Θέλετε ο σολομός σας να βγει πιο ζουμερός και γευστικός από ποτέ; Υπάρχει ένα απλό υλικό που μπορείτε να προσθέσετε στη μαρινάδα και μέσα σε μόλις 5 λεπτά θα κάνει τη διαφορά στη γεύση – χαρίζοντάς του αρώματα και υφή που θα εντυπωσιάσουν.
Τι χρειάζεται ο σολομός στη μαρινάδα για να γίνει πιο νόστιμος;
Μελέτες αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη της κατανάλωσης σολομού, ιδιαίτερα για άτομα με στεφανιαία νόσο. Η ημερήσια πρόσληψη 700 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από ψάρια μειώνει τη συνολική θνησιμότητα κατά 20% σε ασθενείς με καρδιοπάθεια. Συγκεκριμένα, για κάθε 92 άτομα με καρδιοπάθεια που καταναλώνουν 1.190 g σολομού μηνιαίως, αποφεύγεται ένας θάνατος. Συνεπώς, η κατανάλωση σολομού, ακόμη και με την παρουσία ρύπων, προσφέρει καθαρό όφελος για την υγεία, ιδίως για καρδιοπαθείς.
Ο σολομός είναι ένα από τα πιο γρήγορα φαγητά για μαγείρεμα, αλλά μπορεί συχνά να έχει άνοστη γεύση. Ευτυχώς, ένας μάγειρας αποκάλυψε τον καλύτερο τρόπο για να αποκτήσετε ένα αποτέλεσμα καραμελωμένο, γλυκό και αλμυρό με ένα τρυφερό εσωτερικό.
Ο σολομός είναι γεμάτος καλά λιπαρά και είναι εύκολος και γρήγορος στο μαγείρεμα, κάτι που τον καθιστά εξαιρετική επιλογή για το εβδομαδιαίο σας δείπνο. Ωστόσο, ένα απλό κομμάτι ψητού σολομού μπορεί να καταντήσει γρήγορα βαρετό. Για να τον αναβαθμίσετε, ένας ειδικός στη μαγειρική συνιστά να τον μαρινάρετε με διάφορα υλικά και ένα από αυτά παίζει τον «πιο σημαντικό» ρόλο.
Μακροζωία: Κάθε κομμάτι τυρί που τρώτε αφαιρεί 1 λεπτό από τη ζωή σας, σύμφωνα με μελέτη
Το καρύκευμα που θα δώσει γεύση και πιο ζουμερό αποτέλεσμα
Ο ειδικός Kenji Lopez από το Serious Eats υποστήριξε ότι προσθέτοντας το καρύκευμα μίσο στον σολομό σας, το ψάρι «γίνεται πιο νόστιμο από οποιαδήποτε άλλη συνταγή ή τεχνική» και «εγγυάται τέλεια μαγειρεμένο σολομό».
Το μίσο εξασθενεί τις πρωτεΐνες στη σάρκα του σολομού και του επιτρέπει να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία κατά το μαγείρεμα. Το μίσο παίζει επίσης έναν άλλο «σημαντικό ρόλο», αυτόν της μόνωσης.
Ο ειδικός εξήγησε: «Ως παχύρρευστη πάστα, καλύπτει το φιλέτο σας, επιτρέποντάς του να θερμανθεί πιο απαλά και ομοιόμορφα κατά το μαγείρεμα».
Με αυτή τη μέθοδο, είναι βασικό να ξεκινήσετε με παχιά φιλέτα σολομού, καθώς θέλετε να μπορούν να μαγειρευτούν γρήγορα εξωτερικά, ενώ το κέντρο να παραμένει σχετικά δροσερό.
«Αυτό δεν λειτουργεί με πολύ λεπτά φιλέτα. Στοχεύστε σε φιλέτα σολομού πάχους τουλάχιστον 2-5 εκ.» προειδοποίησε.
Συνταγή για ζουμερό σολομό
Υλικά:
- Ένα τρίτο του φλιτζανιού sake
- Μία κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
- Δύο κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- Ένα τέταρτο του φλιτζανιού ζάχαρη
- Τέσσερα φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα, πάχους τουλάχιστον 2,5 εκ.
Μέθοδος:
- Ξεκινήστε χτυπώντας το μίσο, το sake, τη σάλτσα σόγιας, το λάδι και τη ζάχαρη. Αλείψτε το μείγμα σε κάθε επιφάνεια των φιλέτων σολομού.
- Μεταφέρετε σε πλαστική σακούλα με φερμουάρ ή σε σφραγιζόμενο δοχείο. Για τα «καλύτερα αποτελέσματα», μαρινάρετε για περίπου 30 λεπτά ή έως και δύο ημέρες.
- Η μαρινάδα προσφέρει το πλεονέκτημα της «καλύτερης γεύσης και διατήρησης της υγρασίας» στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι απαραίτητο βήμα.
- Στη συνέχεια, σκουπίστε ό,τι περισσεύει από τη μαρινάδα, αφήνοντας μόνο ένα λεπτό στρώμα και τοποθετήστε τον σολομό πάνω σε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου πάνω σε ένα ταψί.
Οι 6 καλύτερες τροφές για δυνατά και υγιή νύχια, σύμφωνα με διαιτολόγους
Γιατί αλουμινόχαρτο; Όχι μόνο κάνει τον καθαρισμό εύκολο, αλλά λειτουργεί επίσης ως προστασία.
Αν παρατηρήσετε ότι το ψάρι σας ροδίζει πιο γρήγορα σε ένα σημείο απ’ ό,τι σε άλλο, απλώς διπλώστε το αλουμινόχαρτο και χρησιμοποιήστε το ως ασπίδα ενώ μαγειρεύεται το υπόλοιπο.
Οστεοπόρωση: 6 τροφές που πρέπει να τρώτε για να την προλάβετε – Ενισχύουν την υγεία των οστών
Στη συνέχεια, προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Ψήστε μέχρι η επάνω επιφάνεια να έχει καραμελωθεί καλά και ο σολομός να είναι μόλις ζεστός στο κέντρο, περίπου πέντε λεπτά, χρησιμοποιώντας το αλουμινόχαρτο για να προστατέψετε όποια σημεία απειλούν να καούν.