Ο καλοκαιρινός ζουμερός καρπός που πολεμά τη φλεγμονή, ρίχνει το ουρικό οξύ και ρυθμίζει το σάκχαρο

Ο καλοκαιρινός ζουμερός καρπός που πολεμά τη φλεγμονή, ρίχνει το ουρικό οξύ και ρυθμίζει το σάκχαρο

Αυτός ο καλοκαιρινός ζουμερός καρπός υποστηρίζει τον εγκέφαλο, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής. Μας τονώνει και μας ξεδιψά ο χυμός του. Ποιος είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Το Νο1 φρούτο για την καταπολέμηση της φλεγμονής, σύμφωνα με διατροφολόγους

Ποιος είναι ο καλοκαιρινός ζουμερός καρπός και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Αυτός ο καλοκαιρινός ζουμερός καρπός γίνεται ακαταμάχητος τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Από την ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας και την καλύτερη ποιότητα ύπνου έως και τη μείωση της φλεγμονής, η επίδρασή του ξεπερνά κατά πολύ αυτό που θα περιμένατε από έναν απλό καρπό. Έχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, βασικών μετάλλων και φυσικών ενώσεων.

Είναι μικρός στο μέγεθος αλλά πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε χυμούς και επιδόρπια, όμως πλέον προσελκύει την προσοχή για τις πιθανές ιδιότητές του να υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, να μειώνει τη φλεγμονή και να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ποιος είναι;

Τι επίδραση έχει στη φλεγμονή και την αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με την εργασία του 2023 με τίτλο «Dose-dependent effect of tart cherry on blood pressure and selected inflammatory biomarkers: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials», η κατανάλωση συμπληρωμάτων από βύσσινα δεν επηρέασε σημαντικά την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μείωση σε ορισμένους δείκτες φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ιδιαίτερα όταν καταναλώνονταν μεγαλύτερες δόσεις.

Διατροφικά οφέλη

Διατροφικά στοιχεία Ποσότητα ανά μερίδα % Ημερήσιας αξίας*
Θερμίδες 50,7
Συνολικά Λιπαρά 0,3 γρ. 0%
Κορεσμένα Λιπαρά 0,1 γρ. 0%
Τρανς Λιπαρά 0 γρ.
Πολυακόρεστα Λιπαρά 0,1 γρ.
Μονοακόρεστα Λιπαρά 0,1 γρ.
Χοληστερόλη 0 mg 0%
Νάτριο 3,1 mg 0%
Συνολικοί Υδατάνθρακες 12,4 γρ. 4%
Διαιτητικές Ίνες 1,6 γρ. 6%
Σάκχαρα 8,5 γρ.
Πρωτεΐνη 1 γρ.
Βιταμίνη D 0 μg 0%
Ασβέστιο 16,3 mg 1%
Σίδηρος 0,3 mg 2%
Κάλιο 174,3 mg 4%

Ποια τα οφέλη του για την υγεία

Εκτός από το ότι είναι γευστικά και δροσιστικά, τα βύσσινα προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία – από την υποστήριξη του ύπνου μέχρι την αποκατάσταση μετά την άσκηση.

1. Περιέχει αμινοξέα που προάγουν τον ύπνο

Οι φήμες είναι αληθινές: Τα βύσσινα βοηθούν στον ύπνο. Αυτά τα σκούρα κόκκινα φρούτα περιέχουν μελατονίνη και τρυπτοφάνη, δύο αμινοξέα που βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει και να προάγουν την υπνηλία. «Μερικές φορές προτείνω στους ασθενείς μου να πίνουν μία με δύο ουγγιές [χυμού βύσσινου] με το βραδινό τους, ώστε να μην αυξηθεί πολύ το σάκχαρο και να λάβουν επιπλέον αντιοξειδωτικά ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τον ύπνο τους», λέει η Stapke, σύμφωνα με το Real Simple.

2. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Εκτός από το ότι περιέχουν ανθοκυανίνες – ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό – τα βύσσινα είναι γεμάτα με άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνη Α, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Ένα φλιτζάνι χυμού βύσσινου περιέχει 160 θερμίδες, 37 γραμμάρια υδατανθράκων και λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους. Αν προτιμάτε τα αποξηραμένα βύσσινα, ελέγξτε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη – κάποιες εταιρείες προσθέτουν ζάχαρη, και καθώς τα βύσσινα περιέχουν ήδη φυσικά σάκχαρα, δεν πρέπει να το παρακάνετε.

3. Βοηθά στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση

Χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, ο χυμός από βύσσινα έχει αποδειχθεί ωφέλιμος στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από έντονη άσκηση, υποστηρίζοντας την αποκατάσταση και ανακουφίζοντας ή προλαμβάνοντας τον μυϊκό πόνο, σύμφωνα με όλο και περισσότερες έρευνες.

Μετα-ανάλυση του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα: όταν καταναλώνονται πριν και μετά από έντονη άσκηση, τα βύσσινα προσφέρουν μικρή μείωση στον μυϊκό πόνο και πιο σημαντικά οφέλη στην αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης.

4. Καταπολεμάν τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα βύσσινα μπορούν να προστατεύσουν από τις καρδιοπάθειες. Μελέτη του 2019 στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν 480 ml χυμού βύσσινου καθημερινά για 12 εβδομάδες παρουσίασαν αυξημένη επιδιόρθωση του πλάσματος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν επίσης ότι ο χυμός βύσσινου βοηθά στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και της LDL χοληστερόλης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Κοιμάστε περισσότερο από 9 ώρες; Για ποια σοβαρή νόσο ίσως να διατρέχετε κίνδυνο – Νέα ανατρεπτική μελέτη

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα βύσσινα περιέχουν φλαβονοειδή, μια ομάδα φυτικών χρωστικών με αντιοξειδωτική δράση που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμώντας ιούς και βακτήρια. Τα βύσσινα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος των ανθοκυανινών στην υγεία του ανοσοποιητικού, το υψηλό τους ποσοστό στα βύσσινα ενδέχεται να προσφέρει αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά των βακτηρίων και λοιμώξεων.

6. Βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή είναι εξαιρετικές για τον εγκέφαλο – και τα βύσσινα έχουν παρόμοια επίπεδα αντιοξειδωτικών με τα μούρα, που θεωρούνται από τις καλύτερες τροφές για την υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του 2019 στο περιοδικό Food & Function, «η καθημερινή κατανάλωση χυμού βύσσινου μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες» όπως η μάθηση και η βραχυπρόθεσμη μνήμη, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και στην ικανότητά του να μειώνει την υπέρταση.

7. Βοηθά με την ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια ρευματολογική μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από αποθέσεις ουρικού οξέος στις αρθρώσεις και στους ιστούς. Είναι μια κοινή διαταραχή που προκαλεί θερμότητα, ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο στις περιοχές που προσβάλλει. Άτομα με υπερτριγλυκεριδαιμία, υπέρταση, υπεργλυκαιμία ή –στις γυναίκες– χαμηλή HDL χοληστερόλη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Τα βύσσινα περιέχουν ανθοκυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι μειώνει το ουρικό οξύ και, κατά συνέπεια, βοηθά με την ουρική αρθρίτιδα. Αν και είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό και να ακολουθήσετε θεραπευτικό πλάνο, ο χυμός από βύσσινα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή.

8. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση χυμού από βύσσινα μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση και την LDL χοληστερόλη. Πριν ξεκινήσετε να καταναλώνετε χυμό βύσσινου, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και ότι η αρτηριακή σας πίεση δεν είναι ήδη πολύ χαμηλή.

9. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Αν και δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες σε ανθρώπους, έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση βύσσινων μειώνει το κοιλιακό λίπος, τη συνολική σωματική μάζα και την υπερλιπιδαιμία. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στις ανθοκυανίνες – τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα βύσσινα. Μέσω της συμβολής τους σε αυτούς τους δείκτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα βύσσινα μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα ή την εξέλιξη του μεταβολικού συνδρόμου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπαθειών».

10. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης τύπου 2 εξακολουθεί να αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα. Η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η διατήρησή του σε κατάλληλα επίπεδα βοηθά στην πρόληψη της νόσου.

Mελέτη έδειξε ότι οι ανθοκυανίνες αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη – η μείωση της οποίας οδηγεί στον διαβήτη και άλλα μεταβολικά προβλήματα. Τα βύσσινα επίσης μειώνουν την αιμοσφαιρίνη A1c, δηλαδή την ποσότητα σακχάρου που προσκολλάται στην αιμοσφαιρίνη. Υψηλά επίπεδα A1c είναι δείκτης διαβήτη. Αν και η έρευνα συνεχίζεται στον τομέα αυτό, τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά.

11. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όλα τα θρεπτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα βύσσινααντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος – μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε το σώμα να καταπολεμά τις ασθένειες. Στην πραγματικότητα, κάθε τροφή πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, οπότε φροντίστε να εντάξετε καθημερινά τέτοιες τροφές στη διατροφή σας. Η ανθοκυανίνη, το αντιοξειδωτικό στα βύσσινα, έχει επίσης αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

12. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα βύσσινα παίζουν και εδώ καθοριστικό ρόλο. Mελέτη διαπίστωσε ότι οι ανθοκυανίνες μείωσαν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο στους ανθρώπους, αλλά και την ανάπτυξη όγκων σε πειραματόζωα. Άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, όπως τα βύσσινα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Πιθανές παρενέργειες

Αν και τα βύσσινα προσφέρουν πληθώρα οφελών για την υγεία, υπάρχουν και κάποιες πιθανές παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσεις και διάρροια, ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα στη σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι μία φυσική αλκοόλη σακχάρου που παράγεται από τα φυτά – αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες ή υπάρχει ευαισθησία, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Άλλη παρενέργεια σχετίζεται με την αύξηση βάρους λόγω της ζάχαρης. Καθώς οι περισσότερες θερμίδες στον χυμό βύσσινου προέρχονται από σάκχαρα, είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη μόνο στην απαραίτητη ποσότητα για να αποκομίσετε τα οφέλη. Αν σας απασχολεί η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορείτε να επιλέξετε συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλα αντί για χυμό ή φρούτο.

5 τρόποι να μειώσετε τη χρόνια φλεγμονή χωρίς φάρμακα

Τα βύσσινα περιέχουν ουσίες όπως η μελατονίνη και η τρυπτοφάνη, που μπορούν να ενισχύσουν την επίδραση φαρμάκων με παρόμοια δράση. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν εντάξετε τα βύσσινα στη διατροφή σας – είτε ως χυμό, είτε ως φρούτο, είτε ως συμπλήρωμα.

Πηγές: Real Simple, USDA, MDPI, PMC, MDPI, PMC, PMC, PMC, ScienceDirect, Nutritionix

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Τα βύσσινα περιέχουν μελατονίνη και τρυπτοφάνη, που βοηθούν στον καλύτερο ύπνο.
  • Βοηθούν στη μείωση φλεγμονής, πόνου μετά την άσκηση και στην αποκατάσταση των μυών.
  • Έχουν αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στη μείωση πίεσης και LDL χοληστερόλης.
  • Υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία, το ανοσοποιητικό και πιθανώς μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρκίνο.
Scroll to Top