Συμπληρώματα: Ποια να παίρνετε καθημερινά για καλύτερη υγεία, σύμφωνα με επιστήμονα

συμπληρώματα

Ένας επιστήμονας, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή μοιράζεται τρία συμπληρώματα διατροφής που, σύμφωνα με τον ίδιο, αξίζει πραγματικά να παίρνουμε καθημερινά.

Ο Δρ. Bill Gurley έχει περάσει δεκαετίες ερευνώντας τα συμπληρώματα διατροφής και τους τύπους τους, από το υπερικό μέχρι το γαϊδουράγκαθο και το ginkgo biloba. 

Είναι μέρος της δουλειάς του ως επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, όπου διερευνά την ασφάλεια των φυτικών συμπληρωμάτων και τις αλληλεπιδράσεις τους με σύγχρονα φάρμακα.

Το δικό του ιατρικό ντουλάπι, ωστόσο, είναι αρκετά μικρό. «Παίρνω συμπληρώματα διατροφής, αλλά όχι πολλά», είπε ο Δρ. Gurley στο Insider και μοιράστηκε τα τρία συμπληρώματα που πιστεύει ότι αξίζει πραγματικά να παίρνουμε κάθε μέρα.

δρ. Bill Gurley

Κουρκουμίνη

Ο κουρκουμάς έχει κερδίσει δημοτικότητα ως θεραπεία για τη δυσπεψία και θα μπορούσε να βοηθήσει και σε άλλες παθήσεις, όπως η μείωση της φλεγμονής.

Ο Δρ. Gurley, ο οποίος είναι 63 ετών, είπε ότι ο κουρκουμάς έχει κάποιες γενικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στο ενεργό συστατικό του, την κουρκουμίνη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να ανακουφίσει το πρήξιμο των αρθρώσεων, τον πόνο και την πρωινή δυσκαμψία σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα συμπληρώματα κουρκουμίνης που αγοράζετε. Ορισμένοι κατασκευαστές συμπληρωμάτων δεν προσέχουν τη σύνθεση των προϊόντων τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρώματα που περιέχουν μολυσματικές ουσίες που αυξάνουν την πιθανότητα επικίνδυνων καταστάσεων για την υγεία, όπως ηπατική βλάβη.

Έλαιο τεϊόδεντρου

Ο Δρ. Gurley χρησιμοποιεί καθημερινά έλαιο τεϊόδεντρου για να διατηρεί το δέρμα του υγιές. Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα εκχύλισμα που παρασκευάζεται από το αυστραλιανό τεϊόδεντρο και μπορεί να βοηθήσει σε μια ποικιλία δερματικών παθήσεων, όπως ακμή, πιτυρίδα, επούλωση τραυμάτων, μύκητες νυχιών, λοιμώξεις από candida και δερματικές αλλεργίες.

«Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι υπέροχο. Φτιάχνω ένα προϊόν με έλαιο τεϊόδεντρου και το χρησιμοποιώ κάθε μέρα στα πόδια μου», λέει ο Δρ. Gurley.

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν έλαιο τεϊόδεντρου, ο ειδικός προειδοποιεί ότι ορισμένες εταιρείες αντικαθιστούν το έλαιο τεϊόδεντρου με φθηνότερα προϊόντα, όπως το έλαιο ευκαλύπτου, εν αγνοία του καταναλωτή.

«Δεν δημιουργούνται όλα τα έλαια τεϊόδεντρου με τον ίδιο τρόπο Το λάδι ευκαλύπτου είναι πολύ φθηνότερο και μυρίζει παρόμοια», προειδοποίησε ο ειδικός.

Μια πολυβιταμίνη

Τέλος, ο Δρ. Gurley παίρνει μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα. Οι πολυβιταμίνες παρασκευάζονται με μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα και μπορεί να είναι χρήσιμες για κοινές ανεπάρκειες βιταμινών.

Ωστόσο, δεν χρειάζονται όλοι πολυβιταμίνες. Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν έχετε ανεπάρκεια είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Προσέξτε τα συμπληρώματα που αγοράζετε και μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας

Ο Δρ. Gurley τονίζει ότι είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα πριν αγοράσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα. Ορισμένα συμπληρώματα καταλήγουν να μολύνονται με συστατικά που δεν αναφέρονται στη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις υγείας, όπως βλάβη στο συκώτι ή στην καρδιά.

Για να αποφευχθεί αυτό, ο ειδικός συνιστά να αγοράζετε προϊόντα με πιστοποίηση USP ή NSF Sport. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε νέα συμπληρώματα. Ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα ή άλλα συμπληρώματα με δυνητικά επικίνδυνους τρόπους.

Όλο Υγεία

Scroll to Top