Ένας καρδιολόγος εξηγεί πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος, το επικίνδυνο λίπος γύρω από τα όργανα, μέσα από απλές αλλαγές στις συνήθειες διατροφής, προστατεύοντας την καρδιά και βελτιώνοντας τη γενική υγεία.
Πώς να χάσετε γρήγορα το σπλαχνικό λίπος: 5 απλές επιστημονικές συμβουλές
Αυξημένο σπλαχνικό λίπος – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Το σπλαχνικό λίπος αποτελείται από αποθέματα λίπους που εναποτίθενται γύρω από τα ζωτικά όργανα της κοιλιάς, όπως το ήπαρ και το πάγκρεας και είναι γνωστό πως σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία, σύμφωνα με το Circulation.
Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, το σπλαχνικό λίπος είναι μεταβολικά πιο ενεργό και συνδέεται στενά με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η αύξηση του σπλαχνικού λίπους έχει φανεί να συμβάλλει στη φλεγμονή και σε δυσλειτουργίες του μεταβολισμού, καθιστώντας την έγκαιρη αντιμετώπισή του σημαντική για τη δημόσια υγεία.
Απώλεια βάρους: 5 λαχανικά που μπορεί να βοηθήσουν να χάσουμε το σπλαχνικό λίπος
Σπλαχνικό λίπος: Ένα επιβλαβές αποτέλεσμα της υψηλής ινσουλίνης
Σε ένα επεισόδιο της 22ης Σεπτεμβρίου της εκπομπής The Diary Of A CEO, ο Dr Pradip Jamnadas, ο οποίος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του University of London College και είναι επεμβατικός καρδιολόγος, καθώς και ιδρυτής του Heart and Vascular Institute of Central Florida και του Aristotle Education, ανέλυσε τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ζάχαρης (γνωστής και ως γλυκόζης) και της επακόλουθης απελευθέρωσης ινσουλίνης στο σώμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συχνή κατανάλωση γλυκόζης διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης και όταν αυτή επαναλαμβάνεται μέσα στη μέρα, τα επίπεδα της ινσουλίνης παραμένουν διαρκώς αυξημένα. Αυτή η σταθερά υψηλή ινσουλίνη, όπως ανέφερε ο Dr Jamnadas, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, απαιτώντας από το σώμα να παράγει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη για να ρυθμίσει το σάκχαρο.
Πρόσθεσε ότι αυτό το «υπόβαθρο» υψηλής ινσουλίνης, ακόμα και όταν τα επίπεδα σακχάρου φαίνονται φυσιολογικά, καταστρέφει τον μεταβολισμό και οδηγεί σε συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, ιδιαίτερα γύρω από τα εσωτερικά όργανα και το ήπαρ, προκαλώντας κατάσταση γνωστή ως λιπώδες ήπαρ.
Αυτό το σπλαχνικό λίπος παράγεται ειδικά από γλυκόζη και θεωρείται ιδιαίτερα βλαβερός τύπος λίπους, σύμφωνα με τον ίδιο.
Σπλαχνικό λίπος: Αυτές οι 5 τροφές το αυξάνουν
Οι κίνδυνοι των αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης
Ο Dr Jamnadas δήλωσε:
«Οποιαδήποτε ορμόνη παραμένει στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα γίνεται ανοσοποιημένο σε αυτήν. Έτσι τώρα παράγετε πολύ περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσετε το επίπεδο του σακχάρου. Και τότε λέτε: εντάξει, δεν πειράζει γιατί η ινσουλίνη ρίχνει το σάκχαρο. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα, δεν είστε διαβητικός. Όμως είναι αυτό το συνεχώς υψηλό υπόβαθρο ινσουλίνης που καταστρέφει τον μεταβολισμό σας. Αυτό το υψηλό επίπεδο ινσουλίνης στο παρασκήνιο. Η ινσουλίνη ωθεί τη γλυκόζη στο ήπαρ και έτσι αναπτύσσεται λιπώδες ήπαρ. Μετατρέπει τις θερμίδες σε νέες αποθήκες λίπους γύρω από τα σπλάχνα».
«Τα σπλάχνα σημαίνουν την κοιλιακή σας χώρα, γύρω από το πάγκρεας, εκεί αναπτύσσεται το σπλαχνικό λίπος. Τώρα, αυτό το λίπος παράγεται από τη γλυκόζη, είναι ένας διαφορετικός τύπος λίπους. Κοιτάξτε, αν σας δώσω μια δίαιτα υψηλή σε θερμίδες με κάθε λογής τροφές, θα βάλετε βάρος παντού. Εντάξει; Αν όμως σας δώσω μόνο γλυκόζη, τότε το λίπος αποθηκεύεται κυρίως στο στομάχι σας και αυτό το στομάχι θα προεξέχει και αυτό ονομάζεται σπλαχνικό λίπος. Είναι εσωτερικό. Δεν μπορείτε να το τσιμπήσετε, είναι γύρω από τα όργανα. Αυτό είναι πολύ επιβλαβές λίπος. Και αυτή είναι η επιδημία που έχουμε σήμερα», πρόσθεσε.
Σπλαχνικό λίπος μετά τα 50: Το πλάνο 7 ημερών για να το χάσετε, σύμφωνα με personal trainer
Διαλειμματική νηστεία: Μια λύση για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε; Σύμφωνα με τον Dr Jamnadas:
«Το μόνο πράγμα που θα σας κάνει να χάσετε αυτό το λίπος πολύ γρήγορα είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας φυσικά και πρέπει να κάνετε νηστεία, επειδή η νηστεία μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης σας. Βλέπετε, εδώ μπαίνει η νηστεία… όταν δεν τρώτε, τα επίπεδα ινσουλίνης πέφτουν, επειδή δεν διεγείρεται πια το πάγκρεας. Θέλετε δηλαδή να χαμηλώσετε τα επίπεδα ινσουλίνης σας».
Πρόσθεσε:
«Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στον κόσμο είναι να κάνετε διαλειμματική νηστεία, επειδή αν απλά μειώσω τις θερμίδες μου, τότε συμβαίνει μια διαφορετική φυσιολογία στο σώμα. Ενώ όταν νηστεύετε, είναι εντελώς διαφορετική φυσιολογική διαδικασία».
Ο Dr Jamnadas εξήγησε:
«Όταν μειώνετε τις θερμίδες, το σώμα αντιλαμβάνεται αυτό το θερμιδικό έλλειμμα και μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό, συμπεριλαμβανομένων των μυών. Έτσι, χάνετε λίπος αλλά και μυϊκή μάζα. Αντίθετα, όταν κάνετε νηστεία, είναι άλλη φυσιολογία. Η νηστεία σημαίνει “έχω αποθηκεύσει λίπος – τώρα θα το τραβήξω από την ‘τράπεζα'”. Τώρα, η ‘τράπεζα’ γίνεται διαθέσιμη για να τραβήξω τις θερμίδες μου και να τις χρησιμοποιήσω».
«Και τότε αρχίζετε να καίτε λίπος. Στις πρώτες 12 ώρες νηστείας, εξαντλείτε τη γλυκόζη σε μορφή γλυκογόνου από τους μυς και το ήπαρ. Μετά τις 12 ώρες, αρχίζετε να τραβάτε το λίπος. Και το πρώτο λίπος που φεύγει είναι το σπλαχνικό λίπος. Γι’ αυτό η νηστεία είναι τόσο ευεργετική γιατί απαλλάσσεστε από το χειρότερο λίπος. Το λίπος που είναι ιδιαίτερα φλεγμονώδες», κατέληξε ο Dr Jamnadas.
Σημείωση προς τους αναγνώστες: Το άρθρο αυτό έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά επ’ ουδενί ιατρικές συμβουλές από επαγγελματία.