Ροζ μούχλα: Τι είναι και πώς να την αφαιρέσετε από το μπάνιο

Ροζ μούχλα

Έχει εμφανιστεί ροζ μούχλα στο μπάνιο σας; Αναρωτιέστε γι’ αυτή τη μούχλα ή τη γλίτσα που έχει δημιουργηθεί στους τοίχους του ντους ή στην μπανιέρα σας;

Ήρθε η ώρα να την καταπολεμήσετε! Δείτε εύκολους και δοκιμασμένους τρόπους για την αντιμετώπιση της ροζ μούχλας στο μπάνιο.

Η μούχλα χαλάει την αισθητική του χώρου σας καθώς εμφανίζεται σε τοίχους, στα πλακάκια γύρω από τα είδη υγιεινής, στις γωνίες, ενώ δημιουργεί άσχημες μυρωδιές και παράλληλα μπορεί να είναι και ανθυγιεινή. Μπορείτε όμως να την εξαφανίσετε για να έχετε ένα καθαρό και φρέσκο μπάνιο που μυρίζει ωραία και φυσικά μπορείτε να λάβετε τα μέτρα σας για να μην εμφανιστεί ποτέ ξανά.

Τι είναι η ροζ μούχλα;

Η ροζ μούχλα βρίσκεται συνήθως σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα που δεν έχουν σωστό εξαερισμό, όπως τα μπάνια.

Η ροζ μούχλα δεν είναι μούχλα, παρόλο που πολλοί άνθρωποι την αποκαλούν έτσι. Η ουσία αυτή είναι ένας συνδυασμός αντιαισθητικών μικροβίων. «Είναι ένας τύπος βακτηρίου που μεταδίδεται με το νερό και ονομάζεται Serratia marcescens» αναφέρει η Eliana Coca, ιδιοκτήτρια της E.C. House Cleaning.

Σύμφωνα με την ίδια, «ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα και τρέφεται με λιπαρές ουσίες όπως ο αφρός σαπουνιού και τα υπολείμματα σαμπουάν, καθιστώντας τα μπάνια ένα κοινό πεδίο μάχης».

Η ροζ μούχλα είναι απίθανο να βλάψει τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους. «Πρόκειται για ένα μείγμα πολύ κοινών μικροβίων που βρίσκονται γενικά στο σπίτι όλων μας ανά πάσα στιγμή» τονίζει ο Nick Valentino, αντιπρόεδρος της αγοράς της Bellhop Atlanta Movers.

Ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση εάν εισέλθει στα μάτια ή σε ανοιχτή πληγή. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία για τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, ενώ η ροζ μούχλα δεν είναι γενικά επιβλαβής, είναι καλή πρακτική να την αντιμετωπίζετε νωρίς και συχνά.

Αιτίες της ροζ μούχλας

Η ροζ μούχλα αναπτύσσεται γρήγορα υπό τις κατάλληλες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων υγρών και θερμών χώρων γεμάτων με οργανικό υλικό, λέει η Coca, καθιστώντας τις μπανιέρες και τα ντους εύκολους στόχους. Η βακτηριακή αποικία ευδοκιμεί σε υγρές επιφάνειες, όπως ενέματα πλακιδίων, σφραγίδες σιλικόνης, τοίχους από πλακάκια ντους και κουρτίνες ντους.

Το κολλώδες υλικό αρέσκεται επίσης σε οργανική ύλη που προσφέρει θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσει τα βακτήρια να ευδοκιμήσουν, όπως σαπούνι, υπολείμματα σαμπουάν, νεκρά κύτταρα του δέρματος και έλαια σώματος. «Αυτό που οδηγεί σε αυτές τις ροζ, γλοιώδεις αποικίες είναι η υπερβολική υγρασία και η έλλειψη τακτικού καθαρισμού» λέει ο Valentino.

