Μπορούμε να φάμε κάτι που έπεσε κάτω; Τι είναι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;

μπορούμε να φάμε από κάτω;

Πέφτει ένα κομμάτι φαγητό στο πάτωμα και σκέφτεστε: «Αν το σηκώσω αμέσως, δεν πειράζει». Ισχύει όμως ο γνωστός κανόνας των 5 δευτερολέπτων ή πρόκειται για έναν μύθο που μπορεί να θέσει την υγεία σας σε κίνδυνο; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση για το αν πρέπει να φάμε κάτι που έπεσε κάτω.

Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέχουμε και ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουμε

Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε τροφές που έχουν πέσει κάτω

Γνωρίζουμε ότι τα παθογόνα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν και να μεταδοθούν εύκολα μέσα από την τροφική αλυσίδα, ιδίως όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στις επιφάνειες, τον χειρισμό και την αποθήκευση των τροφίμων. Φανταστείτε τώρα να πέσουν και κάτω και έπειτα να τα φυσήξουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο και να τα φάμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την υγεία μας.

Ευτυχώς, ένας μικροβιολόγος αποκάλυψε πόσο αληθινός είναι ο διαβόητος «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων» για αν το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα είναι πράγματι ασφαλές να καταναλωθεί.

Ο Nicholas Aicher, ανώτερος αναλυτής ποιοτικού ελέγχου, δοκίμασε τον βαθμό ανάπτυξης βακτηρίων σε τρόφιμα αφού έπεσαν στο πάτωμα και μαζεύτηκαν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, πέντε δευτερόλεπτα, δέκα δευτερόλεπτα, είκοσι δευτερόλεπτα, τριάντα δευτερόλεπτα και ένα λεπτό.

 «Νόμιζα ότι θα ήταν διασκεδαστικό για τον κόσμο να μάθει όλες τις μικρές αηδίες που δεν σκεφτόμαστε κάθε μέρα», τόνισε ο δημιουργός περιεχομένου με έδρα το Σικάγο.

Παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση του «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων», που υποστηρίζει ότι είναι ασφαλές να φας κάτι που έπεσε στο πάτωμα αν το μαζέψεις μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, ο Aicher έμεινε έκπληκτος από τα αποτελέσματα.

Τόνος: Η απλή μέθοδος για τη μείωση των επιπέδων υδραργύρου – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Το πείραμα που έκανε ο Aicher

Σε ένα βίντεο, το οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές, ο Aicher φαίνεται να τοποθετεί πιατάκια στο πάτωμα για κάθε χρονική περίοδο και μετά να τα αποθηκεύει σε εκκολαπτήριο για να δει αν αναπτύσσονται βακτήρια.

Μετά από κάποια χρονική περίοδο παρατήρησε τα δείγματα, όλα εκ των οποίων εμφάνισαν κάποιο βαθμό ανάπτυξης βακτηρίων, ακόμα και το δείγμα που ήταν στο έδαφος μόνο για ένα δευτερόλεπτο.

@howdirtyis Replying to @alwayssimply1024 Is there any truth to the 5 second rule? #science #germ #sciencebiatch #gross #nasty #howdirtyis #dirty #interesting #bacteria #sciencetok #cool #fyp #clean #foryou #micro #curious #サイエンス #科学 #実験 #バクテリア #funfact #facts #fact #germs #interestingfact #interestingfacts #amazingfact #amazingfacts #amazing #randomfacts #randomfact #randomfactsforyou #factstime #dailyfact #funfacts #factoftheday #funfactoftheday #bio #biology #biomed #lab #labwork #cleantok#laboratorio #biologia #microbiologia #scitok #ScienceTok #scienceismagic #scienceiscool #sciencefair #foreigngerms #germsquad #mygerms #viral #bacterial #bacterialcontamination #petriedish #実験 #面白い #面白い動画 #viral #viralvideo #viraltiktok #trending w#trendingvideo #trendingtiktok #세균 #stem #stem #stemfeed #STEMfeed #longervideos #과학 #과학실험 #실험 #박테리아 #웃긴영상 #재미있는영상#scienceexperiment #scienceexperiments #experiment #learnontiktoktogether ♬ Stylish Jazz HipHop – Future Oriented Triad

Λευκές αποικίες βακτηρίων φαίνονται στο πιάτο του ενός δευτερολέπτου και ο Aicher σχολίασε: «Φαίνεται πως ακόμα και μηδέν δευτερόλεπτα είναι πάρα πολύ».

