Παίρνετε συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση της υγείας σας; Αν έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε που ίσως πρέπει να αποφεύγετε. Ορισμένα από αυτά μπορεί να ανεβάσουν την πίεση ή να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, βάζοντας σε κίνδυνο την καρδιά σας.
Προσοχή: Τα συμπληρώματα ω-3 μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην καρδιά – Τι αναφέρει νέα μελέτη
Συμπληρώματα διατροφής που δεν είναι καλό να παίρνετε αν έχετε πρόβλημα με την πίεση
Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότεροι τα επιλέγουν για να ενισχύσουν την υγεία τους ή να καλύψουν ελλείψεις από τη διατροφή τους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η ανάγκη για τέτοιου είδους προϊόντα έχει επηρεαστεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον.
Παράλληλα, τονίζεται η σημασία της ποιότητας στην παραγωγή τους, ενώ οι ειδικοί προτείνουν μια πιο ολιστική προσέγγιση, όπου τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν τη φυσική διατροφή αλλά τη συμπληρώνουν. Αν και πολλά από αυτά φαίνεται να προσφέρουν οφέλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και σωστή πληροφόρηση του κοινού.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, εμφανίζεται όταν το αίμα σας πιέζει ασταμάτητα τα τοιχώματα των αρτηριών σας. Καθώς αυτή η πίεση αυξάνεται, η καρδιά σας αναγκάζεται να δουλεύει πιο σκληρά απ’ το συνηθισμένο για να αντλεί αίμα στο σώμα. Με τον καιρό, αυτό το επιπλέον φορτίο μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Αν και η αντιμετώπιση της υπέρτασης περιλαμβάνει συνήθως αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή, πολλοί στρέφονται και σε συμπληρώματα για επιπλέον υποστήριξη. Αν και πολλά από αυτά τα χάπια και οι σκόνες περιέχουν φυσικά συστατικά, δεν είναι όλα τόσο φιλικά προς την καρδιά ή αθώα όσο φαίνονται.
Τα κοινά συμπληρώματα που μπορούν να οδηγήσουν σε οργανική ανεπάρκεια
Τα 5 συμπληρώματα διατροφής που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση
Ποια συμπληρώματα πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή πίεση;
- Πικρό Πορτοκάλι
- Ρίζα Γλυκόριζας
- Συμπληρώματα που περιέχουν καφεΐνη
- Yohimbine
- Ephedra
1. Bitter Orange (Πικρό Πορτοκάλι)
Το εκχύλισμα bitter orange, που προέρχεται από την αποξηραμένη φλούδα του πικρού πορτοκαλιού, χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα που προωθούνται για απώλεια βάρους και αθλητική απόδοση. Ωστόσο, για άτομα με υπέρταση, αυτό το εκχύλισμα μπορεί να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.
«Αυτό το βότανο περιέχει συνεφρίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει επικίνδυνους καρδιακούς ρυθμούς», αναφέρει στο EatingWell ο Columbus Batiste, M.D., επεμβατικός καρδιολόγος και συνιδρυτής του Healthy Heart Nation.
Για παράδειγμα, μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη χρήση bitter orange μπορεί να αυξήσει τη συστολική πίεση (η πάνω τιμή) κατά 6 mmHg και τη διαστολική πίεση (η κάτω τιμή) κατά 4 mmHg.
Σεξ: 4 συμπληρώματα που ανεβάζουν τη λίμπιντο – Τι να προσέξετε
2. Licorice Root (Ρίζα Γλυκόριζας)
Γνωστή για τη χαρακτηριστικά γλυκιά γεύση της και τις καταπραϋντικές της ιδιότητες, η ρίζα γλυκόριζας έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί ως φυτική θεραπεία για πεπτικά προβλήματα, ιούς και πονόλαιμο.
Ωστόσο, «αν έχετε υψηλή πίεση, είναι καλύτερα να αποφεύγετε τα συμπληρώματα γλυκόριζας ή προϊόντα που περιέχουν γλυκόριζα ως δευτερεύον συστατικό», αναφέρει η Michelle Routhenstein, M.S., RD, CDCES, διατροφολόγος καρδιαγγειακής υγείας και ιδιοκτήτρια του Entirely Nourished.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζικό οξύ, μια ένωση που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νατρίου από τον οργανισμό, ενδεχομένως αυξάνοντας την πίεση.