Πώς να αφαιρέσετε τη ροζ μούχλα από το ντους

Η απαλλαγή από τη ροζ μούχλα ξεκινά με έναν καλό καθαρισμό. Αρχικά, η Coca συμβουλεύει ότι το μπάνιο πρέπει να αερίζεται καλά και ότι όποιος ασχολείται με αυτό το αηδιαστικό πράγμα πρέπει να φοράει γάντια.

«Οι πρακτικές καθαρισμού για την αποτελεσματική απομάκρυνση της ροζ μούχλας περιλαμβάνουν τη χρήση διαλύματος από ένα μέρος ξύδι προς ένα μέρος νερό ή, για πιο επίμονες περιπτώσεις, ένα καθαριστικό μπάνιου με βάση τη χλωρίνη» προσθέτει η ίδια.

Αφού δημιουργήσετε το διάλυμα καθαρισμού, τρίψτε την επιφάνεια με μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι. «Η απομάκρυνση μιας καλά εγκατεστημένης αποικίας ροζ μούχλας είναι θέμα επιμέλειας και επιμονής» σημειώνει ο Valentino. Συνιστά να ξεκινήσετε με ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού, και στη συνέχεια να στοχεύσετε επανειλημμένα την περιοχή με χλωρίνη.

Φροντίστε να ξεπλύνετε την περιοχή όταν τελειώσετε. Αν και μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι από ένας καθαρισμοί για να εξαφανίσετε τη ροζ μούχλα, ο συχνός καθαρισμός είναι απαραίτητος για να μην ξαναγυρίσει.

Πώς να αποτρέψετε τη ροζ μούχλα

Η πρόληψη δεν αφορά μόνο έναν ενδελεχή εφάπαξ καθαρισμό. «Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τη ροζ μούχλα υπό έλεγχο είναι να καθαρίζετε τακτικά τη μπανιέρα ή το ντους σας με διάλυμα χλωρίνης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να βεβαιώνεστε ότι το μπάνιο σας αερίζεται επαρκώς» συμβουλεύει ο Valentino.

Η Coca προσθέτει: «Ο τακτικός καθαρισμός και το στέγνωμα των τοίχων και των δαπέδων του ντους είναι ζωτικής σημασίας, επειδή η Serratia marcescens μπορεί να αποικίσει γρήγορα όταν υπάρχει αρκετή υγρασία και οργανικό υλικό για να τραφεί». Σημειώνει ότι ένα ντους χωρίς μούχλα σημαίνει τακτικό σκούπισμα των επιφανειών για την αποφυγή συσσώρευσης σαπουνιών και διασφάλιση ότι ο χώρος είναι εντελώς στεγνός.

Ο σωστός εξαερισμός διατηρεί υπό έλεγχο τα επίπεδα υγρασίας. «Αν έχετε ανεμιστήρα εξάτμισης, βεβαιωθείτε ότι τον λειτουργείτε για αρκετά λεπτά μετά από κάθε μπάνιο ή ντους» λέει ο Valentino.

Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες μετά το ντους ή το μπάνιο σας για να διασφαλίσετε ότι η υγρασία διαχέεται. Για να αποφύγετε την επιστροφή της ροζ μούχλας, η Coca συνιστά να στεγνώνετε τις πετσέτες, τις κουρτίνες ντους, τα χαλιά, τα χαλάκια, τα σφουγγάρια και τα πανιά πλύσης μετά από κάθε χρήση.

Μην πανικοβάλλεστε αν βρείτε ροζ μούχλα

Αν εμφανιστεί ροζ μούχλα στο μπάνιο σας, να θυμάστε ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι συνήθως ακίνδυνη και αντιμετωπίζεται εύκολα με οικιακά καθαριστικά. Αυξήστε τη συχνότητα του καθαρισμού και βελτιώστε τον εξαερισμό στο μπάνιο σας για να διασφαλίσετε ότι η μπανιέρα και το ντους σας θα παραμείνουν χωρίς ροζ μούχλα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top