Αν παρατηρείτε διακυμάνσεις στο βάρος σας στη ζυγαριά από μέρα σε μέρα, δεν φταίει πάντα η… διατροφή σας. Ίσως απλώς δεν ζυγίζεστε σωστά. Οι ειδικοί επισημαίνουν τα πιο συχνά λάθη που επηρεάζουν το αποτέλεσμα.
Απώλεια βάρους: Οι 3 νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξετε για τέλειο σώμα φέτος το καλοκαίρι
Πώς να ζυγιστείτε σωστά – Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε
Σε μια παρέμβαση διάρκειας έξι μηνών με 47 υπέρβαρους ενήλικες, οι συμμετέχοντες που ζυγίζονταν καθημερινά έχασαν κατά μέσο όρο 6,1 κιλά περισσότερα από εκείνους που ζυγίζονταν λιγότερο συχνά (κατά μέσο όρο 5,4 ημέρες την εβδομάδα). Επιπλέον, όσοι ζυγίζονταν καθημερινά υιοθέτησαν περισσότερες συμπεριφορές ελέγχου βάρους (17,6 έναντι 11,2 κατά μέσο όρο). Πώς, όμως, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το νούμερο που βλέπουμε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Το σωστό timing είναι το παν, ακόμα και όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων σας στη ζυγαριά.
Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας για απώλεια βάρους, αξίζει να θυμάστε ότι ο αριθμός στη ζυγαριά δεν λέει όλη την αλήθεια. Η πρόοδός σας περιλαμβάνει περισσότερα από μία μόνο μέτρηση, στοιχεία όπως η αύξηση μυϊκής μάζας, το ποσοστό σωματικού λίπους και το πώς σας εφαρμόζουν τα ρούχα είναι συχνά καλύτεροι δείκτες απώλειας βάρους από αυτό που δείχνει η ζυγαριά.
Ωστόσο, αν παρακολουθείτε το βάρος σας ως μέρος της προσπάθειάς σας, το πώς και το πότε ζυγίζεστε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Οι καθημερινές διακυμάνσεις που προκαλούνται από τα γεύματα, την κατανάλωση νερού και τη σωματική δραστηριότητα είναι φυσιολογικές, επομένως ο συγχρονισμός και η συνέπεια είναι το κλειδί. Ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, μπορείτε να έχετε μια πιο καθαρή και ακριβή εικόνα της προόδου σας.
Γιατί οι άνθρωποι ήταν πιο αδύνατοι τη δεκαετία του 1960; Διατροφολόγος αποκαλύπτει τα μυστικά τους
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να ζυγιστείτε;
Θα έχετε την πιο ακριβή ένδειξη από τη ζυγαριά σας αν ζυγιστείτε το πρωί. Κάντε το αφού πάτε στην τουαλέτα και πριν φάτε πρωινό ή πιείτε νερό. Σύμφωνα με ειδικούς, το πρωί είναι η καλύτερη ώρα γιατί το σώμα σας είχε τον χρόνο να χωνέψει σωστά ό,τι φάγατε και ήπιατε την προηγούμενη μέρα, αφήνοντας το στομάχι σας σχετικά άδειο.
Ποια είναι η χειρότερη ώρα για να ζυγιστείτε;
Δεν υπάρχει κάποια «χειρότερη» ώρα για να ζυγιστείτε, αλλά ίσως θέλετε να αποφύγετε το ζύγισμα μετά από δραστηριότητες που μπορούν να αλλοιώσουν το βάρος σας. Αυτό μπορεί να είναι η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος ή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών, τα οποία μπορούν να σας κάνουν να «ζυγίζετε περισσότερο» προσωρινά. Επίσης, ίσως θελήσετε να αποφύγετε το ζύγισμα μετά την άσκηση, επειδή θα ζυγίζετε λιγότερο λόγω της απώλειας υγρών μέσω της εφίδρωσης, οπότε προγραμματίστε τη ζύγιση σας σε διαφορετική στιγμή από την ώρα της προπόνησης.
Αν έχετε έμμηνο ρύση, ίσως θέλετε να αποφύγετε το ζύγισμα τις ημέρες πριν την περίοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες σας μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο βάρος που θα επηρεάσουν τον αριθμό στη ζυγαριά.
Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε ότι είναι φυσιολογικό το βάρος σας να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και από μέρα σε μέρα. Αν σας ανησυχούν ξαφνικές αλλαγές στο βάρος σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.
«Έχασα 50 κιλά σε 15 μήνες» – Ποια πρωτοποριακή θεραπεία για την παχυσαρκία ακολούθησε η 34χρονη;
Περισσότερες συμβουλές για ακριβείς μετρήσεις στη ζυγαριά
Εκτός από το να ζυγίζεστε την ιδανική ώρα της ημέρας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε με συνέπεια μια ακριβή μέτρηση από τη ζυγαριά σας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όταν παρακολουθείτε την απώλεια ή την αύξηση βάρους.
- Ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα την ίδια ώρα κάθε φορά.
- Φυλάσσετε και χρησιμοποιείτε τη ζυγαριά σας σε σταθερή, επίπεδη επιφάνεια.
- Στέκεστε ξυπόλυτοι στη ζυγαριά, με το βάρος σας κατανεμημένο ομοιόμορφα και στα δύο πόδια.
- Φορέστε λίγα ή καθόλου ρούχα όταν ζυγίζεστε. Ό,τι κι αν επιλέξετε, διατηρήστε το ίδιο κάθε φορά για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Πότε να απομακρυνθείτε από τη ζυγαριά
Όπως σε κάθε τοξική σχέση, μπορείτε να απομακρυνθείτε από τη ζυγαριά αν θεωρείτε ότι επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας. Μην διστάσετε να σταματήσετε να ζυγίζεστε αν αντιμετωπίζετε:
- Αρνητικές σκέψεις που πυροδοτούνται από το ζύγισμα
- Τακτικό άγχος ή θλίψη μετά το ζύγισμα
- Ανθυγιεινές ή επικίνδυνες συνήθειες που προκαλούνται από το ζύγισμα
- Διατροφική διαταραχή – είτε την αναπτύσσετε, είτε βρίσκεστε στη φάση ανάρρωσης, είτε την έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν