Το κόλπο για να διατηρήσετε φρέσκα τα αγγούρια για μεγαλύτερο διάστημα

αγγούρια κόλπο

Θέλετε τα αγγούρια σας να παραμένουν τραγανά και φρέσκα για περισσότερες μέρες; Υπάρχει ένα απλό κόλπο που μπορείτε να δοκιμάσετε στην κουζίνα σας και θα σας γλιτώσει από άσκοπες σπατάλες.

Το ασιατικό λαχανικό που προστατεύει την καρδιά, τα οστά και το δέρμα και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Πώς να κάνετε τα αγγούρια να κρατήσουν περισσότερο με ένα απλό κόλπο

Η κατανάλωση αγγουριών προσφέρει σημαντικά διατροφικά οφέλη, καθώς διαφορετικές ποικιλίες και μέρη του καρπού περιέχουν ποικίλα θρεπτικά και φυτοχημικά συστατικά. Η λευκή ποικιλία παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα σακχάρων, πολυφαινολών, φλαβονοειδών, τανινών, νατρίου και καλίου. Η πράσινη ποικιλία είναι πλουσιότερη σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Το μη πικρό άγριο αγγούρι ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο και οξύτητα. Επιπλέον, η διατροφική αξία διαφέρει ανάλογα με το μέρος του καρπού: το ενδοκάρπιο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, το μεσοκάρπιο περιέχει περισσότερα σάκχαρα, ενώ το επικάρπιο συγκεντρώνει περισσότερες τανίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, σύμφωνα με το Journal of Horticulture and Postharvest Research.

Τα αγγούρια τείνουν να χαλάνε γρήγορα, ακόμη και όταν αποθηκεύονται στο ψυγείο, αλλά μία μέθοδος μπορεί να διατηρήσει τα τραγανά λαχανικά σας έως και 10 ημέρες.

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο καλοκαιρινός, πολλοί στρέφονται σε φρέσκα, υγιεινά γεύματα όπως νόστιμες σαλάτες. Είτε φτιάχνετε την αγαπημένη σας σαλάτα, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανοίγετε το ψυγείο και να βρίσκετε ένα μαλακό αγγούρι.

Σύμφωνα με τον ειδικό στην ασφάλεια και αποθήκευση τροφίμων, Chris Hassall από το Virtual College by Netex, πολλοί λάτρεις της σαλάτας κάνουν ένα απλό, συχνό λάθος που προκαλεί το χαλάρωμα των αγγουριών τους.

Τα καλά νέα είναι ότι με μια μικρή αλλαγή στον τρόπο αποθήκευσης, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους και να τα διατηρήσετε στην καλύτερη κατάστασή τους. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για να αποτρέψετε το αγγούρι σας από το να μαλακώσει.

Το πλύσιμο απομακρύνει τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά; Τι πρέπει να κάνουμε

Το κόλπο με το χαρτί κουζίνας που θα διατηρήσει φρέσκα τα αγγούρια σας

Ο Chris συμβουλεύει να πλένετε τα αγγούρια που δεν έχουν κοπεί με δροσερό νερό και να τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε μικρόβια.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο βασικός τρόπος για να αποτρέψετε την αλλοίωση είναι να τυλίγετε τα αγγούρια σε χαρτί κουζίνας πριν τα βάλετε στο ψυγείο, ώστε να αφαιρεθεί η περιττή υγρασία.

Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει πάντα να αποθηκεύετε τα υλικά σαλάτας, όπως αγγούρια και ντομάτες, στα συρτάρια του ψυγείου. Αυτή η περιοχή του ψυγείου έχει υψηλότερη υγρασία, βοηθώντας να αποφευχθεί το να γίνουν τα αγγούρια μαλακά.

Οι ειδικοί από το The Kitchn δοκίμασαν τη μέθοδο με το χαρτί κουζίνας αλλά τοποθέτησαν και το τυλιγμένο αγγούρι μέσα σε μια χαλαρή πλαστική σακούλα.

Μοιράζοντας τις εντυπώσεις τους, ανέφεραν: «Την έβδομη ημέρα, τα περισσότερα από τα αγγούρια ήταν ακόμα σφιχτά και δεν έδειχναν σημάδια αλλοίωσης. Την επόμενη ημέρα, παρατήρησα μερικά μαλακά σημεία προς τα άκρα του συμβατικού αγγουριού, αλλά τα υπόλοιπα παρέμεναν σε καλή κατάσταση. Την δέκατη ημέρα, όλα τα αγγούρια είχαν εμφανή μαλακά σημεία».

«Η προετοιμασία των αγγουριών για αυτή τη μέθοδο ήταν εύκολη και τα αγγούρια παρέμειναν φρέσκα για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα. Είναι μια αξιόπιστη μέθοδος που θα κρατήσει τα αγγούρια σας φρέσκα για αρκετό καιρό», συμπλήρωσε.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η απώλεια υγρασίας, όπως και η συσσώρευση υγρασίας, φαίνεται να συμβάλλουν περισσότερο στην αλλοίωση. Η προστασία των αγγουριών με κάποιο τρόπο —τύλιγμα σε χαρτί κουζίνας, σε πλαστική μεμβράνη ή τοποθέτηση σε σακούλα— φαίνεται να προσφέρει τη μεγαλύτερη διάρκεια φρεσκάδας».

Το αρχαίο φρούτο που ρίχνει το σάκχαρο και κάνει καλό στο έντερο

Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα υλικά της σαλάτας για καλύτερα αποτελέσματα

Ο Chris συμβουλεύει επίσης τους λάτρεις της σαλάτας να αποφεύγουν τη συνδυασμένη αποθήκευση των υλικών της σαλάτας έως ότου είναι έτοιμοι να τα καταναλώσουν.

«Αν και είναι ασφαλές να ανακατέψετε τα υλικά της σαλάτας εκ των προτέρων, αυτό μπορεί να προκαλέσει το να μαλακώσουν γρήγορα, ειδικά αν έχετε προσθέσει σως».

«Για να το αποφύγετε αυτό, κρατήστε τα υλικά της σαλάτας όπως τα πράσινα λαχανικά και τις πρωτεΐνες σε ξεχωριστά δοχεία ή σακούλες πριν φτιάξετε τη σαλάτα, για να παραμείνει φρέσκια για περισσότερο. Αν και τα φύλλα δεν χρειάζονται προετοιμασία, κόψτε άλλα υλικά της σαλάτας όπως αγγούρι και πιπεριές πριν τα βάλετε σε σακούλα τροφίμων ή αεροστεγές δοχείο», προσθέτει.

Οι 5 τροφές με «αρνητικές θερμίδες» που μεγιστοποιούν την απώλεια βάρους, σύμφωνα με διατροφολόγο

«Για να αποτρέψετε το στέγνωμα των αγγουριών, καλύψτε τις φέτες με νερό, απλώς φροντίστε να αλλάζετε το νερό κάθε δύο με τρεις ημέρες για να παραμείνουν φρέσκα. Κρατήστε επίσης τη σως σαλάτας σε ξεχωριστό δοχείο και προσθέστε την ακριβώς πριν το σερβίρισμα, ώστε να μην μαλακώσει η σαλάτα».

 

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top