Το δείγμα που ήταν στο έδαφος για πέντε δευτερόλεπτα φάνηκε να έχει περίπου την ίδια ποσότητα βακτηρίων με αυτό που έμεινε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι το φαγητό που πέφτει είναι ασφαλές να καταναλωθεί αν μαζευτεί εντός πέντε δευτερολέπτων.

Πώς θα καταλάβουμε ότι τα τρόφιμα έχουν χαλάσει – Το λάθος που κάνουμε στην κουζίνα

Στη συνέχεια, δείχνει ότι το δείγμα που τοποθετήθηκε στο πάτωμα για δέκα δευτερόλεπτα έχει «λίγο περισσότερη» ανάπτυξη, ενώ αυτά που έμειναν για είκοσι και τριάντα δευτερόλεπτα έχουν εμφανώς περισσότερα βακτήρια.

Ωστόσο, το δείγμα που τοποθετήθηκε στο πάτωμα για ένα λεπτό φάνηκε να έχει παρόμοια ποσότητα βακτηρίων με αυτό των πέντε δευτερολέπτων.

«Είτε πέντε δευτερόλεπτα είτε εξήντα, θα είναι αηδιαστικό σε κάθε περίπτωση», σχολίασε ο Nicholas.

Το πείραμα συγκέντρωσε σχεδόν 20.000 likes στο TikTok, όπου ένας χρήστης σχολίασε: «Έκανα τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων σε όλη μου την παιδική ηλικία και είμαι ακόμα υγιής».

«Ο πραγματικός παράγοντας είναι το πόσο πολύ δεν θέλεις να πετάξεις αυτό που έπεσε», αστειεύτηκε άλλος χρήστης.

Κάποιος άλλος πρόσθεσε: «Θα προσποιηθώ ότι δεν το είδα αυτό για να συνεχίσω ανέμελα τον κανόνα των 5 δευτερολέπτων».

Αυγά: Πότε κινδυνεύουμε από σαλμονέλλα – Τι να προσέχουμε όταν τα αγοράζουμε και τα αποθηκεύουμε

Η επιστήμη καταρρίπτει επίσης των κανόνα των πέντε δευτερολέπτων

Μελέτη με τίτλο «Relationship Between Food Contact Time to the Effect on Transfer of Microbes from Ceramic Floor Using the Five-Second Rule» εξέτασε την εγκυρότητα του λεγόμενου «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων», σύμφωνα με τον οποίο το φαγητό που πέφτει στο πάτωμα παραμένει ασφαλές για κατανάλωση αν σηκωθεί εντός πέντε δευτερολέπτων.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε δύο διαφορετικές καντίνες, τοποθετώντας τρόφιμα σε κεραμικά δάπεδα για διάφορα χρονικά διαστήματα. Στην καντίνα του φοιτητικού κέντρου, 3 από τα 5 δείγματα που ήρθαν σε επαφή με το δάπεδο για λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα παρουσίασαν μικροβιακή μόλυνση, ενώ 5 από τα 7 δείγματα που παρέμειναν έως και 300 δευτερόλεπτα ήταν επίσης θετικά.

Σε ποιο ράφι του ψυγείου πρέπει να βάζουμε το φαγητό που περίσσεψε – Πώς το ξαναζεσταίνουμε;

Στην καντίνα του διαγνωστικού κέντρου, όλα τα δείγματα (12 στα 12), ανεξαρτήτως χρόνου επαφής, εμφάνισαν μόλυνση. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεταφορά μικροβίων μπορεί να συμβεί άμεσα, ανεξαρτήτως του χρόνου επαφής, καθιστώντας τον «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων» υπεραπλουστευτικό και αναξιόπιστο.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top