Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων στο πεπτικό σύστημα έως και 36%, προσφέροντας έναν φυσικό τρόπο προστασίας της υγείας.
Οι 10 κοινές τροφές που προκαλούν καρκίνο – Πώς θα προστατευθούμε
Νέα μελέτη αναφέρει ότι κάποιες τροφές μειώνουν κατά 36% τον κίνδυνο για καρκίνους του πεπτικού
Οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος αποτελούν σημαντικό παγκόσμιο υγειονομικό πρόβλημα, αντιπροσωπεύοντας το 2022 περίπου το 24,6% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου διεθνώς, δηλαδή περίπου 4.9 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 3.3 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το Chinese Medical Journal (2024, Zhou et al.)
Ανάμεσα σε αυτούς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητα, ακολουθούμενος από τον γαστρικό, ηπατοκυτταρικό, οισοφαγικό, παγκρεατικό και χοληδόχου κύστης καρκίνο.
Η γεωγραφική κατανομή παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις, με την Ασία να εμφανίζει το μεγαλύτερο βάρος, καλύπτοντας το 60,5% των νέων περιστατικών, ενώ Ευρώπη και Βόρεια Αμερική ακολουθούν με 19,9% και 7,3% αντίστοιχα.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου κυριαρχεί ως η πιο διαδεδομένη κακοήθεια του πεπτικού σε όλες τις ηπείρους πλην της Αφρικής, όπου συχνότερος είναι ο ηπατικός καρκίνος.
Επιπλέον, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου 2025, ο ρυθμός εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού σε άτομα κάτω των 50 αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.
Όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες ασθένειες, ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Η American Cancer Society εστιάζει κυρίως στη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ ως τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο.
Παρόλο που υπάρχουν πολλές αποδείξεις για το πώς τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, ερευνητές από την Κορέα θέλησαν να δουν αν το χρώμα των τροφών αυτών παίζει κάποιον ρόλο. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nutrition Research.
Ας τα δούμε αναλυτικά.
Καρκίνος: Οι τροφές που δεν τρώει ποτέ ένας ογκολόγος – Αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο
Το χρώμα του φρούτου έχει σημασία
Οι ερευνητές ενέταξαν πάνω από 11.000 συμμετέχοντες που υποβάλλονταν σε εξετάσεις υγείας στο National Cancer Center της Κορέας, μεταξύ Οκτωβρίου 2007 και Δεκεμβρίου 2021. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μέσο όρο οκτώ ετών, διάστημα κατά το οποίο διαγνώστηκαν 214 περιπτώσεις καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το Korea Central Cancer Registry και τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του NCC.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία μέσω δύο ερωτηματολογίων. Το ένα συγκέντρωνε δημογραφικά στοιχεία, όπως ηλικία, φύλο, κατάσταση καπνίσματος, κατανάλωση αλκοόλ, επίπεδο εκπαίδευσης, εισόδημα, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση, σωματική δραστηριότητα και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Το δεύτερο ήταν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων, που αφορούσε την κατανάλωση 106 πολιτισμικά σχετικών τροφών, καθώς και τη συχνότητα και τις ποσότητες κατανάλωσης.
Οι ερευνητές ταξινόμησαν επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά σύμφωνα με το χρώμα της σάρκας τους και όχι το εξωτερικό χρώμα. Έτσι, για παράδειγμα, αν και πολλοί θεωρούν τα μήλα κόκκινα, τα αχλάδια πράσινα ή κίτρινα και τις μπανάνες κίτρινες, στη μελέτη κατατάχθηκαν ως λευκά, επειδή η σάρκα τους είναι λευκή. Αυτό έγινε επειδή στην Κορέα συνηθίζεται το ξεφλούδισμα φρούτων όπως τα μήλα και τα αχλάδια και οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτή η κατηγοριοποίηση είναι πιο αντιπροσωπευτική της πραγματικής κατανάλωσης.
