Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τα σεντόνια σας, σύμφωνα με τους ειδικούς

σεντόνια
 • Συνιστάται να αλλάζετε τα σεντόνια σας κάθε 1-2 εβδομάδες, για να αποφύγετε δερματικά προβλήματα και αλλεργίες.
 • Στη μελέτη που διεξήγαγε το Mattress Advisor, οι Αμερικανοί αλλάζουν σεντόνια κάθε 3,5 εβδομάδες, ενώ οι Έλληνες πιο συχνά.
 • Ο ύπνος σε βρώμικα σεντόνια μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικά συμπτώματα, προβλήματα αναπνοής, εξάνθημα και έκζεμα.
 • Εκτός από τα νεκρά κύτταρα δέρματος και τον ιδρώτα, στα σεντόνια υπάρχουν σάλιο, ψίχουλα, τρίχες κατοικίδιων, ακάρεα σκόνης και άλλα μικρόβια.
 • Συνιστάται να κάνετε ντους πριν από τον ύπνο και να φοράτε καθαρές πιτζάμες για να μειώσετε την ανάγκη για συχνή αλλαγή σεντονιών.

Αν ρωτούσαμε τυχαία ανθρώπους πόσο συχνά αλλάζουν σεντόνια, θα λαμβάναμε σίγουρα διαφορετικές απαντήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που τα αλλάζουν κάθε Σάββατο, κάποιοι άλλοι τα αλλάζουν κάθε 15 μέρες, ενώ κάποιοι άλλοι …ξεχνάνε κάθε πότε τα πλένουν. Τελικό ποιο είναι το σωστό;

Στο εξωτερικό είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα σε σχέση με τη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Mattress Advisor σε 1.000 Αμερικανούς, ο μέσος χρόνος για να αλλάξουν και να πλύνουν τα σεντόνια στις ΗΠΑ είναι 24 ημέρες ή κάθε 3,5 εβδομάδες περίπου. Στην ίδια έρευνα οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι στις 35 ημέρες δεν αντέχεται η άσχημη μυρωδιά που έχουν τα σεντόνια!

Σίγουρα σας ανατριχιάζουν αυτά που διαβάζετε, αλλά μην απογοητεύεστε γιατί στη χώρα μας σίγουρα δεν είναι έτσι. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πλένουν τα σεντόνια πιο συχνά από τους Αμερικανούς! Αλλά τελικά πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας; Ποιο είναι το σωστό;

Οι ειδικοί συνιστούν να αλλάζετε τα σεντόνια κάθε μία ή δύο εβδομάδες και να μην αφήνετε τα ίδια σεντόνια πάνω από 15 μέρες. Διαφορετικά μπορεί να εμφανίσετε διάφορα δερματικά προβλήματα μέχρι και άσθμα.

Ο δερματολόγος Alok Vij δήλωσε στην Cleveland Clinic ότι «οι άνθρωποι πρέπει να πλένουν τα σεντόνια τους τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες, αλλά πιθανώς πιο συχνά αν έχετε κατοικίδια ζώα, ζείτε σε ζεστό κλίμα, ιδρώνετε πολύ, αναρρώνετε από ασθένεια, έχετε αλλεργίες ή άσθμα ή αν κοιμάστε γυμνοί».

«Αποβάλλουμε συνεχώς νεκρό δέρμα και η τριβή βοηθάει αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος να αποκολληθούν, οπότε φανταστείτε τι συμβαίνει κάθε φορά που γυρνάτε και το δέρμα σας τρίβεται στα σεντόνια. Είναι φυσιολογικό να ιδρώνετε και στον ύπνο σας, οπότε και αυτό φτάνει στα σεντόνια σας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Και έπειτα, υπάρχει το τρίχωμα, τα ακάρεα της σκόνης και η βρωμιά που κουβαλάμε πάνω μας απλώς και μόνο επειδή ζούμε στον κόσμο, και όλα αυτά συνδυάζονται για να κάνουν τα σεντόνια αρκετά βρώμικα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν φαίνονται “καθαρά”.

