τροφή από το έδαφος του σώματος για να τρέφονται τα σπόρια και το σκοτάδι και η υγρασία που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν και να πολλαπλασιαστούν. Για να αποθαρρύνετε την εξάπλωσή τους, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την πρόληψη της μούχλας στις κουρτίνες ντους.

Αυξήστε τον αερισμό: Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα εξάτμισης του μπάνιου και ανοίξτε τα παράθυρα για να βελτιώσετε τον εξαερισμό.

Στεγνώστε την επένδυση από βινύλιο: Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να στεγνώσετε γρήγορα την επένδυση βινυλίου. Λιγότερη υγρασία σημαίνει λιγότερη ανάπτυξη μούχλας.

Κλείστε την κουρτίνα του ντους: Μην αφήνετε μια κουρτίνα ντους μαζεμένη στη μία πλευρά του ανοίγματος. Εξομαλύνετέ την για ταχύτερο στέγνωμα.

Πλένετε συχνά: Πλένετε την κουρτίνα ντους τουλάχιστον εποχιακά και πιο συχνά αν η κυκλοφορία του αέρα δεν είναι μεγάλη στο μπάνιο σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top