Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν σας; Ισχύει το κόλπο με την κατάψυξη; Τι λένε οι ειδικοί του Κλίβελαντ

τζιν

Μπορεί να αναρωτιέστε κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα τζιν σας. Αν αναζητήσετε τις οδηγίες των κατασκευαστών, θα διαπιστώσετε ότι συνιστούν να μην τα πλένετε τακτικά και να τα βάλετε στην… κατάψυξη!

Ισχυρίζονται ότι αυτός ο τρόπος, η κατάψυξη, «σκοτώνει» τα μικρόβια χωρίς να καταστρέφει το υλικό και ότι το μόνο που χρειάζεται το αγαπημένο σας τζιν είναι το περιστασιακό πλύσιμο.

Αλλά είναι αυτό πραγματικά αλήθεια;

Μπορεί πραγματικά ο καταψύκτης να κάνει τόσο καλή δουλειά στην απολύμανση όσο το σαπούνι και το νερό;

Ο δερματολόγος Alok Vij από την Cleveland Clinic, πάντως, σας ενημερώνει για τα μικρόβια που υπάρχουν στα τζιν σας! Το αγαπημένο σας παντελόνι έρχεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε επαφή με: γύρη, σκόνη και ακάρεα, βρωμιά, μούχλα, σωματίδια τροφής, νεκρά κύτταρα του δέρματος, λάδια και ιδρώτα!

Αυτά τα υπολείμματα μετατρέπουν τα ρούχα σας σε έδαφος αναπαραγωγής για όλα τα είδη βακτηρίων. Αν πλένετε τα ρούχα σας, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Το απορρυπαντικό θα τα σκοτώσει.

Τι μπορεί όμως να συμβεί αν δεν απολυμαίνετε τακτικά τα τζιν σας;

«Η περίσσεια βακτηρίων στο δέρμα σας μπορεί να προκαλέσει θυλακίτιδα, ένα εξάνθημα που μοιάζει με ακμή στα πόδια σας» λέει ο Dr. Vij.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Προειδοποιεί επίσης ότι μπορεί να εκθέσετε τον εαυτό σας σε μυκητιασικές λοιμώξεις.

«Καθώς φοράτε το τζιν σας, οι μυκητιασικοί οργανισμοί μπαίνουν στα πόδια του παντελονιού σας καθώς το τραβάτε προς τα πάνω. Αν φοράτε αυτά τα τζιν ξανά και ξανά χωρίς να τα περάσετε από το πλυντήριο, μπορεί να περάσετε τον μύκητα στη βουβωνική χώρα ή στον μηρό σας. Ετσι, δεν θα έχετε μύκητες μόνο στα πόδια, αλλά θα έχετε και φαγούρα και σε άλλα σημεία του σώματος» αναφέρει ο ίδιος.

Η κατάψυξη απολυμαίνει τα τζιν;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τελικά αυτό δεν γίνεται. Και πώς εξηγείται; Για να σκοτώσετε τα βακτήρια, πρέπει να φτάσετε τους 80 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Δεδομένου ότι οι καταψύκτες βρίσκονται γύρω στους 0 με 4 βαθμούς, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καθαρίσετε έτσι τα τζιν σας.

«Το πλύσιμο είναι ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα έλαια, τα τρόφιμα και η βρωμιά που βοηθούν τα βακτήρια να ευδοκιμήσουν» επισημαίνει ο Dr. Vij.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν;

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να πλένετε τα τζιν κάθε φορά που τα φοράτε. «Ένας καλός κανόνας είναι να τα πλένετε αφού τα έχετε φορέσει 2-3 φορές» αναφέρει ο Dr. Vij.

Όλο Υγεία

Scroll to Top