Πώς θα απαλλαγείτε μόνιμα από τα ποντίκια: 7 τρόποι – Από τι κινδυνεύετε

ποντίκια

Τα ποντίκια είναι ένας από τους πιο ενοχλητικούς εχθρούς σας. Μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στο σπίτι σας, αλλά και προβλήματα στην υγεία σας καθώς μεταφέρουν αρκετά μικρόβια. Πώς θα τα ξεφορτωθείτε; Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να τα διώξετε μια και καλή από το σπίτι σας.

Τα μικρά αυτά τρωκτικά εμφανίζονται κυρίως σε σπίτια με κήπο, αυλή, αποθήκη ή υπόγειο, σοφίτα και κυρίως στα εξοχικά. Δεν χρειάζεται να ψάχνετε τη μαγική λύση για να τα εξαφανίσετε. Το να κρατάτε τα φώτα αναμμένα όλη την ημέρα ή να έχετε ισχυρά αρώματα, όπως έλαιο μέντας, δυστυχώς δεν βοηθούν. Είναι μύθος.

Στην πραγματικότητα, «τα ποντίκια είναι πολύ περίεργα και έχουν κίνητρο την τροφή», λέει στο Good Housekeeping ο Dion Lerman, ειδικός προγραμμάτων περιβαλλοντικής υγείας στην Πενσυλβάνια. Και προσθέτει ότι «Δεν διώχνονται εύκολα, αλλά μπορεί να απαλλαγείτε από αυτά μόνιμα. Γι’ αυτό μην καθυστερείτε».

«Το να ζείτε με ποντίκια δεν είναι απλώς ανησυχητικό, αλλά μπορεί να κάνει το σπίτι σας λιγότερο υγιεινό», λέει ο Dan DiClerico, διευθυντής του Good Housekeeping Institute’s Home Improvement & Outdoor Director.

Σύμφωνα με το CDC, μπορούν να μεταδώσουν άμεσα και έμμεσα ασθένειες στον άνθρωπο μέσω των ούρων, των περιττωμάτων, του σάλιου και των τσιμπουριών και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες στους ανθρώπους, όπως σαλμονέλλωση, λεπτοσπείρωση ή πανούκλα, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και θανατηφόρες.

«Τα ποντίκια είναι από τη φύση τους νυκτόβια και πολύ επιφυλακτικά. Συχνά περιμένουν μέχρι να μην υπάρχει θόρυβος στο σπίτι για να αρχίσουν να ψάχνουν για τροφή» λέει ο Lerman. Σημειώνει ότι η αιχμή της δραστηριότητας είναι συνήθως από τις 2 έως τις 4 το πρωί.

Το ανησυχητικό είναι ότι όταν υπάρχει ένα ποντίκι δεν είναι το μοναδικό! Το Building Performance Institute, το οποίο θέτει πρότυπα για τη δημιουργία υγιεινών, απαλλαγμένων από παράσιτα σπιτιών, σημειώνει ότι ένα μόνο θηλυκό ποντίκι μπορεί να κάνει έως και οκτώ γέννες το χρόνο, παράγοντας έως και 100 νεαρά ποντίκια!

«Τα περιττώματα είναι συνήθως το πρώτο σημάδι που θα δείτε και θα τρομάξετε», λέει ο DiClerico. Τα περιττώματα μοιάζουν με σκούρους κόκκους ρυζιού.

Τα ποντίκια αφήνουν το σημάδι τους και με άλλους τρόπους. Ψάχνουν πάντα για τροφή, οπότε η κουζίνα τείνει να είναι το πιο καυτό σημείο. Ψάξτε τα ντουλάπια σας για υπολείμματα στα ράφια ή σημάδια από ροκανίσματα στα κουτιά τροφίμων. Ψάξτε για κενά και ρωγμές στους τοίχους, κατά μήκος των σοβατεπί και των παραθύρων, καθώς και γύρω από σωλήνες, καλώδια και αποχετεύσεις.

«Τα ποντίκια μπορούν να περάσουν μέσα από τρύπες που είναι περίπου το μέγεθος ενός μολυβιού!» αναφέρει ο DiClerico.

7 τρόποι να απαλλαγείτε από τα ποντίκια

«Δεν υπάρχει γρήγορος, εύκολος ή εγγυημένος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα ποντίκια», λέει ο Lerman. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε. Το καλύτερο βέβαια είναι να κρατήσετε τα ποντίκια μακριά εξ αρχής. Ωστόσο, ακόμη και με κάθε προφύλαξη, τα ποντίκια μπορεί να ξεγλιστρήσουν κυριολεκτικά μέσα από τις ρωγμές!

Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα για να απομακρύνετε τα ποντίκια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα – και ανώδυνα – γίνεται.

  1. Βρείτε το σημείο εισόδου
  2. Τοποθετήστε παγίδες
  3. Κρύψτε σωστά τις πηγές τροφής
  4. Προσοχή στα σκουπίδια
  5. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια
  6. «Δημιουργήστε» ενοχλητικές μυρωδιές
  7. Σκεφτείτε να πάρετε μια γάτα

1. Βρείτε το σημείο εισόδου των ποντικιών

Πριν τα ποντίκια φωλιάσουν στο σπίτι σας, πρέπει να βρουν τρόπο να μπουν μέσα. Υπόγεια, σοφίτες και ρωγμές γύρω από παράθυρα και πόρτες είναι όλα πιθανά σημεία εισόδου. «Βρείτε από πού έρχονται, γιατί το να τοποθετήσετε παγίδες τυχαία σε όλο το πάτωμα του υπογείου σας δεν πρόκειται να σας ωφελήσει», λέει η Cindy Mannes, εκπρόσωπος της National Pest Management Association. Κάντε την καλύτερη δυνατή δουλειά ντετέκτιβ για να προσδιορίσετε πού ζουν και χτίζουν φωλιές τα ποντίκια και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τις παγίδες σας γύρω από αυτές τις γενικές περιοχές.

