Κίτρο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

αντιοξειδωτικό φρούτο κίτρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οποιοδήποτε φρούτο ανήκει στα εσπεριδοειδή είναι καλά για την υγεία μας. Φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και το γκρέιπφρουτ βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, το διατροφικό τους προφίλ και τις φυσικές ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Έχετε ακούσει όμως ποτέ για το κίτρο;

Το κίτρο είναι μια από τις πρώτες ποικιλίες εσπεριδοειδών που καλλιεργήθηκαν ποτέ, και πολλά από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε δημιουργήθηκαν αρχικά από τη διασταύρωση του εσπεριδοειδούς με άλλα είδη φρούτων. Ωστόσο, λίγοι έχουν δοκιμάσει, αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο.

6 ροφήματα για υγιές έντερο: Ενυδατώνουν και προσφέρουν προβιοτικά και αντιοξειδωτικά

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, καθώς και απίστευτα νόστιμο και γευστικό, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δώσετε στο αντιοξειδωτικό φρούτο μια ευκαιρία να επωφεληθείτε από τα μοναδικά οφέλη για την υγεία που έχει να προσφέρει.

Κίτρο: Διατροφική αξία

Όπως και άλλα εσπεριδοειδή, το κίτρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Ειδικότερα, η διατροφική του αξία ανά 100 γραμμάρια είναι:

 • Θερμίδες: 38 kcal
 • Πρωτεΐνη: 0.76 g
 • Υδατάνθρακες: 9.62 g
 • Μαγνήσιο: 6 mg
 • Κάλιο: 216 mg
 • Βιταμίνη C: 61 mg
 • Βιταμίνη Α: 8 IU

Επίσης το κίτρο έχει γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις και βιοφλαβονοειδή, όπως:

 • Εσπεριδίνη
 • Νερατζίνη
 • Εσπερετίνη
 • Ναριγκενίνη
 • Λιμονένιο
 • Οξικός λιναλυλεστέρας
 • Λιναοόλη

Το κίτρο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πηκτίνης, ενός τύπου διαλυτής ίνας που απορροφά το νερό και μπορεί εύκολα να μεταβολιστεί από τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο σας.

Χάρη στα ισχυρά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο κίτρο, αυτό το μοναδικό φρούτο έχει συσχετιστεί με μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, από μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών έως ενισχυμένη ανοσία και όχι μόνο.

Κίτρο: Οφέλη

Δείτε πώς μπορεί να σας ωφελήσει το κίτρο, προσθέτοντας στη διατροφή σας.

 1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
 2. Μειώνει τη φλεγμονή
 3. Συμβάλλει στη μείωση της ακμής
 4. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνολική υγεία σας. Καταπολεμά τους εισβολείς και εργάζεται σκληρά για να κρατήσει τα επιβλαβή βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες μακριά από τον οργανισμό για την πρόληψη ασθενειών. Μια ή δύο μερίδες κίτρο μπορεί να σας βοηθήσει παρέχοντας μια συμπυκνωμένη δόση βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, κάτι που προλαμβάνει το κρυολόγημα και τις ιώσεις.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Nutrition & Metabolism έδειξε ότι η λήψη αρκετής βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να συντομεύσει τη διάρκεια λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού όπως το κοινό κρυολόγημα. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την πρόληψη και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για καταστάσεις όπως η πνευμονία, η ελονοσία και η διάρροια. Τα αντιοξειδωτικά, εν τω μεταξύ, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και να αποτρέψουν τη βλάβη στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας.

Φροντίστε να συνδυάσετε το κίτρο με κάποια άλλα φυσικά ενισχυτικά του ανοσοποιητικού, όπως εκχύλισμα σαμπούκου, προβιοτικά και τζίντζερ, για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ακμαίο.

2. Μειώνει τη φλεγμονή

Αν και η οξεία φλεγμονή είναι μια φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθά στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία σας και πιστεύεται ότι συμβάλλει σε χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Μία από τις κύριες αιτίες της φλεγμονής είναι η συσσώρευση επιβλαβών ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι εξαιρετικά αντιδραστικά μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα σας.

Όπως και άλλα εσπεριδοειδή, το κίτρο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσουν τη φλεγμονή. Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα στην Κορέα διαπίστωσε ότι η θεραπεία των κυττάρων με αιθέριο έλαιο κίτρου ήταν ικανή να μειώσει αρκετούς δείκτες φλεγμονής. Το κίτρο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής.

3. Συμβάλλει στη μείωση της ακμής

Ο χυμός του κίτρου έχει στυπτικές ιδιότητες λόγω του όξινου επιπέδου του. Συστατικά με χαμηλό επίπεδο pH μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της λιπαρότητας που μπορεί να συμβάλλουν στον σχηματισμό ακμής.

Επιπλέον, το κιτρικό οξύ, ένας τύπος άλφα υδροξυοξέος (AHA), μπορεί να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που οδηγούν σε μη φλεγμονώδεις μορφές ακμής, όπως τα μαύρα στίγματα.
Τα συστατικά που περιέχει το κίτρο μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καλά στη λεύκανση των ηλικιακών κηλίδων ή των ουλών ακμής.

4. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση οι καρδιακές παθήσεις ευθύνονται για το 31,5% όλων των θανάτων παγκοσμίως.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών όπως το κίτρο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά σας ακμαία και να προστατέψετε τον οργανισμό σας από καρδιακές παθήσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση εσπεριδοειδών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού σε 10.623 άτομα. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη είχε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η υψηλότερη πρόσληψη εσπεριδοειδών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ακόμη και θανάτου.

Ποιοι δεν πρέπει να το τρώνε

Παρόλο που το κίτρο αποτελεί μία εξαιρετική προσθήκη σε μία υγιεινή διατροφή, υπάρχουν άνθρωποι που θα πρέπει να το αποφεύγουν. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί οι οποίοι έχουν αλλεργία στα εσπεριδοειδή, καλό θα ήταν να το αποφεύγουν, διότι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

 • Κνίδωση
 • Φαγούρα
 • Πεπτικά προβλήματα
 • Εξανθήματα

Πώς να το καταναλώσετε

Το κίτρο μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να φαγωθεί ωμό, να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, να γίνει χυμός ή να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε μαγειρικές συνταγές. Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς να καταναλώσετε κίτρο:

 • Φάτε ένα φρούτο κίτρο ως σνακ ή επιδόρπιο.
 • Προσθέστε φέτες του φρούτου στη σαλάτα σας.
 • Φτιάξτε χυμό για πρωινό ή για να συνοδεύσετε τα γεύματα σας.
 • Προσθέστε τον χυμό του σε σάλτσες, σούπες ή μαγειρεμένα φαγητά.
Scroll to Top