Πόσο συχνά πλένετε τα σεντόνια σας; Τι συνιστούν οι ειδικοί

σεντόνια

Το να κοιμάστε με φρεσκοπλυμένα σεντόνια στο τακτοποιημένο υπνοδωμάτιό σας στο τέλος της ημέρας πρέπει να βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις απλές απολαύσεις της ζωής. Σας αρέσει η καθαριότητα ή σας κουράζει; Εσείς πόσο συχνά αλλάζετε τα σεντόνια σας;

Πολλές φορές η κουραστική πράξη του πλυσίματος, στεγνώματος, σιδερώματος και διπλώματος των κλινοσκεπασμάτων σας κάνει να αναβάλλετε αυτές τις δουλειές. Μπορεί να είστε κουρασμένοι, μπορεί να μην έχετε χρόνο αν έχετε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, παιδικά πάρτι ή άλλες υποχρεώσεις μετά τη δουλειά. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι μάλλον δεν πλένετε τα σεντόνια σας όσο συχνά θα έπρεπε.

Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται ότι τα κρεβάτια είναι μέρη που μπορούν να παγιδεύσουν τη βρωμιά. Σκέφτεστε ότι απλά κοιμάστε στο κρεβάτι οπότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάζετε τα σεντόνια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εδώ, κάνετε λάθος, όμως, γιατί τα σεντόνια μπορούν να λερωθούν ακόμη κι αν δεν το βλέπετε εσείς.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Mattress Advisory, ο μέσος Αμερικανός περιμένει σχεδόν ένα μήνα πριν αλλάξει τα σεντόνια του, για την ακρίβεια 24 μέρες! Το διάστημα αυτό είναι πολύ περισσότερο από αυτό που συνιστούν οι ειδικοί και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας πιο συχνά σε ένα μήνα.

Τρομάξατε; Κι όμως είναι αλήθεια. Αλλά αυτή η έρευνα δεν αφορά τους Έλληνες. Στη χώρα μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι Έλληνες αλλάζουν πιο συχνά τα σεντόνια τους και περισσότερες φορές από μία μέσα στο μήνα.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα σεντόνια απορροφούν τον ιδρώτα, το λάδι, τα κύτταρα του δέρματος, το σμήγμα και οποιεσδήποτε άλλες ακαθαρσίες που βρίσκονται στο δέρμα ή τα μαλλιά σας (π.χ. προϊόντα μακιγιάζ ή styling). Όσο περισσότερο περιμένετε να πλύνετε τα σεντόνια σας, τόσο περισσότερο χρόνο μπορούν να αναπαραχθούν μικρόβια στα κλινοσκεπάσματά σας και ενδεχομένως να ερεθίσουν το δέρμα σας. Τα βακτήρια, τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, κνησμό, καθώς και έκζεμα.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας

Αυτό εξαρτάται από το άτομο. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν κατοικίδια ζώα, τρώνε στο κρεβάτι, έχουν ευαίσθητο δέρμα και αλλεργίες ή που ζουν σε υγρό κλίμα πρέπει να τα σεντόνια τους πιο συχνά από τις τυπικές συστάσεις.

Οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε τα κλινοσκεπάσματά σας και άλλα λευκά είδη υπνοδωματίου περίπου μία φορά την εβδομάδα – και όχι μόνο τα σεντόνια σας. Η παπλωματοθήκη σας, οι κουβέρτες, τα υποσέντονα, οι μαξιλαροθήκες και άλλα καλύμματα θα πρέπει επίσης να πλένονται εβδομαδιαία. Θα πρέπει να πλένετε τα μαξιλάρια σας δύο φορές το χρόνο και τυχόν διακοσμητικά μαξιλάρια μία φορά το μήνα. Θα πρέπει επίσης να βάζετε στο πλυντήριο ή να πηγαίνετε στο καθαριστήριο το πάπλωμα περίπου 2 φορές τον χρόνο.

Προσοχή τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί αν ιδρώνετε πολύ, ίσως είναι καλύτερο να αλλάζετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Βάλτε την αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων στην κορυφή της λίστας με τις δουλειές του σπιτιού για δικό σας όφελος!

Scroll to Top