Τα τρόφιμα που μπορεί να μειώνουν το ρίσκο για 6 καρκίνους, σύμφωνα με νέα μελέτη
Τα λευκά φρούτα μπορούν να μειώσουν κατά 36% τον κίνδυνο καρκίνου
Αφού οι ερευνητές έκαναν στατιστική ανάλυση και προσαρμογή για τα δημογραφικά δεδομένα, διαπίστωσαν τα εξής βασικά ευρήματα:
Η κατανάλωση λευκών φρούτων και λαχανικών (≥188 γραμμάρια/ημέρα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος κατά 36%.
Η κατανάλωση κόκκινων/μωβ λαχανικών (≥34 γρ./ημέρα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 32%.
Η κατανάλωση κόκκινων/μωβ φρούτων και λαχανικών (≥94 γρ./ημέρα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ κατά 43%.
Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ορισμένους περιορισμούς της μελέτης. Πρώτον, επειδή η μελέτη πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε κορεατικό πληθυσμό, δεν είναι σαφές αν τα αποτελέσματα ισχύουν και για άλλους πληθυσμούς. Επίσης, η παρακολούθηση διάρκειας οκτώ ετών είναι σχετικά σύντομη για την εμφάνιση καρκίνου, μια μακροχρόνια παρακολούθηση ίσως προσφέρει πιο ακριβή αποτελέσματα. Τέλος, όλοι οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος εξετάστηκαν συνολικά, οπότε οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν ορισμένα χρώματα είναι πιο αποτελεσματικά σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιες υγιεινές τροφές μπορεί να τον προκαλούν – Πώς θα προστατευθούμε
Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε;
Αν και δεν μπορούμε να μετατρέψουμε με απόλυτη ακρίβεια τα 188 γραμμάρια λευκών φρούτων και λαχανικών σε φλιτζάνια, μπορούμε να προσφέρουμε ενδεικτικά παραδείγματα. Για παράδειγμα:
188 γρ. ισοδυναμούν περίπου με 1¾ φλιτζάνια ψιλοκομμένο κουνουπίδι, ένα μεγάλο μήλο Golden Delicious, ή δύο μικρές μπανάνες.
Όσον αφορά τα κόκκινα και μωβ φρούτα και λαχανικά, τα 34 γραμμάρια αντιστοιχούν περίπου σε δύο φέτες ντομάτας ή δύο μεγάλες φράουλες.
Όλες αυτές οι ποσότητες μπορούν να ενσωματωθούν στη σύσταση του USDA για κατανάλωση 2 φλιτζανιών φρούτων και 3 φλιτζανιών λαχανικών ημερησίως.
Η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει αποδειχθεί πως προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και καρκίνου, καθώς και βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία και μακροβιότητα.
Και ενώ μπορείτε σίγουρα να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά «ως έχουν», υπάρχουν και πολλοί νόστιμοι τρόποι να τα προετοιμάσετε. Επιπλέον, ελαφρές μέθοδοι μαγειρέματος μπορούν να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως λυκοπένιο, β-καροτένιο και ασβέστιο, ειδικά όταν τα καταναλώνουμε μαζί με λίγη ποσότητα λιπαρών.
Καρκίνος: 5 ισχυρά αντιοξειδωτικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας για να προστατευθείτε
Τι είναι καλό να γνωρίζετε;
Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνους του πεπτικού συστήματος.
Φάνηκε ότι τα προϊόντα με λευκή σάρκα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση, ακολουθούμενα από τα κόκκινα και μωβ. Οι ερευνητές αποδίδουν τα προστατευτικά οφέλη κυρίως στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα προϊόντα.
Βρείτε δημιουργικούς και νόστιμους τρόπους να ενσωματώσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, στοχεύοντας σε τουλάχιστον 2 φλιτζάνια φρούτων και 3 φλιτζάνια λαχανικών καθημερινά.
Πηγές: Chinese Medical Journal, British Journal of Surgery, American Cancer Society, Nutrition, USDA, EatingWell