Η έλλειψη ενός θρεπτικού συστατικού μειώνει τη διάρκεια ζωής κατά 5 χρόνια – Περισσότερο από το κάπνισμα

ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και διάρκεια ζωής

Το προσδόκιμο και η τελική διάρκεια ζωής επηρεάζεται από μια σειρά διαφορετικών παραγόντων. Κάποια όπως τα γονίδια, οι ασθένειες και οι τραυματισμοί είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας, ενώ άλλα, όπως η διατροφή μας και το πόσο συχνά ασκούμαστε, είναι στο χέρι μας.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι είναι μια από τις χειρότερες συνήθειες που μπορούμε να επιλέξουμε για την υγεία μας. Όχι μόνο είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100; Τα 6 συμπληρώματα που πρέπει να παίρνετε για μακροζωία

Αλλά οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη ανεπάρκεια στη διατροφή σας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ακόμη χειρότερη για εσάς από το κάπνισμα.

Ποια έλλειψη θρεπτικού συστατικού μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας ακόμη περισσότερο από την κοινή συνήθεια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα μείωσε το προσδόκιμο ζωής για τέσσερα χρόνια, ενώ τα χαμηλά επίπεδα λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, θα μπορούσαν να το μειώσουν κατά πέντε χρόνια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, χρησιμοποίησε στατιστικά στοιχεία από την Framingham Heart Study (FHS), μια από τις πιο μακροχρόνιες μελέτες στον κόσμο. Το FHS παρείχε μοναδικές γνώσεις για τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και οδήγησε στην ανάπτυξη του Framingham Risk Score με βάση 8 βασικούς παράγοντες κινδύνου -ηλικία, φύλο, κάπνισμα, θεραπεία υπέρτασης, κατάσταση διαβήτη, συστολική αρτηριακή πίεση, ολική χοληστερόλη και HDL χοληστερόλη.

Οι ερευνητές στη μελέτη διαπίστωσαν ότι η μέτρηση των λιπαρών οξέων θα μπορούσε να προβλέψει τη θνησιμότητα παρόμοια με τους τυπικούς παράγοντες κινδύνου.

Το Νο1 θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε για υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με διατροφολόγο του Χάρβαρντ

«Οι πληροφορίες από τις συγκεντρώσεις τεσσάρων λιπαρών οξέων ερυθρών αιμοσφαιρίων ήταν εξίσου χρήσιμες με εκείνες από τα επίπεδα λιπιδίων, την αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και την κατάσταση του διαβήτη όσον αφορά την πρόβλεψη της συνολικής θνησιμότητας», εξήγησε ο συγγραφέας Δρ. Bill Harris, πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιπαρών Οξέων, και πρόσθεσε:

«Αυτό αποτυπώνει για τη δύναμη του Δείκτη Ωμέγα-3 ως παράγοντα κινδύνου και πρέπει να θεωρείται εξίσου σημαντικός με τους άλλους καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου, και ίσως ακόμη περισσότερο».

Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμος για την πρόληψη της κακής υγείας, την καθυστέρηση του θανάτου και την αξιολόγηση της θεραπευτικής προσέγγισης.

Μια προηγούμενη έκθεση του 2018 με 2.500 συμμετέχοντες στην κοόρτη Framingham Offspring βρήκε ότι άτομα με υψηλό Δείκτη Ωμέγα-3 είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Η έρευνα τόνισε επίσης πώς η πρόσληψη ωμέγα-3 σε όλο τον κόσμο σχετίζεται με ποικίλο προσδόκιμο ζωής.

«Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στην Ιαπωνία, όπου ο μέσος δείκτης ωμέγα-3 είναι μεγαλύτερος από 8%, η αναμενόμενη διάρκεια ζωής είναι περίπου πέντε χρόνια μεγαλύτερη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο μέσος δείκτης ωμέγα-3 είναι περίπου 5%», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ. Michael McBurney, του Πανεπιστημίου του Guelph στον Καναδά, και συνέχισε:

«Επομένως, στην πράξη, οι διατροφικές επιλογές που αλλάζουν τον Δείκτη Ωμέγα-3 μπορεί να παρατείνουν τη ζωή. Στο τελικό συνδυασμένο μοντέλο, το κάπνισμα και ο δείκτης Ωμέγα-3 φαίνεται να είναι οι πιο εύκολα τροποποιημένοι παράγοντες κινδύνου. Το να είστε καπνιστής στην ηλικία των 65 ετών, προβλέπεται ότι θα αφαιρέσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια ζωής, σε σύγκριση με το να μην καπνίζετε, μια μείωση της ζωής που ισοδυναμεί με χαμηλό σε σχέση με υψηλό δείκτη ωμέγα3».

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν:

  • Ψάρια και άλλα θαλασσινά (ειδικά λιπαρά ψάρια κρύου νερού, όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος, ρέγγα και σαρδέλες)
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους (όπως λιναρόσπορος, σπόροι chia και καρύδια)
  • Φυτικά έλαια (όπως λινέλαιο, σογιέλαιο και έλαιο κανόλα)

Αλλά εάν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετά μόνο μέσω της διατροφής, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα ωμέγα-3 που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή και μέσω Διαδικτύου. Καλό, όμως, είναι να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top