Αϋπνία: Το απρόσμενο σνακ που μάς κρατά ξάγρυπνους – Μην το φάτε βράδυ

αϋπνία

Όταν είστε ξύπνιοι τη νύχτα και παλεύετε να κοιμηθείτε, μπορεί να εξετάζετε όλους τους λόγους για τους οποίους έχετε αϋπνία.

Ίσως κάτι σας απασχολεί ή μετανιώνετε για αυτό το επιπλέον φλιτζάνι καφέ που ήπιατε αργά το απόγευμα. Αλλά ένας λόγος που ίσως δεν έχετε σκεφτεί για την αϋπνία σας είναι αυτό το αλμυρό σνακ που φάγατε λίγο πριν τον ύπνο.

Σύμφωνα με την Katherine Hall, ειδική στον ύπνο με πάνω από 13 χρόνια κλινικής εμπειρίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται προκειμένου οι άνθρωποι να αποτρέψουν την αϋπνία. Η ειδικός εξετάζει πώς μια αλλαγή στη διατροφική κουλτούρα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με την αϋπνία.

Αυτό το τρόφιμο αυξάνει τις πιθανότητες για αϋπνία

Αλλά υπάρχει συγκεκριμένα ένα είδος τροφής που θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα -και δεν είναι άλλο από τα αλμυρά τρόφιμα, όπως πατατάκια ή ξηροί καρποί με αλάτι. Πράγματι, τα σνακ που μπορεί να τρώτε ενώ παρακολουθείτε μια ταινία πριν πάτε για ύπνο μπορεί να είναι αυτά που σας κρατούν ξύπνιους.

«Αυτό μπορεί συχνά να μας ξεφύγει όταν μιλάμε στους ανθρώπους για τη διατροφή και τον ύπνο τους. Ενώ ορισμένα είναι προφανή, όπως η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, το αλάτι μπορεί να αγνοηθεί. Εάν δεν μπορείτε να αποκοιμηθείτε ή δυσκολεύεστε πολύ να κοιμηθείτε, το αλάτι θα μπορούσε να είναι η ρίζα του προβλήματος της αϋπνίας», αναφέρει η Δρ. Hall και προσθέτει:

«Τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο έχουν ως αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών και την αυξημένη αρτηριακή πίεση, καθιστώντας δύσκολο για το σώμα να απενεργοποιηθεί εντελώς μετά την κατανάλωση σνακ όπως πατατάκια ή ξηροί καρποί με αλάτι».

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, αυτό καταλήγει σε κάτι που ονομάζεται επιφανειακός ύπνος, κατάσταση στην οποία ο ύπνος δεν είναι πολύ βαθύς και συχνά μπορεί να περιλαμβάνει διαταραχές όπως η αυξημένη συχνότητα διούρησης τη νύχτα. Μελέτες άλλωστε δείχνουν ότι αυτό μπορεί να προκληθεί κατά κύριο λόγο από το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή.

Αντίθετα, η Δρ. Hall συνιστά να τρώτε μια μπανάνα πριν τον ύπνο -την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συνέδεαν με τον ύπνο, αλλά με κάτι που τρώνε για να τους δώσει ενέργεια το πρωί ή πριν από την προπόνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδικό ύπνου, μπορεί να σας βοηθήσει να μπείτε στη σωστή διάθεση για ύπνο και να κρατήσει μακριά την αϋπνία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top