Το μαγείρεμα στη φριτέζα αέρος είναι υγιεινό; Τι λένε οι ειδικοί του Κλίβελαντ

Η δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα λιπαρά χωρίς να χάσετε τη γεύση και την υφή των αγαπημένων σας φαγητών.

Ονειρεύεστε το τηγανητό κοτόπουλο; Λατρεύετε τις τηγανητές πατάτες και …λιποθυμάτε μόλις τις βλέπετε; Δυστυχώς, αυτό που θέλετε να φάτε δεν είναι πάντα καλό για την υγεία της καρδιάς σας. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν αν είστε λάτρης του τηγανητού φαγητού;

Απλά να προσθέσετε μια φριτέζα αέρος στη σειρά των γκάτζετ της κουζίνας σας. Το τηγάνισμα στον αέρα είναι τελικά υγιεινό;

«Το τηγάνισμα στον αέρα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή επειδή ουσιαστικά εξαλείφει τα πρόσθετα έλαια» αναφέρει η διαιτολόγος Julia Zumpano από την Κλινική του Κλίβελαντ.

Τι είναι το τηγάνισμα στον αέρα;

Παρά την ονομασία, οι φριτέζες αέρα δεν τηγανίζουν τεχνικά τα τρόφιμα. Σκεφτείτε τα ως μίνι φούρνους. Αυτές οι συσκευές πάγκου χρησιμοποιούν έναν ανεμιστήρα για να φυσήξουν ζεστό αέρα γύρω από ένα καλάθι που περιέχει το φαγητό σας. Το αποτέλεσμα: Τηγανιτές πατάτες, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που γίνονται γρήγορα τραγανά εξωτερικά, ενώ παραμένουν υγρά εσωτερικά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φριτέζα αέρα για να μαγειρέψετε σχεδόν οτιδήποτε, όπως μακαρόνια με τυρί, λαχανικά και κοτόπουλο.

Και για να είμαστε δίκαιοι, μια φριτέζα αέρος δεν θα προσομοιώσει τέλεια την υφή της τηγανητής πατάτας που μαγειρεύεται σε μία φριτέζα γεμάτη με λάδι. Αλλά θα σας φέρει πιο κοντά σε αυτό το τραγανό αποτέλεσμα απ’ ό,τι το ψήσιμο ή ο ατμός των φαγητών σας.

«Το τηγάνισμα στον αέρα δημιουργεί αυτή την υπέροχη τραγανή υφή που αναζητάτε, χωρίς καθόλου λάδι» τονίζει η Zumpano.

Οφέλη της φριτέζας αέρος

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Zumpano, το μαγείρεμα στη φριτέζα αέρος είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα σε λάδι. Ακόμη και τα πιο υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι αβοκάντο, περιέχουν πολλές θερμίδες. Τα λίπη (όπως το μαγειρικό λάδι) περιέχουν υπερδιπλάσιες θερμίδες από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες.

Όταν τηγανίζετε φαγητό, αυτές οι θερμίδες μπορούν να αθροιστούν γρήγορα. «Το τηγάνισμα σε φριτέζα λαδιού χρησιμοποιεί μια τεράστια ποσότητα λαδιού και ακόμη και το τηγάνισμα κρέατος ή λαχανικών στο τηγάνι απαιτεί αρκετή ποσότητα» αναφέρει η Zumpano.

Τα τηγανητά τρόφιμα μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά είναι μερικώς υδρογονωμένα έλαια (υγρά λίπη που γίνονται στερεά, όπως το φυτικό λίπος) που μπορεί να αυξήσουν την LDL χοληστερόλη (το «κακό» είδος) και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Τα τηγανητά φαγητά από εστιατόρια είναι πολύ πιθανό να περιέχουν τρανς λιπαρά γιατί χρησιμοποιούν ανθυγιεινά σπορέλαια.

Η χρήση μιας φριτέζας αέρος – η οποία απαιτεί περίπου μια κουταλιά της σούπας λάδι – μπορεί να μειώσει τις θερμίδες που κανονικά θα παίρνατε από το τηγάνισμα των τροφίμων έως και 80%!

Η φριτέζα αέρος μειώνει το ακρυλαμίδιο

Τι είναι το ακρυλαμίδιο; Είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια ορισμένων μεθόδων μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία: τηγάνισμα και ψήσιμο. Υπάρχει και σχηματίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως οι πατάτες και τα δημητριακά. Τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια έχουν χαμηλές ή αμελητέες ποσότητες.

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο σε υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι μια φριτέζα αέρος μπορεί να μειώσει το ακρυλαμίδιο κατά 90%.

Προκαλούν καρκίνο οι φριτέζες αέρος;

Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση φριτέζας αέρος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COP) στα ψάρια. Τα COPs συνδέονται με την αύξηση των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), οι οποίοι είναι καρκινογόνες ουσίες που παράγονται ως καπνοί όταν τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία. Ενώ οι PAHs μπορεί να σχηματιστούν κατά τη διαδικασία τηγανίσματος στον αέρα, είναι πολύ λιγότεροι, καθώς το τηγάνισμα στον αέρα χρησιμοποιεί λιγότερο λάδι από το τηγάνισμα σε φριτέζα.

«Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται σε φριτέζα αέρος μπορεί να έχουν κάποιο μικρό κίνδυνο, αλλά σίγουρα είναι πολύ μικρότερος από ό,τι στα τρόφιμα που τηγανίζονται στο τηγάνι» σημειώνει η Zumpano.

Επιπλέον, οι φριτέζες αέρος δεν εκπέμπουν ακτινοβολία, σε αντίθεση με τους φούρνους μικροκυμάτων, οι οποίοι χρησιμοποιούν ακτινοβολία για να ζεστάνουν τα τρόφιμα. Η φριτέζα αέρος παράγει θερμότητα από έναν ανεμιστήρα και την κυκλοφορεί γύρω από τα τρόφιμα.

Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να περιορίσετε την ποσότητα του λαδιού και της θερμότητας που χρησιμοποιείται για να ελαχιστοποιήσετε περισσότερο τον κίνδυνο, να μην επαναχρησιμοποιείτε ποτέ το λάδι και να αποφεύγετε την εισπνοή καπνού που παράγεται από το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείτε τον απορροφητήρα σας.

Είναι λοιπόν μια φριτέζα αέρος υγιεινή;

Οι φριτέζες αέρος μπορεί να είναι καλύτερες για εσάς από το τηγάνι ή τις φριτέζες με λάδι, αλλά είναι τόσο υγιεινές όσο το φαγητό που βάζετε μέσα. Δεν θα αφαιρέσουν ως δια μαγείας τα κορεσμένα λιπαρά από το μπέικον ή τα τρανς λιπαρά από μια σακούλα με επεξεργασμένες φτερούγες κοτόπουλου. Για να αποκομίσετε τα οφέλη, προτιμήστε καλύτερες για εσάς επιλογές, όπως λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες.

«Σκεφτείτε τη φριτέζα αέρος ως έναν τρόπο να ενισχύσετε τα πιο υγιεινά τρόφιμα, ώστε να είναι ακόμα πιο δελεαστικά» προτείνει η Zumpano.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top