Απώλεια βάρους: Η καλύτερη ώρα να φάτε ένα μήλο για να αδυνατίσετε – Βοηθά και στην πέψη

απώλεια βάρους - μήλο - ώρα

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά όταν καταναλώνεται τη σωστή στιγμή. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποια είναι η καλύτερη ώρα για να το φάτε ώστε να ενισχύσετε την απώλεια βάρους και να βοηθήσετε την πέψη σας.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε ένα αβοκάντο την ημέρα

Υπάρχει η καλύτερη ώρα για να φάτε μήλο αν θέλετε να χάσετε βάρος;

Ένα μήλο ημερησίως προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και διατροφικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, η καθημερινή κατανάλωση μήλων και προϊόντων μήλου για πάνω από μια εβδομάδα συνδέεται με σημαντική μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, παράλληλα με αντιφλεγμονώδη δράση που μπορεί να προστατέψει από χρόνιες παθήσεις όπως καρδιοπάθεια και το μέλλον χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων.

Τα πολυφαινολικά συστατικά των μήλων ενισχύουν επίσης την αγγειοδιαστολή, βοηθώντας στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τα μήλα, λοιπόν, περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στην καλή υγεία του εντέρου. Αλλά αυξάνονται τα οφέλη τους ανάλογα με το πότε τα καταναλώνετε;

Διατροφολόγοι απαντούν στο κατά πόσο υπάρχουν συγκεκριμένες στιγμές κατά τις οποίες μπορεί να ωφεληθείτε περισσότερο από την κατανάλωση ενός μήλου. Οι απαντήσεις τους μπορεί να σας εκπλήξουν.

Ποια είναι η ιδανική ώρα για να φάτε δαμάσκηνα για απώλεια βάρους, καλύτερη πέψη και ενέργεια

Μήλο στο πρωινό

Το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα μήλο σας παρέχει ένα χαμηλό σε θερμίδες τρόφιμο που σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, σύμφωνα με τη Jacqueline A. Vernarelli, PhD, επιδημιολόγο διατροφής, ειδική στη δημόσια υγεία και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Sacred Heart University.

Τα μήλα έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν χλωρογενικό οξύ που και τα δύο βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και αποτρέπουν τις απότομες αυξήσεις μετά το γεύμα.

«Τα μήλα είναι ένα εύκολο, χαμηλό σε θερμίδες [τρόφιμο] γεμάτο φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την καρδιά, το έντερο και το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι επίσης πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως η βιταμίνη C και η κουερσετίνη», αναφέρει η Vernarelli.

Ωστόσο, είναι απίθανο ότι η κατανάλωση ενός μήλου θα έχει σημαντική επίδραση στον μεταβολισμό σας, σύμφωνα με τη Lauren Manaker, MS, RDN, LD, πιστοποιημένη διαιτολόγο. Όμως, το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα μήλο μπορεί να σας δώσει μια ήπια ώθηση για την ενεργοποίηση της εντερικής λειτουργίας.

Ποιο είναι το φρούτο που είναι καλύτερο και από το μήλο για το ανοσοποιητικό, την υγεία της καρδιάς και των οστών, σύμφωνα με ειδικούς

Μήλο πριν από το γεύμα

Η κατανάλωση ενός μήλου μία ή δύο ώρες πριν το γεύμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους μέσω της αύξησης του αισθήματος κορεσμού και του ελέγχου των θερμίδων.

«Η κατανάλωση ενός μήλου μαζί με, ή πριν από, ένα ισορροπημένο γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυξήσεων του σακχάρου μετά το γεύμα, επειδή οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων», δήλωσε η Morgan Walker, MS, RD, LDN, επίκουρη καθηγήτρια στο Lebanon Valley College, στο Health.

Η ένταξη ενός μήλου ως μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος ή ως σνακ μπορεί να υποστηρίξει σταθερά επίπεδα ενέργειας. «Όσον αφορά τον μεταβολισμό, ο χρόνος κατανάλωσης δεν τον επηρεάζει άμεσα, τα μήλα δεν θα αυξήσουν ούτε θα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας», πρόσθεσε η Walker.

