Πρωινή δυσκαμψία: Τι σημαίνει για την υγεία σας και πώς να την αντιμετωπίσετε

πρωινή δυσκαμψία

Είναι εύκολο να αποδώσουμε την πρωινή δυσκαμψία στη γήρανση, σε ένα παλιό στρώμα ή στην κακή νυχτερινή ανάπαυση. Είναι αλήθεια ότι αυτοί είναι παράγοντες που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε δυσκαμψία και πόνο όταν ξυπνάτε το πρωί. Αλλά αν αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να είναι σημάδι ιατρικής κατάστασης.

Η πρωινή δυσκαμψία είναι ένα σύμπτωμα πολλών τύπων αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας, του συνηθισμένου τύπου της πάθησης που παρουσιάζουν πολλοί άνθρωποι καθώς γερνούν.

Είναι επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι φλεγμονωδών τύπων αρθρίτιδας όπως:

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η γήρανση και η οστεοαρθρίτιδα προκαλούν πρωινή δυσκαμψία. Η γήρανση προκαλεί ξηρότητα στους χόνδρους που προστατεύουν τις αρθρώσεις σας.

Παράλληλα, οι αρθρώσεις σας παράγουν λιγότερο από το αρθρικό υγρό που προσθέτει λίπανση, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε δυσκαμψία και πόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρθρώσεις σκληραίνουν όπως η ζελατίνη όταν είστε αδρανείς για αρκετές ώρες.

Όταν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η φλεγμονή είναι αυτή που προκαλεί την πρωινή δυσκαμψία.

Διαφορές στην πρωινή δυσκαμψία ανάλογα με την πάθηση

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της πρωινής δυσκαμψίας σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα και σε εκείνα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα είναι το πόσο διαρκεί. Για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, η δυσκαμψία συχνά διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και μειώνεται μόλις αρχίσετε να κινείστε. Εάν έχετε φλεγμονώδη αρθρίτιδα, μπορεί να χρειαστεί μια ώρα ή και περισσότερο για να υποχωρήσει.

Η πρωινή δυσκαμψία είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, η οποία επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, τους γοφούς και τα γόνατα. Στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, τις περισσότερες φορές η δυσκαμψία παρατηρείται στη μέση και τον αυχένα.

Όπως συμβαίνει με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα, οι μεγάλες περίοδοι ανάπαυσης -όπως 8 ώρες ύπνου- επιδεινώνουν τη δυσκαμψία στα άτομα με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Αλλά η κατάσταση μπορεί να ανακουφιστεί με ένα ζεστό ντους ή ελαφριά άσκηση.

Άλλες καταστάσεις υγείας που μπορούν να προκαλέσουν πρωινή δυσκαμψία περιλαμβάνουν:

  • Νόσο του θυρεοειδούς
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης D
  • Ινομυαλγία
  • Παχυσαρκία

Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Εάν όταν ξυπνάτε αισθάνεστε σοβαρή δυσκαμψία και πονάτε για περισσότερες από 3 συνεχόμενες ημέρες, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τις αρθρώσεις σας, να κάνει αιματολογική εξέταση ή να εξετάσει το υγρό της άρθρωσης για να ελέγξει για φλεγμονή. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας της πρωινής δυσκαμψίας και θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να καταλάβει πώς να σας θεραπεύσει.

Εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν ευθύνεται η φλεγμονώδης αρθρίτιδα, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται βιολογικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την πρωινή δυσκαμψία, τον πόνο, το πρήξιμο και την κόπωση.

Όποια και αν είναι η αιτία της πρωινής δυσκαμψίας, ο γιατρός μπορεί επίσης να σας προτείνει:

  • Άσκηση χαμηλής έντασης όπως γιόγκα ή τάι τσι
  • Αλλαγή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους ή μείωση του στρες
  • Φυσικοθεραπεία

Κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει τη μέρα νιώθοντας δυσκαμψία και πόνο. Η εύρεση της αιτίας της δυσκαμψίας και η καθιέρωση ενός σχεδίου θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη μέρα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top