Ίσως αν κάνετε ντους πριν από τον ύπνο και φοράτε πάντα καθαρές πιτζάμες, θα μπορούσατε να αλλάζετε τα σεντόνια κάθε δύο εβδομάδες, αλλά ο εβδομαδιαίος καθαρισμός σεντονιών φαίνεται να είναι η γενική συναίνεση μεταξύ των ειδικών.

Τί άλλο μπορούμε να βρούμε στο κρεβάτι μας;

Μπορεί να σας αηδιάζει αυτό, αλλά είναι πραγματικότητα. Στο κρεβάτι σας μπορεί να υπάρχει σάλιο, ψίχουλα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστείτε!

 • Σωματικά υγρά: Ο μέσος άνθρωπος παράγει 98 λίτρα στο κρεβάτι κάθε χρόνο! Και μην ξεχνάτε και άλλα υγρά, όπως το λάδι και το σάλιο.
 • Προϊόντα ομορφιάς: Ακόμα κι αν πλένετε το πρόσωπό σας το βράδυ, μπορεί να φέρετε κομμάτια από μακιγιάζ, λοσιόν και άλλα στο κρεβάτι.
 • Ψίχουλα: Αν τρώτε στο κρεβάτι (και μερικές φορές, ακόμη και αν δεν το κάνετε), μπορείτε να φέρετε μικρά κομματάκια φαγητού στα σεντόνια μαζί σας τη νύχτα.
 • Άλλα μικρόβια που σχετίζονται με κατοικίδια ζώα: Εκτός από το τρίχωμα και τα ακάρεα, τα κατοικίδιά σας μπορούν να μεταφέρουν πράγματα στο κρεβάτι με τις πατούσες τους, συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων, της άμμου και της βρωμιάς απέξω.

Όλα αυτά δίνουν στα βακτήρια περισσότερες αφορμές για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν, ενώ εσείς κοιμάστε καλά ανάμεσά τους…

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν αλλάξετε τα σεντόνια

Αν δεν αλλάζετε και δεν πλένετε τακτικά τα σεντόνια σας μπορεί να εμφανίσετε διάφορα προβλήματα:

 • Αλλεργικά συμπτώματα: Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης, οπότε ο ύπνος σε ένα κρεβάτι γεμάτο από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα αλλεργίας. «Τα ακάρεα σκόνης μπορεί να οδηγήσουν σε κνησμό, άσθμα και αλλεργίες» τόνισε ο Dr. Vij.
 • Προβλήματα αναπνοής: Εάν έχετε ήδη άσθμα, είστε πιο επιρρεπείς σε αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης. Αλλά ακόμη και αν δεν έχετε, το να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με αυτά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως συριγμό και σφύριγμα.
 • Εξάνθημα: «Εάν πολλά ακάρεα σκόνης έρθουν σε επαφή με το σώμα σας, μπορεί να καταλήξετε με εξάνθημα» πρόσθεσε ο Dr. Vij. Ορισμένα βακτήρια μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα.
 • Έκζεμα: Το έκζεμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους δερματικών εξανθημάτων, που οφείλεται σε έναν συνδυασμό της ξηρότητας του δέρματός σας και των υπερδραστήριων βακτηριακών αποικιών στο δέρμα σας. «Επιτρέποντας στα βακτήρια να ζουν αρμονικά στα σεντόνια σας και να μπαίνουν στο δέρμα σας όταν πηδάτε στο κρεβάτι, μπορεί να χειροτερεύετε το έκζεμά σας – ή να του επιτρέπετε να ξεκινήσει εξαρχής» ανέφερε ο ίδιος.
 • Οζώδης κολπίτιδα: Όταν ξαπλώνετε σε ένα κρεβάτι γεμάτο βακτήρια, είστε πιο ευαίσθητοι στην εμφάνιση θυλακίτιδας που είναι η μόλυνση και ο ερεθισμός του θύλακα της τρίχας.
Scroll to Top