Ποια είναι η διατροφή της Madonna και της Gwyneth Paltrow που τις κρατάει υγιείς και νεανικές

Ποια είναι η διατροφή της Madonna και της Gwyneth Paltrow που τις κρατάει υγιείς και νεανικές

Η Madonna και η Gwyneth Paltrow τραβούν την προσοχή για τη διατροφή που έχουν επιλέξει. Πολλοί υποστηρίζουν πως μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Ποια είναι, ποια τα θετικά της και ποιοι μπορούν να την ακολουθήσουν;

Χοληστερίνη: Νέο χάπι μειώνει LDL και λιποπρωτεΐνη α σε μόλις 12 εβδομάδες

Η αγαπημένη διατροφή διασήμων του Χόλιγουντ – Γιατί την ακολουθούν πιστά Madonna και Gwyneth Paltrow

Μια διατροφή που έχουν υιοθετήσει σταρ του Χόλιγουντ όπως η Madonna και η Gwyneth Paltrow μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία – μεταξύ των οποίων η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Συχνά θεωρείται περισσότερο τρόπος ζωής παρά απλή δίαιτα, εξαιτίας των αυστηρών κατευθυντήριων γραμμών που εστιάζουν στην κατανάλωση απλών, θρεπτικών τροφών που βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες.

διατροφή Madonna και Gwyneth Paltrow
Φωτογραφία: Instagram @gwynethpaltrow

Οι οπαδοί της συνήθως καταναλώνουν τοπικά, βιολογικά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι, καθώς και σούπες από λαχανικά, φύκια και φακές. Παρόλο που πολλοί ακολουθούν κυρίως χορτοφαγική διατροφή, ορισμένοι συμπεριλαμβάνουν περιστασιακά βιολογικό κρέας ή ψάρι.

διατροφή Madonna και Gwyneth Paltrow
Φωτογραφία: Instagram @madonna

Η Madonna φέρεται να απολαμβάνει ξηρούς καρπούς, μπρόκολο, kale, κολοκύθα, καρότα, ραπανάκια και φασόλια, ενώ η Gwyneth Paltrow έχει τονίσει ότι η βασική αρχή της διατροφής είναι η «κατανάλωση τοπικών, βιολογικών, εποχιακών τροφών που δεν είναι επεξεργασμένες», υπογραμμίζοντας τη σημασία της ποιότητας και των φυσικών συστατικών, σύμφωνα με ανάρτηση του Mirror.

διατροφή Madonna και Gwyneth Paltrow
Φωτογραφία: Instagram @gwynethpaltrow

Η μακροβιοτική διατροφή για τη μακροζωία και τη συνολική υγεία

Σύμφωνα με άρθρο του 2015 με τίτλο Nutrient Composition and Anti-inflammatory Potential of a Prescribed Macrobiotic Diet, το εξεταζόμενο μακροβιοτικό πρόγραμμα διατροφής – βασισμένο στη μέθοδο Way to Health του Ινστιτούτου Kushi – περιλάμβανε μικρότερο ποσοστό ενέργειας από λιπαρά, υψηλότερη περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες και μεγαλύτερα επίπεδα των περισσότερων μικροθρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με τη μέση διατροφή των ΗΠΑ, αν και ήταν χαμηλό σε βιταμίνη D, βιταμίνη B₁₂ και ασβέστιο, και παρουσίαζε σαφώς πιο αντιφλεγμονώδες προφίλ.

Σημαντική ανακάλυψη για διαβήτη και καρδιαγγειακά: Επιστήμονες απενεργοποιούν ένζυμο που οδηγεί σε νέες θεραπείες

Επιπλέον, η υιοθέτηση μιας μακροβιοτικής διατροφής – που στηρίζεται κυρίως σε φυτικές τροφές, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, όσπρια και ελάχιστη κατανάλωση ζωικών προϊόντων – έχει συνδεθεί με δείκτες που σχετίζονται με μακροζωία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Κλινικά και παρατηρησιακά δεδομένα δείχνουν:

  • Μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας – χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.
  • Δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου – τα δημητριακά ολικής άλεσης (πλούσια σε ίνες), τα λαχανικά, τα φυτοθρεπτικά συστατικά και τα όσπρια, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της κυτταρικής βλάβης – παράγοντες που σχετίζονται με μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και άλλων μορφών καρκίνου.
  • Μηχανισμοί μακροζωίας – οι χορτοφαγικές δίαιτες πλούσιες σε ίνες ενισχύουν την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και των μεταβολικών παθήσεων – βασικών παραγόντων της γήρανσης.
  • Βελτίωση βιοδεικτών – η μακροβιοτική διατροφή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, οδηγώντας σε καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ, αρτηριακή πίεση και γλυκαιμικό έλεγχο – όλα συνδεδεμένα με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ποια είναι τα οφέλη της;

Ο George Ohsawa, ο αρχικός δημιουργός της μακροβιοτικής διατροφής, υποστήριζε ότι μπορούσε να αποτρέψει τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες. Δήλωνε μάλιστα ότι θεράπευσε τη δική του φυματίωση σε ηλικία 19 ετών, ακολουθώντας κινεζικές διατροφικές αρχές, τις οποίες στη συνέχεια διαμόρφωσε σε αυτό που έγινε γνωστό ως μακροβιοτική διατροφή.

Ωστόσο, ο οργανισμός Cancer Research UK τονίζει ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα επιστημονικά στοιχέια πως η μακροβιοτική διατροφή μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει τον καρκίνο. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν ακυρώνει τα πιθανά οφέλη της διατροφής αυτής για την υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι μια μέτρια μακροβιοτική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία.

Για παράδειγμα, άτομα που ακολουθούν τη μακροβιοτική διατροφή για πολλά χρόνια τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στο σώμα και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιοπάθεια, καρκίνο του μαστού και άλλες μορφές καρκίνου που σχετίζονται με διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα οφέλη μπορούν επίσης να επιτευχθούν μέσω μιας τυπικής υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Τι πρέπει να προσέξετε

Υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη μακροβιοτική διατροφή και τα οποία θα πρέπει να λαβέτε υπόψιν αν σκέφτεστε να τη δοκιμάσετε. Ένα από τα σημαντικότερα είναι ο κίνδυνος υποσιτισμού λόγω της απουσίας γαλακτοκομικών ή ζωικών προϊόντων από τη διατροφή.

Η απουσία αυτών των τροφών μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου, θερμίδων, σιδήρου και βιταμινών. Ο υποσιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα σοβαρών προβλημάτων και συμπτωμάτων, όπως ακούσια απώλεια βάρους, κόπωση, αδυναμία και αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, οι πρώιμες εκδοχές της μακροβιοτικής διατροφής συνιστούσαν την κατανάλωση μόνο δημητριακών ολικής άλεσης και νερού, οδηγώντας σε σοβαρό υποσιτισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε θάνατο.

Επιπλέον, η διατήρηση μιας μακροβιοτικής διατροφής μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βιολογικές, ανεπεξέργαστες τροφές κοστίζουν συχνά περισσότερο από τις συμβατικές τροφές.

Καρδιολόγος προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 κοινά συμπληρώματα που μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα και ηπατική ανεπάρκεια

Αν σκέφτεστε να κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας με την ελπίδα να αποκομίσετε οφέλη για την υγεία, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας, οι οποίοι μπορούν να σας προσφέρουν εξειδικευμένη ιατρική καθοδήγηση.

Πηγές: Mirror, Cancer Research UK, PMC, Frontiers, Nature, PubMed, PMC

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η Madonna και η Gwyneth Paltrow ακολουθούν τη μακροβιοτική διατροφή, βασισμένη σε φυτικά τρόφιμα, δημητριακά ολικής άλεσης και τοπικά λαχανικά.
  • Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή αυτή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου, χάρη στο αντιφλεγμονώδες της προφίλ.
  • Υπάρχουν πιθανοί διατροφικοί κίνδυνοι όπως ανεπάρκεια πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμινών, ιδιαίτερα όταν αποκλείονται ζωικά προϊόντα.
  • Η διατροφή μπορεί να είναι δαπανηρή και απαιτεί προσοχή για αποφυγή υποσιτισμού, γι’ αυτό χρειάζεται ιατρική καθοδήγηση.
Scroll to Top