Πέρα από τις μαγειρικές τους χρήσεις, αυτό το κεραμιδί μπαχαρικό μπορεί να υποστηρίξει την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Επιπλέον, είναι εύκολο να το προσθέσετε σε πολλά διαφορετικά μεσογειακά γεύματα και σνακ. Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του για την υγεία και πώς να το προσθέσετε στη διατροφή σας.
Ποιο και τι είναι το κεραμιδί μπαχαρικό
Οι θρυμματισμένες νιφάδες τσίλι κόκκινης πιπεριάς, γνωστές ως «μπούκοβο» στα ελληνικά, προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα. Το όνομά του προέρχεται από τη σλαβική λέξη που αναφέρεται στο «πικάντικο». Οι Έλληνες καλλιεργούν αυτές τις πιπεριές σε αυτήν την περιοχή για να χρησιμοποιηθούν ως μπαχαρικά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το μπούκοβο συνήθως παρασκευάζεται από κόκκινες πιπεριές, επομένως έχει ελαφρώς γλυκιά, καπνιστή και πικάντικη γεύση. Καπνίζεται με ξύλο όπως σημύδα για αρκετές εβδομάδες. Αυτό το καθιστά τέλεια προσθήκη σε σχεδόν κάθε πιάτο.
Όμως, δεν έχουν όλες οι νιφάδες τσίλι την ίδια γεύση. Το μπούκοβο από την Αλμωπία στη βόρεια Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει μια μοναδική καπνιστή γεύση λόγω του τρόπου παρασκευής του.
Οφέλη για την υγεία
Το μπούκοβο έχει και πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες, πέρα από τη μαγειρική τους χρήση. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη A/B6/K και μαγγάνιο! Μερικά από τα μοναδικά οφέλη του για την υγεία περιλαμβάνουν:
- Σας βοηθά να χάσετε βάρος και αυξάνει τον μεταβολισμό σας
- Βελτιώνει την υγεία των ματιών σας
- Σας δίνει περισσότερη ενέργεια
- Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο
- Αραιώνει τη βλέννα
1. Σας βοηθά να χάσετε βάρος και αυξάνει τον μεταβολισμό σας
Οι πιπεριές τσίλι από τις οποίες είναι φτιαγμένο το μπούκοβο σας βοηθούν να μεταβολίζετε το λίπος, να ιδρώνετε περισσότερο, να αυξάνετε την κατανάλωση ενέργειας και να καίτε λίπος μέσω διαφορετικών οδών στο σώμα σας. Επιπλέον, οι πιπεριές τσίλι μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγχετε τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σας.
Εάν προσπαθείτε να χάσετε ή να διαχειριστείτε το βάρος σας με βιώσιμο τρόπο, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές νιφάδες μπούκοβου στα γεύματά σας.
2. Βελτιώνει την υγεία των ματιών σας
Το μπουκόβο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται β-καροτίνη και βιταμίνη Α. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την καλή υγεία των ματιών, παρόμοια με την κατανάλωση κόκκινων πιπεριών και καρότων!
3. Σας δίνει περισσότερη ενέργεια
Χρειάζεστε μια ώθηση ενέργειας για τις προπονήσεις σας; Οι νιφάδες πιπεριάς τσίλι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσης και να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι μετά την άσκηση.
4. Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο
Σε ορισμένες εργαστηριακές μελέτες, η καψαϊκίνη βοήθησε στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Απαιτούνται, όμως, περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για την πλήρη κατανόηση αυτού του αποτελέσματος.
5. Αραιώνει τη βλέννα
Έχετε κρυολόγημα ή βήχα; Το μπούκοβο αποτελείται από καψαϊκίνη, η οποία είναι μια ένωση που βοηθά το σώμα σας να θεραπεύσει τα γαστρικά έλκη και να αραιώσει τον βήχα που είναι γεμάτος βλέννα.
Πώς να ενσωματώσετε το μπούκοβο στη διατροφή σας
Οι Έλληνες προσθέτουν το μπούκοβο σε μια ποικιλία παραδοσιακών πιάτων για να τα κάνουν γλυκά και ελαφρώς πικάντικα. Για μερικές ιδέες για την ενσωμάτωση νιφάδων πιπεριάς τσίλι στη διατροφή σας, δοκιμάστε τα εξής:
- Προσθήκη σε σούπες, μαγειρευτά, σάλτσες και βότανα: Με μια διακριτική και διαρκή γεύση, το μπούκοβο είναι ιδανικό για να προσθέσετε γεύση σε σούπες, σάλτσες, μαγειρευτά και ντρέσινγκ.
- Πασπαλίστε πάνω από κρέας, τυρί ή αυγά: Ψάχνετε κάτι για να εξισορροπήσετε τη γεύση του κρέατος, των ζυμαρικών ή των βραστών αυγών; Προσθέστε λίγο μπούκοβο σε αυτά τα πιάτα!
- Εποχιακά λαχανικά και φρούτα: Προσθέστε το σε φρέσκα, εποχιακά λαχανικά και φρούτα όπως αβοκάντο, μπρόκολο, κουνουπίδι, σαλάτες και ντομάτες.
Συμπερασματικά, το μπούκοβο προσθέτει μια πινελιά γλυκιάς και πικάντικης γεύσης σε πολλά δημοφιλή μεσογειακά πιάτα. Πλούσιο σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά καθώς και σε καψαϊκίνη, είναι ένα φυσικό ενισχυτικό του μεταβολισμού και είναι εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας για να αποκομίσετε τα οφέλη του!
Πηγές: Pappas Post, International Journal of Food Sciences and Nutrition, Nutrients, Critical Reviews in Food Science and Nutrition