Μία μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις γλυκόριζας που περιέχουν μόλις 100 χιλιοστόγραμμα γλυκυρριζικού οξέος μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την πίεση όταν καταναλώνονται τακτικά.
Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι η γλυκόριζα μειώνει τα επίπεδα καλίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και αρρυθμίες, προκαλώντας επιπλέον καταπόνηση στην καρδιά.
Αν και κάποια συμπληρώματα ισχυρίζονται ότι δεν περιέχουν γλυκυρριζικό οξύ, να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα τρόφιμα.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην περιέχουν πάντα ό,τι αναγράφεται στην ετικέτα. Για παράδειγμα, η παραπάνω μελέτη διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα σε γλυκυρριζικό οξύ στο δοκιμαζόμενο συμπλήρωμα ήταν κατά 50% υψηλότερη από ό,τι αναγραφόταν στην ετικέτα.
3. Συμπληρώματα που περιέχουν καφεΐνη
Η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον πρωινό σας καφέ ή το απογευματινό σας τσάι. Είναι επίσης ένα κοινό συστατικό σε πολλά συμπληρώματα που υπόσχονται αύξηση της ενέργειας, βελτίωση της εγρήγορσης και ενίσχυση της φυσικής απόδοσης.
Ωστόσο, αυτό το δημοφιλές διεγερτικό μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της πίεσης, κάτι που το καθιστά επικίνδυνη επιλογή για άτομα με υπέρταση, αναφέρει η Routhenstein.
Για παράδειγμα, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα καφεΐνης αύξησαν τη συστολική και διαστολική πίεση κατά 2 mmHg.
Αν και αυτή η μικρή αύξηση μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, ακόμη και μια αύξηση μόλις 2 mmHg μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή υγεία σε άτομα υψηλού κινβδύνου. Αν αναρωτιέστε πόση καφεΐβνη είναι ασφαλής, η απάντηση διαφέρει από άτομο σε άτβομο, καθώς ο καθένας μεταβολίζει την καφεΐνη διαφορετικά.
Μακροζωία: Τα 2 κοινά συμπληρώματα που πρέπει να παίρνουμε όλοι, σύμφωνα με μελέτη
4. Yohimbine
Η yohimbine, μια ένωση που προέρχεται από τον φλοιό του δέντρου yohimbe, συναντάται συχνά σε συμπληρώματα και τσάγια που προωθούνται για απώλεια βάρους, αθλητική απόδοση, ενίσχυση της σεξουαλικής υγείας και για την υψηλή πίεση.
«Η yohimbine είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα την πίεση και τους παλμούς της καρδιάς», προειδοποιεί. Η Routhenstein συμφωνεί, εξηγώντας ότι αυξάνει την πίεση μέσω της αύξησης των επιπέδων μιας ορμόνης και χημικού διαβιβαστή που λέγεται νορεπινεφρίνη. Καθώς τα επίπεδα νορεπινεφρίνης αυξάνονται, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος και αυξάνοντας την πίεση.
5. Ephedra
Η ephedra είναι ένα φυτικό διατροφικό συμπλήρωμα που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φυσική θεραπεία για κρυολογήματα, πονοκεφάλους, βήχα και πυρετό, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία. Ωστόσο, μόνο ακίνδυνο δεν είναι.
«Αυτό το βότανο περιέχει εφεδρίνες, ισχυρά διεγερτικά που έχουν συνδεθεί με υψηλή πίεση, εμφράγματα, εγκεφαλικά και ακόμη και αιφνίδιο θάνατο», αναφέρει ο Batiste.
«Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δράση φαρμάκων για την πίεση και την καρδιά, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά». Λόγω αυτών των σοβαρών παρενεργειών, η ephedra έχει απαγορευτεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση σε διατροφικά συμπληρώματα.
Συκώτι: Τα 7 φυσικά συμπληρώματα που μπορούν να γίνουν τοξικά ακόμα και με μικρή υπερδοσολογία
Αν και είναι απαγορευμένη στα συμπληρώματα, η δραστική της ουσία, η εφεδρίνη, βρίσκεται σε ορισμένα φάρμακα για αλλεργίες και άσθμα. Επομένως, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν πάρετε οτιδήποτε περιέχει ephedra στα συστατικά.