Η ασυνήθιστη θαλασσινή υπερτροφή που μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική υγεία, να ενδυναμώσει τις αρθρώσεις και δεν έχει υδατάνθρακες

Η ασυνήθιστη θαλασσινή υπερτροφή που μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική υγεία, να ενδυναμώσει τις αρθρώσεις και δεν έχει υδατάνθρακες

Αυτή η ασυνήθιστη θαλασσινή υπερτροφή δεν είναι μόνο μια τραγανή λιχουδιά — είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Περιέχει υψηλής ποιότητας θαλάσσιο κολλαγόνο, πρωτεΐνη και ωμέγα-3 και μπορεί παράλληλα να κάνει το δέρμα πιο νεανικό και σφριγηλό και τα οστά πιο δυνατά. Ποια είναι;

Η ασημένια υπερτροφή που προλαμβάνει τον διαβήτη, βελτιώνει την υγεία των οστών και υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου

Ποια είναι η ασυνήθιστη θαλασσινή υπερτροφή και ποια τα οφέλη της για την υγεία

Αυτή η ασυνήθιστη θαλασσινή υπερτροφή είναι ένα ιδιαίτερο συστατικό που μπορεί να προσθέτει και γεύση και υφή στο γεύμα σας, ενώ περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά — από πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έως θαλάσσιο κολλαγόνο που υποστηρίζει υγιές δέρμα, οστά και αρθρώσεις.

Είναι το δέρμα του σολωμού πλούσιo σε θαλάσσιο κολλαγόνο;

Ναι, πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το δέρμα του σολωμού είναι μία από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θαλάσσιου κολλαγόνου, ειδικά τύπου Ι, το οποίο είναι το ίδιο κολλαγόνο που βρίσκεται στο ανθρώπινο δέρμα και στα οστά.

Σύμφωνα με την εργασία του 2024 «Unlocking the Therapeutic Potential of Marine Collagen: A Scientific Exploration for Delaying Skin Aging», το θαλάσσιο κολλαγόνο έδειξε σε μελέτες σε ζώα ότι ενισχύει τα οστά, επιβραδύνει την οστική απώλεια, προστατεύει από αρθρίτιδα και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος ενώ καθυστερεί τη γήρανση.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι είναι όχι μόνο πολύ συμπυκνωμένο αλλά και εύπεπτο και ευεργετικό για την υγεία του δέρματος.

  • Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο – έως και 89–98% της πρωτεΐνης στο δέρμα του σολωμού (μελέτη 2024).
  • Υψηλή πεπτικότητα – περίπου 73%, που σημαίνει ότι το σώμα το απορροφά καλά (μελέτη 2025).
  • Κύριος τύπος – Κολλαγόνο Τύπου Ι, κρίσιμο για την υγεία του δέρματος, των οστών και των τενόντων.
  • Οφέλη για το δέρμα – όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C, ενισχύει την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος και την επούλωση τραυμάτων (μελέτη 2022).

Διατροφική αξία

Ανά Μερίδα (15g) – Η διατροφική αξία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής

  • Θερμίδες: 80
  • Ολικά λιπαρά: 4,5g (7% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης – ΣΗΠ)
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2g (10% της ΣΗΠ)
  • Τρανς λιπαρά: 0g
  • Χοληστερίνη: 55mg (18% της ΣΗΠ)
  • Νάτριο: 40mg (2% της ΣΗΠ)
  • Κάλιο: 27mg (1% της ΣΗΠ)
  • Υδατάνθρακες: 0g
  • Φυτικές ίνες: 0g
  • Σάκχαρα: 0g
  • Πρωτεΐνη: 10g

Δέρμα σολωμού: Οφέλη για την υγεία

1. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης

Το δέρμα του σολωμού είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Ένα τραγανό σνακ από δέρμα σολωμού 15 γραμμαρίων περιέχει 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτή η επιπλέον πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση ιστών και στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

2. Είναι καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και άλλων καλών λιπαρών

Το δέρμα του σολωμού είναι καλή πηγή πολυακόρεστων λιπών, κυρίως ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν και η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από τον τύπο σολωμού. Περίπου 14 γραμμάρια αποξηραμένου δέρματος σολωμού μπορεί επίσης να περιέχει περίπου 55mg χοληστερίνης και 2g κορεσμένων λιπαρών. Τα λιπαρά βοηθούν στον κορεσμό και στην ενέργεια, ενώ η χοληστερίνη υποστηρίζει την υγεία των κυττάρων και των ορμονών.

Garum: Τι είναι το νόστιμο «κέτσαπ της αρχαίας Ρώμης» – Πώς το έφτιαχναν

3. Δεν έχει υδατάνθρακες

Το σκέτο δέρμα σολομού δεν περιέχει υδατάνθρακες, συνεπώς δεν αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Είναι πιθανόν κατάλληλο για άτομα που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, αν το αγοράζετε ως έτοιμο συσκευασμένο σνακ ενδέχεται να υπάρχουν πρόσθετοι υδατάνθρακες για να αλλάξουν το προφίλ γεύσης. Διαβάζετε πάντα την ετικέτα.

