Φράουλα: Το νόστιμο φρούτο που ρίχνει τη χοληστερόλη, καταπολεμά την αρθρίτιδα και προστατεύει από δεκάδες παθήσεις

φρούτο, φράουλες

Το συγκεκριμένο φρούτο δεν περιέχει λίπος, ενώ έχει υψηλή  περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ιδιαίτερα Α, C και φυλλικό οξύ.

Η βιταμίνη C που διαθέτει έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην αναγέννηση του κολλαγόνου του δέρματος, του συνδετικού ιστού που καταστρέφεται από την υπεριώδη ακτινοβολία και συμβάλλει στη δημιουργία ρυτίδων.

Περιέχει ουσίες, όπως η ανθοκυανίνη, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού. Επίσης διαθέτει διουρητική δράση. Το συγκεκριμένο φρούτο είναι ακόμη πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρος, μαγνήσιο, θείο, ιώδιο, πυρίτιο, χαλκός, ψευδάργυρος).

Είναι ιδανική επιλογή για μετά την άσκηση καθώς η βιταμίνη C που έχουν βοηθά στους μυς να «αναρρώσουν» μετά από την άσκηση. Ειδικά το καλοκαίρι και τις ημέρες που έχει έντονη ζέστη παρέχουν στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες υγρών. Οι φράουλες αποτελούνται κατά 93% από νερό.

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που διήρκεσε 18 χρόνια και συμπεριέλαβε 93.000 γυναίκες, μια διατροφή πλούσια σε φράουλες προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, την αρτηριοσκλήρυνση και την υψηλή χοληστερίνη.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση φράουλας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα τα οφέλη προκύπτουν  για όσους καταναλώνουν τουλάχιστον 2-3 μερίδες φράουλες την εβδομάδα.

Στο πλαίσιο μελέτης ερευνηθήκαν δεκάδες είδη φρούτων, οι φράουλες αναδείχθηκαν ως η καλύτερη πηγή φρούτου σε βιταμίνη C. Βρέθηκε ότι προσφέρει πάνω από δύο φορές περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα που μελετήθηκαν.

Τα σημαντικότερα οφέλη τους

  1. Καταπολεμούν τη χοληστερίνη
  2. Προστατεύουν τα δόντια και μας ηρεμούν
  3. Προστατεύουν το δέρμα
  4. Δρουν κατά της πολυαρθρίτιδας

1. Καταπολεμούν τη χοληστερίνη

Οι φράουλες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη αμερικανών ειδικών. Από τη μελέτη που συμμετείχαν 60 υπέρβαροι εθελοντές, από 40 έως 60 ετών, προέκυψε ότι ένα ποτήρι χυμός φράουλας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη και την «κακή» χοληστερόλη. Οι ερευνητές χώρισαν σε ομάδες τους εθελοντές τους, και τους έδιναν καθημερινά να πίνουν χυμό από φράουλες ή έναν χυμό που έμοιαζε με φράουλα.

Στην ομάδα των εθελοντών που έπιναν χυμό φράουλας, σε κάποιους χορήγησαν έναν υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά συστατικά (ανθοκυανίνες) χυμό και στους υπόλοιπους έναν χυμό χαμηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Οι ειδικοί υπέβαλαν τους εθελοντές σε αιματολογικές εξετάσεις πριν την έναρξη της μελέτης και μετά από 3 μήνες. Όσοι έπιναν τον χυμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες παρουσίασαν σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης (κατά 27 έως 39 mg/dl) και της LDL χοληστερόλης (κατά 21 μέχρι 35 mg/dl).

Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται κι άλλες, μεγαλύτερες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους. Υπάρχουν ωστόσο και πολλές άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι φράουλες μπορεί να βελτιώσουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Μια από τις  μελέτες δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition».

2. Προστατεύουν τα δόντια και μας ηρεμούν

Οι φράουλες έχουν ακόμη υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ιστού των ούλων, επειδή βοηθά στην πρόληψη της φθοράς του κολλαγόνου. Χωρίς το κολλαγόνο, τα ούλα γίνονται πιο ευάλωτα στην περιοδοντική νόσο.

Η βιταμίνη C, προλαμβάνει επίσης την υπερβολική έκκριση των ορμονών του στρες και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Επίσης, βοηθά στην παραγωγή αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του στρες.

3. Προστατεύουν το δέρμα

Η φράουλα αποτελείται κατά 93% από νερό, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει συμβάλλουν στην αναγέννηση του κολλαγόνου του δέρματος, αλλά και του συνδετικού ιστού που καταστρέφεται από την υπεριώδη ακτινοβολία και συμβάλει  στη δημιουργία ρυτίδων.

4. Δρουν κατά της πολυαρθρίτιδας

Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Annals of the Rheumatic Diseases», στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση φρούτων, όπως η φράουλα, που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, μειώνουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης  πολυαρθρίτιδας, μιας μορφής ρευματοειδούς αρθρίτιδας που εκδηλώνεται σε περισσότερες από δύο αρθρώσεις.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top