Αμάρανθος: Ο αρχαίος σπόρος που ρίχνει τη χοληστερόλη, βοηθάει στο αδυνάτισμα και προστατεύει από νευρολογικές παθήσεις

amaranth grain and flower

Ο αρχαίος σπόρος που ήταν κάποτε η βασική τροφή των Ίνκας και των Αζτέκων έχει ένα εντυπωσιακό προφίλ θρεπτικών συστατικών και έχει συνδεθεί με μια σειρά από εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθάει στην απώλεια βάρους και προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Πρόκειται για ένα ψευδοδημητριακό που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη δημοσιότητα, αλλά χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν περισσότερα από 60 διαφορετικά είδη που καλλιεργούνται εδώ και περίπου 8.000 χρόνια.

Είναι ο αμάρανθος, το όνομα του οποίου προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «αμάραντος»-αυτός που δε μαραίνεται και «ανθός»-λουλούδι. Οι Αζτέκοι αποκαλούσαν αυτό το νόστιμο σιτάρι «τροφή της αθανασίας».

Ο αμάρανθος θεωρείται υπερτροφή γιατί περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα άλλα δημητριακά. Τεχνικά δεν είναι δημητριακό, όπως το σιτάρι ή η βρώμη, αλλά μοιράζεται ένα συγκρίσιμο σύνολο θρεπτικών συστατικών και χρησιμοποιείται με παρόμοιους τρόπους. Και λόγω της πιπεράτης αλλά και ευχάριστα γλυκιάς του γεύσης χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά.

amaranth grain

Δείτε για ποιον λόγο αξίζει να εντάξετε τον αμάρανθο στη διατροφή σας:

  1. Είναι εξαιρετικά θρεπτικός
  2. Περιέχει αντιοξειδωτικά
  3. Μειώνει τη φλεγμονή
  4. Μειώνει τη χοληστερόλη
  5. Βοηθά στην απώλεια βάρους
  6. Ο αμάραντος είναι φυσικά χωρίς γλουτένη

1. Είναι εξαιρετικά θρεπτικός

Ο αμάρανθος είναι εξαιρετικά θρεπτικός. Αυτός ο αρχαίος σπόρος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, καθώς και σε πολλά σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, ο αμάρανθος είναι καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου, φωσφόρου και σιδήρου.

Για να καταλάβετε, ο αμάρανθος είναι γεμάτος με μαγγάνιο, ξεπερνώντας τις ημερήσιες ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά σε μία μόνο μερίδα. Το μαγγάνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου και πιστεύεται ότι προστατεύει από ορισμένες νευρολογικές παθήσεις.

Επιπλέον, ο αμάραντος είναι πλούσιος σε φώσφορο, ένα μέταλλο που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Είναι επίσης πλούσιος σε σίδηρο, ο οποίος βοηθά το σώμα σας να παράγει αίμα.

2. Περιέχει αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Ο αμάρανθος είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών που προάγουν την υγεία και προστατεύουν από ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

3. Μειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που αποσκοπεί στην προστασία του οργανισμού από τραυματισμούς και λοιμώξεις. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες και έχει συσχετιστεί με καταστάσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες διαταραχές. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο αμάρανθος έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό.

4. Μειώνει τη χοληστερόλη

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο αμάρανθος έχει ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό και περιφερική αγγειοπάθεια, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Μια μελέτη ανέφερε ότι μια διατροφή που περιείχε αμάραντο μείωσε τη συνολική χοληστερόλη έως και 30% και την “κακή” LDL χοληστερόλη έως και 70%.

5. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Εάν θέλετε να χάσετε μερικά επιπλέον κιλά, καλό είναι να προσθέσετε τον αμάρανθο στη διατροφή σας.

Ο αμάρανθος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

Σε μια μικρή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης που διεγείρει την πείνα. Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και λίπους.

6. Ο αμάραντος είναι φυσικά χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σπέλτα και η σίκαλη. Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης πυροδοτεί μια ανοσολογική αντίδραση στο σώμα, προκαλώντας βλάβη και φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα.

Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί επίσης να εμφανίσουν αρνητικά συμπτώματα, όπως διάρροια, φούσκωμα και αέρια.

Ενώ πολλά από τα πιο συχνά δημητριακά περιέχουν γλουτένη, ο αμάρανθος είναι φυσικά ελεύθερος γλουτένης και μπορούν να τον απολαύσουν όσοι ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον αμάρανθο

Ο αμάρανθος είναι απλός στην προετοιμασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά πιάτα.

Πριν μαγειρέψετε τον αμάρανθο, μπορείτε να τον μουλιάσετε σε νερό. Για να τον βράσετε, συνδυάστε το νερό με τον αμάραντο σε αναλογία 3:1. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνετε τον αμάρανθο, χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό.

Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να απολαύσετε αυτό το θρεπτικό σιτάρι:

  • Προσθέστε αμάραντο σε smoothies
  • Χρησιμοποιήστε τον σε πιάτα αντί για ζυμαρικά ή ρύζι
  • Ανακατέψτε τον σε σούπες ή βραστά
  • Μετατρέψτε τον σε δημητριακά πρωινού ανακατεύοντας με φρούτα, ξηρούς καρπούς και κανέλα.
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top