4. Προάγει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων

Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση ασβεστίου, που είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της υγείας των οστών.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, μειώνοντας τη φλεγμονή και υποστηρίζοντας την υγεία των κυττάρων.

6. Ενισχύει τον εγκέφαλο και τη γνωστική υγεία

Τα ωμέγα-3 σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων γνωστικών παθήσεων, ενδεχομένως ενισχύοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου.

7. Υποστηρίζει την όραση και την υγεία των ματιών

Τα ωμέγα-3 μπορούν να συμβάλουν στην υγεία των ματιών και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια κύρια αιτία απώλειας όρασης σε ηλικιωμένους.

8. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, τα θρεπτικά συστατικά του, όπως τα ωμέγα-3, μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία του εντέρου. Μπορεί να βοηθούν στη διατήρηση υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, στη μείωση της φλεγμονής και στην υποστήριξη της πέψης.

9. Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία

Τα ωμέγα-3 που περιέχονται στο δέρμα του σολωμού αλλά και στο φιλέτο του έχουν πολλά γνωστά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

10. Βελτιώνει δέρμα και μαλλιά

Η πρωτεΐνη που περιέχει, τα ωμέγα-3, τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να ωφελήσουν θετικά την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας, της ενυδάτωσης και της συνολικής εμφάνισης του δέρματος, ενώ τα μαλλιά και το δέρμα χρειάζονται πρωτεΐνη για ανάπτυξη και διατήρηση.

11. Μπορεί να επιταχύνει την επούλωση πληγών

Μελέτη έδειξε ότι τα ωμέγα-3 στο δέρμα σολωμού μπορεί να υποστηρίξουν την επούλωση πληγών. Μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η ζελατίνη από σολωμό βελτίωσε τη λειτουργία των κυττάρων και την επούλωση πληγών σε διαβητικό ζωικό μοντέλο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα οφέλη προήλθαν από τη ζελατίνη, τα ωμέγα-3 και τα αντιοξειδωτικά που προέρχονται από τον σολωμό. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

12. Παρέχει βιταμίνες και μέταλλα

Η περιεκτικότητά του σε μικροθρεπτικά συστατικά δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως. Ο σολωμός γενικά είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών B6 και B12, βιταμίνης D, σεληνίου, καλίου και νιασίνης — μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βρίσκονται και στο δέρμα. Ωστόσο, η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο σολωμού και με το αν είναι ιχθυοτροφείου ή άγριος.

Το ντελικάτο ψάρι του βυθού που είναι πλούσιο σε ωμέγα 3, βοηθάει στην απώλεια βάρους και υποστηρίζει τον μεταβολισμό

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Είναι ασφαλές για τους περισσότερους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Αλλεργίες και ευαισθησίες: Όποιος έχει αλλεργία σε ψάρια πρέπει να το αποφεύγει, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις που κυμαίνονται από ήπιες έως πιο σοβαρές, όπως αναφυλαξία.
  • Πιθανοί ρύποι: Ο σολωμός θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές ψαριού λόγω των χαμηλών επιπέδων υδραργύρου. Ωστόσο, όπως και άλλα ψάρια, είναι εκτεθειμένος σε πιθανούς περιβαλλοντικούς ρύπους όπως διοξίνες, PCBs, μικροπλαστικά και φαρμακευτικές ουσίες, είτε προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργεια είτε από άγρια αλιεία. Τα επίπεδα ρύπων ποικίλλουν και εξαρτώνται από παράγοντες όπως η τοποθεσία. Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει μείωση αυτών των επιπέδων με την πάροδο του χρόνου σε συγκεκριμένες φάρμες σολωμού.
  • Ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν: Γενικά θεωρείται ασφαλής εφόσον δεν υπάρχει αλλεργία σε ψάρια. Οι έγκυες και τα παιδιά μπορεί να επιλέξουν να περιορίσουν την κατανάλωσή της για να μειώσουν την έκθεση σε πιθανούς περιβαλλοντικούς ρύπους. Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη ή εάν πρέπει να κάνετε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τακτικά την κατανάλωσή του.
  • Κατευθυντήριες γραμμές ασφαλούς κατανάλωσης: Οι Διαιτητικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς (DGA) συνιστούν κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα για άτομα χωρίς αλλεργία σε ψάρια. Ο σολωμός, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, είναι από τις καλύτερες επιλογές λόγω των χαμηλών επιπέδων υδραργύρου. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση σολωμού είναι ασφαλής.

Πηγές: VeryWell Health, PubMed, PubMed, PMC, PubMed, PMC, Taylor & Francis, ScienceDirect, Royal Society of Chemistry, MDPI, Nutritionix

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το δέρμα του σολομού αποτελεί μια ασυνήθιστη, θρεπτική θαλασσινή υπερτροφή πλούσια σε κολλαγόνο, πρωτεΐνη και ωμέγα-3.
  • Προσφέρει οφέλη για την υγεία των οστών, των αρθρώσεων, του δέρματος και του εγκεφάλου, ενώ δεν περιέχει υδατάνθρακες.
  • Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα αλλεργιών και περιβαλλοντικών ρύπων, όπως συμβαίνει και με άλλα θαλασσινά προϊόντα.
Scroll to Top