Αϋπνία: Το ρόφημα που μας βοηθάει να απολαύσουμε ποιοτικό ύπνο σύμφωνα με ειδικό

ρόφημα, χαμομήλι

Εάν δυσκολεύεστε συχνά να αποκοιμηθείτε ή υποφέρετε από αϋπνία, ένα συγκεκριμένο είδος ζεστού ροφήματος θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το χαμομήλι έχει μια σειρά από μοναδικές ιδιότητες που προάγουν τον ύπνο, καθιστώντας το ιδανικό ρόφημα για το βράδυ.

Το τσάι (έγχυμα) χαμομηλιού έχει ένα ήπιο ηρεμιστικό και είναι γεμάτο με απιγενίνη, η οποία είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού που επιδρά σε ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλό σας που μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία. η ιδιότητά του αυτή το καθιστά ένα υγιεινό ρόφημα που θα σας βοηθήσετε να κοιμηθείτε. Άλλα φυσικά βοηθήματα ύπνου που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα περιλαμβάνουν τα συμπληρώματα μελατονίνης και το αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Ο Michael Breus, PhD, ψυχολόγος και πιστοποιημένος ειδικός στον ύπνο, δήλωσε: «Τα σκευάσματα χαμομηλιού, όπως το έγχυμα του χαμομηλιού και η αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αϋπνίας και για την πρόκληση ύπνου. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως ήπια ηρεμιστικά και επαγωγικά ύπνου».

Οι γιατροί συμβουλεύουν να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού περίπου 45 λεπτά πριν από τον ύπνο. Ο Nate Favini, MD, Medical Lead of Forward, πρόσθεσε: «Αφιερώστε μια ώρα πριν πάτε για ύπνο για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας».

Στο πλαίσιο μιας μελέτης στην οποία συμμετείχε μια ομάδα γυναικών μετά τον τοκετό, φάνηκε ότι όσες έπιναν τσάι χαμομηλιού για δύο εβδομάδες ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν. Ανέφεραν, επίσης, ότι παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβαδίζει με προβλήματα ύπνου.

Σε μια άλλη μελέτη, η έρευνα έδειξε πάλι ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να αποκοιμηθούν.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες «θεραπείας» με χαμομήλι, τα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή είδαν βελτίωση στα συμπτώματα τους και παρουσίασαν βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.

Μια τρίτη μελέτη κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν 270 mg εκχυλίσματος χαμομηλιού δύο φορές την ημέρα για 28 ημέρες περνούσαν λιγότερο χρόνο ξύπνιοι τη νύχτα και κοιμόντουσαν 15 λεπτά γρηγορότερα σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιρναν.

Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστούν οι ακριβείς επιδράσεις του τσαγιού χαμομηλιού στην ποιότητα του ύπνου, τα ευρήματα είναι ήδη πολλά και ενθαρρυντικά – επομένως αξίζει να το λάβετε υπόψη σας εάν έχετε πρόβλημα στον ύπνο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top