Γλυκόριζα: Το αρχαίο γλυκό που ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου, ανακουφίζει την αρθρίτιδα και προλαμβάνει τον καρκίνο

γλυκό, γλυκόριζα

Τρώγεται ως γλυκό, πίνεται ως τσάι ή χρησιμοποιείται σε άλλα φυτικά φάρμακα, ενώ έχει πολλά οφέλη για την υγεία που έχουν αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες.

Προέρχεται από ένα φυτό που χρησιμοποιείται χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες. Οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί θεωρούνται ότι είναι οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία γλυκισμάτων τον 17ο αιώνα. Στην Αγγλία, η παραγωγή γλυκών με αυτό εντοπίζεται στον 18ο αιώνα, με την πόλη Pontefract στο Γιορκσάιρ να γίνεται διάσημο κέντρο παραγωγής αυτού του είδους των γλυκών.

Η γλυκόριζα, που προέρχεται από το φυτό Glycyrrhiza glabra, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες και συνεχίζει να καταναλώνεται ως τις μέρες για τα οφέλη της στην υγεία μας.

Είναι εγγενής στη Δυτική Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για τη γεύση της. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη της για την υγεία.

Τα οφέλη για την υγεία της γλυκόριζας

Η γλυκόριζα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας και των δερματικών παθήσεων. Η μείωση του επιπέδου της φλεγμονής σας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και ακόμη και ορισμένους καρκίνους.

Οι ενώσεις στη ρίζα γλυκόριζας, όπως η Licochalcone-A, έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Το εκχύλισμα από τη ρίζα του φυτού έχει συνδεθεί με την επιβράδυνση ή την πρόληψη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων σε καρκίνους του δέρματος, του μαστού και του προστάτη. Αυτά ωστόσο δεν είναι τα μόνα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη γλυκόριζα.

Η ρίζα γλυκόριζας χρησιμοποιείται, επίσης, συνήθως για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης οξέος, του στομαχικού έλκους και της καούρας.

Μια μελέτη σε ενήλικες με γαστρεντερικά προβλήματα διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση ρίζας γλυκόριζας ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων σε μια περίοδο δύο ετών από τα συνήθως χορηγούμενα αντιόξινα.

Ωστόσο, τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις πρέπει να προσέχουν να μην καταναλώνουν πολύ γλυκόριζα. Το British Heart Foundation λέει ότι η υπερβολική ποσότητα γλυκυρριζίνης, που βρίσκεται στη γλυκόριζα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών, μυϊκή αδυναμία και ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

Πριν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες γλυκόριζας καθημερινά (57 γραμμάρια ή περισσότερο), συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν είναι ασφαλές να το κάνετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε προβλήματα αρτηριακής πίεσης. 

Όλο Υγεία

Scroll to Top