Στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι; Ειδικός επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία σας και προτείνει εναλλακτική λύση

ρούχα

Με χαμηλές θερμοκρασίες και έλλειψη ηλιοφάνειας, μπορεί να σας φαντάζει ακατόρθωτο να στεγνώσετε τα ρούχα σας.

Ωστόσο, πολλοί προτιμούν να διατηρούν την απλώστρα με βρεγμένα ρούχα σε εσωτερικούς χώρους, περιμένοντας υπομονετικά μέχρι να στεγνώσουν. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, ένας ειδικός προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία αυτής της κοινής πρακτικής.

Ο Greg Wilson, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Quotezone.co.uk, δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι αγνοούν εντελώς τις συνέπειες του στεγνώματος των ρούχων μέσα στα σπίτια τους».

«Η χρήση στεγνωτηρίων αέρα, καλοριφέρ και θερμαινόμενων απλώστρων σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία», πρόσθεσε.

Το να κρεμάσετε υγρά ρούχα μέσα στο σπίτι σας απελευθερώνει υγρασία στον αέρα και δημιουργεί το ιδανικό έδαφος ανάπτυξης μούχλας. Η τοποθέτηση των ρούχων σας σε καλοριφέρ ή σε θερμαινόμενες σχάρες στεγνώματος δεν μπορεί να είναι λύση, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ρύπανση των εσωτερικών χώρων και να αυξήσει τις πιθανότητες υγρασίας και μούχλας προκαλώντας υγρασία.

Επιπλέον, η έκθεση σε μούχλα μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις, όπως φτάρνισμα, καταρροή, δερματικά εξανθήματα, κρίσεις άσθματος, απώλεια βάρους και ακόμη και να οδηγήσει σε νοσηλεία σε σοβαρές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Wilson.

Και πρόσθεσε στοιχεία που αφορούν τη χώρα του: «Εκτιμάται ότι το NHS δαπανά περίπου 1,4 δισεκατομμύρια για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την υγρασία του σπιτιού, επομένως δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να το πάρουμε ελαφρά».

Εκτός από τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, η μούχλα και η υγρασία μπορεί επίσης να είναι ένα δαπανηρό ζήτημα στην αντιμετώπιση του.

Ο Wilson είπε ακόμη: «Μόλις ξεκινήσει να αναπτύσσεται, οι σπόροι της μούχλας μπορούν να διαχυθούν σε διαφορετικά μέρη του ακινήτου και να μεταναστεύσουν μέσω οικοδομικών υλικών, επηρεάζοντας άλλα μέρη του σπιτιού, όπως δάπεδα, οροφές και τοίχους. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού που παλεύουν με ένα πρόβλημα μούχλας θα μπορούσαν να καταλήξουν να ξοδέψουν πολλά λεφτά για να το αντιμετωπίσουν με επιτυχία».

Ευτυχώς, ο ειδικός μοιράστηκε τον καλύτερο τρόπο για να στεγνώσετε τα ρούχα σας τους χειμερινούς μήνες για να αποφύγετε όλα αυτά τα προβλήματα.

Ο Wilson πρόσθεσε: «Ιδανικά, οι ιδιοκτήτες σπιτιού θα πρέπει να κατεβάσουν μια εφαρμογή για τον καιρό και να προσέχουν τις ξηρές μέρες, ακόμα κι αν έχει συννεφιά, για να στεγνώνουν τα ρούχα τους έξω».

«Όσοι επιλέγουν να φέρουν τα ρούχα μέσα στο σπίτι, θα μπορούσαν να τα βάλουν πρώτα στο στεγνωτήριο και στη συνέχεια να τα στεγνώσουν τελείως σε μια σχάρα στεγνώματος φροντίζοντας ο χώρος να αερίζεται καλά, ένας αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων υγρασίας και να βοηθήσει τα ρούχα να στεγνώσουν πιο γρήγορα», λέει.

Όλο Υγεία

Scroll to Top