2. Τοποθετήστε παγίδες για ποντίκια

Οι ποντικοπαγίδες είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από τα ποντίκια που έχουν εγκατασταθεί μέσα στο σπίτι σας. Τοποθετήστε ποντικοπαγίδες στις πιο ευάλωτες περιοχές του σπιτιού σας, όπως κατά μήκος των τοίχων και πίσω από τους κάδους απορριμμάτων. Υπάρχουν διάφορες ποντικοπαγίδες για να επιλέξετε, οι οποίες ποικίλλουν ως προς το κόστος, τη λειτουργία και τον σχεδιασμό.

Όλες οι παγίδες ποντικιών απαιτούν κάποιο δόλωμα – το φυστικοβούτυρο είναι μακράν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο δόλωμα, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα, τυρί, σπόρους πουλιών ή ξηρούς καρπούς για να προσελκύσετε τα ποντίκια στην παγίδα.

3. Κρύψτε σωστά τις πηγές τροφής

Τα ποντίκια έλκονται από τις πηγές τροφής, οπότε η διατήρηση του σπιτιού σας καθαρού και τακτοποιημένου είναι ζωτικής σημασίας. Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία, καθαρίζετε αμέσως τις διαρροές και τα ψίχουλα και αποφεύγετε να αφήνετε τροφή για κατοικίδια ζώα έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αφαιρώντας τις πηγές τροφής τους, το σπίτι σας γίνεται λιγότερο ελκυστικό για τα ποντίκια.

4. Προσοχή στα σκουπίδια σας

Όπως τα έντομα και άλλα παράσιτα, έτσι και τα ποντίκια έλκονται από τους κάδους απορριμμάτων. Είναι καλύτερο να επιλέξετε έναν κάδο απορριμμάτων που έχει σφιχτό καπάκι ή χρησιμοποιήστε λαστιχένια κορδόνια για να το κρατάτε κλειστό, ενώ θεωρείται πως οι μεταλλικοί κάδοι είναι καλύτεροι από τους πλαστικούς. Επίσης, πρέπει να καθαρίζετε τακτικά τους κάδους, εσωτερικά και εξωτερικά, για να αποφύγετε τις μυρωδιές που προσελκύουν τα τρωκτικά.

5. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Αν και ο Mannes υποστηρίζει ότι οι σπιτικές θεραπείες δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα ποντίκια, δεν είναι κακό να δοκιμάσετε φυσικά αποτρεπτικά μέσα. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η μυρωδιά της μέντας και του ελαίου γαρύφαλλου απωθούν τα ποντίκια. Μουλιάστε μπαλάκια βαμβακιού με αυτά τα αιθέρια έλαια και κολλήστε τα σε σημεία που προσελκύουν συχνά ποντίκια, όπως συρτάρια, ντουλάπια και εισόδους.

6. «Δημιουργήστε» ενοχλητικές μυρωδιές

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ναφθαλίνη σε σημεία που δεν έχετε άμεση πρόσβαση. Η έντονη και ενοχλητική μυρωδιά της απωθεί τα ποντίκια τα οποία τρέχουν μακριά της.

Μπορείτε να αφήσετε και κρεμμύδια! Ένας άλλος τρόπος εξίσου σημαντικός είναι να αφήσεις κομμένα μερικά κρεμμύδια. Κι αυτή η έντονη μυρωδιά τα εκνευρίζει και δεν πλησιάζουν.

Μία ακόμη μυρωδιά που ενοχλεί τα ποντίκια είναι ο ελληνικός καφές: Βάλτε καφέ σε σκόνη σε χαμηλά πιατάκια. Τα ενοχλητικά τρωκτικά ενοχλούνται από την περίεργη μυρωδιά του που τα εξαφανίζει με οικολογικό τρόπο.

7. Σκεφτείτε να πάρετε μια γάτα

Μια μελέτη από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps διαπίστωσε ότι «τα ποντίκια νιώθουν αμέσως φόβο μόλις μυρίσουν φερομόνες από τα ούρα της γάτας». Κάποιοι ειδικοί αναφέρουν μάλιστα ότι ο καλύτερος συνδυασμός μιας γάτας και ενός σκύλου στο σπίτι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο να τρομάζει τα τρωκτικά.

Προσοχή στον φωσφορούχο ψευδάργυρο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τον φωσφορούχο ψευδάργυρο γιατί απελευθερώνει ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες αέριο και δεν πρέπει ΠΟΤΕ να χρησιμοποιείται σε κατοικίες. Σύμφωνα με τον Lerman, οι εκπαιδευμένοι και αδειοδοτημένοι επαγγελματίες καταπολέμησης παρασίτων μπορούν να το χρησιμοποιούν για τον υπαίθριο έλεγχο των λαγουμιών των τρωκτικών, αλλά πρέπει να μην είναι κοντά σε σπίτια.

Scroll to Top