Απώλεια βάρους: Η «κακή» τροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε

φρούτα

Εκτός από εμπόδιο στην προσπάθεια για απώλεια βάρους, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια, και ένας γιατρός είναι εδώ για να καταγράψει το ρεκόρ. Ο γαστρεντερολόγος και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dr. Will Bulsiewicz, συζήτησε πρόσφατα μέσα από το προφίλ του στο Instagram μια φήμη που κυκλοφορεί στον χώρο της διατροφής.

«Υπάρχει ένας κοινός μύθος στο διαδίκτυο ότι πρέπει να μείνετε μακριά από τα φρούτα όταν κάνετε μία προσπάθεια για απώλεια βάρους. Και αν σας έλεγα ότι ίσχυε το αντίθετο;», γράφει ο Δρ. Bulsiewicz στη λεζάντα της ανάρτησής του στο Instagram.

Τι πιστεύει λοιπόν ο ειδικός για τη ζάχαρη στα φρούτα και πώς καταπολεμά το αρνητικό στίγμα γύρω από αυτό;

«Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί τα φρούτα είναι τόσο αμφιλεγόμενα», ανέφερε ο Δρ. Bulsiewicz στην αρχή του βίντεο. «Οι άνθρωποι εκεί έξω ισχυρίζονται ότι τα φρούτα με κάποιο τρόπο προκαλούν αύξηση βάρους. Αυτό είναι εντελώς παράλογο», προσθέτει.

Στη συνέχεια, εξηγεί πως τα φρούτα δεν προκαλούν το σώμα να πάρει βάρος και πως η επιστήμη υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

«Έχουμε συντριπτικά στοιχεία για τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές όπου οι άνθρωποι αυξάνουν την κατανάλωση φρούτων και επιτρέψτε μου να σας πω τι δεν συμβαίνει: αύξηση βάρους. Επιτρέψτε μου να σας πω τι συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις: απώλεια βάρους», σημειώνει ο ειδικός.

Μελέτη έδειξε απώλεια βάρους σε γυναίκες που έτρωγαν πολλά φρούτα

Ένα τέτοιο παράδειγμα παρουσιάζεται σε μια μελέτη του 2020, που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής και δείχνει μια σχέση με την απώλεια βάρους σε γυναίκες με αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Επειδή τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, ο Δρ. Bulsiewicz έχει δίκιο στο ότι η προσθήκη τους στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος σας, και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Η κατανάλωση της φυσικής ζάχαρης στα φρούτα δεν είναι το ίδιο με την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, επειδή οι τροφές με φυσική ζάχαρη παρέχουν επίσης τεράστια θρεπτική αξία.

Τα φρούτα, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου λόγω των ιδιοτήτων τους με φυτικές ίνες.

«Λέω να σταματήσετε να τρέχετε μακριά από τα φρούτα και να αρχίσετε να τρέχετε προς το μέρος τους. Είναι καταπληκτικό, και υπάρχουν τόσες πολλές υπέροχες επιλογές όπως αυτό το νόστιμο ροδάκινο για να απολαύσετε», κατέληξε ο γαστρεντερολόγος, την ώρα που κρατούσε το ροδάκινο στο χέρι του. Συμφωνούμε!

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top