Ένα μέτριο μήλο παρέχει περίπου 4 με 5 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες υποστηρίζουν σταθερό σάκχαρο και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης τύπου 2. Επιπλέον, οι διαλυτές ίνες (πικτίνη) επιβραδύνουν την πέψη και προάγουν σταθερή ενέργεια, ενώ οι αδιάλυτες ίνες υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του εντέρου.

Το φρούτο-φρουρός του αυτοκράτορα Gia Long που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να προστατεύσει το ήπαρ

Μήλο πριν από την προπόνηση

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα μήλα μπορεί να σας δώσουν μια ώθηση πριν από την προπόνηση. Αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από το πώς αντιδρά το σώμα σας στα μήλα και τον τύπο της άσκησης που κάνετε.

Για ορισμένους ανθρώπους, ίσως είναι καλύτερο να φάνε ένα μήλο δύο με τρεις ώρες πριν την άσκηση, ώστε να έχει χρόνο το σώμα να το χωνέψει και να διαχειριστεί την επίδραση των φυτικών ινών. Όμως για άλλους, μερικές φέτες μήλου πριν την προπόνηση τους δίνουν επιπλέον ενέργεια, ανέφερε η Ashley Koff, RD, ιδρύτρια του The Better Nutrition Program (BNP), στο Health.

Εκτός από την ενεργειακή ώθηση που προσφέρουν τα φυσικά σάκχαρα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση σταθερού σακχάρου στο αίμα ώστε να μην εξαντληθείτε στη μέση της προπόνησης.

«Απλώς αποφύγετε να το φάτε ακριβώς πριν από έντονη προπόνηση αν είστε ευαίσθητοι στις φυτικές ίνες», πρόσθεσε η Manaker.

Μήλο με άλλα γεύματα ή ως βραδινό σνακ

Η ένταξη των μήλων σε οποιοδήποτε γεύμα είναι μια εξαιρετική ιδέα, σύμφωνα με την Anne VanBeber, PhD, RD, LD, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και γαστρονομικής ιατρικής στο Texas Christian University. «Το μήλο προσφέρει γλυκύτητα και ενισχύει το αίσθημα πληρότητας», δήλωσε η VanBeber. «Για πρωινό, μπορούν να προστεθούν σε βρώμη, pancakes ή muffins».

Αν επιθυμείτε κάτι γλυκό μετά το δείπνο, ένα μήλο μπορεί να αποτελέσει μια θρεπτική επιλογή για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας, προσθέτει η Walker. Μπορείτε να το συνδυάσετε με λίγο φυστικοβούτυρο ή να προσθέσετε λίγη κανέλα. Οι φυτικές ίνες προάγουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην αποφυγή βραδινών υπερβολών.

5 κορυφαία φρούτα για υγιή νεφρά, σύμφωνα με μελέτες

Μήλο όποτε θέλετε

«Πάντα λέω ότι η καλύτερη ώρα για να φάει κάποιος ένα μήλο είναι η στιγμή που είναι πιο πιθανό να το φάει», αναφέρει η Manaker. «Για κάποιους, το να φάνε ένα μήλο το πρωί είναι πιο εύκολο, ενώ άλλοι το προτιμούν ως σνακ το απόγευμα. Όσο αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα η ώρα κατανάλωσης».

«Περισσότερο από την ώρα, προτιμώ να εστιάζω στο με τι τρώει κάποιος το μήλο του», εξηγεί. «Ο συνδυασμός με φυστικοβούτυρο είναι η αγαπημένη μου επιλογή ώστε να προσθέσουμε υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνη για να μειώσουμε την πιθανότητα απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Ενθαρρύνω επίσης τους ανθρώπους να τρώνε τη φλούδα, καθώς είναι πηγή φυτικών ινών και μπορεί να βοηθήσει και αυτή στη ρύθμιση του σακχάρου».

Πηγές: Frontiers in Nutrition, Food Science & Nutrition, International Journal of Environmental Research and Public Health, Nutrients

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top