Τα φθηνά χορταρικά που είναι αντιγηραντικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό και κάνουν καλό στην αναιμία

χορταρικά βλήτα

Είναι της εποχής, τα βρίσκετε παντού, έχουν αντιγηραντικά οφέλη και κάνουν καλό στην αναιμία, επειδή αυτά τα χορταρικά είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας.

Ένα φλιτζάνι από αυτά τα χορταρικά προσφέρει το 29% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε σίδηρο. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και απαιτείται για τον κυτταρικό μεταβολισμό. Μαζί με τα φύλλα του, προσθέστε βιταμίνη C για να διευκολύνετε τη μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου στο αίμα. Ταυτόχρονα, έχουν ελάχιστες θερμίδες, ίχνη λίπους και καθόλου χοληστερόλη.

Βλήτα: Τα χορταρικά με τα πολλά θρεπτικά συστατικά

Το βλίτο ή βλήτο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των αμαρανθοειδών. Η επιστημονική του ονομασία είναι Amaranthus blitum. Είναι ιθαγενές της περιοχής της Μεσογείου αλλά έχει εισαχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως στην ανατολική Βόρεια Αμερική. Είναι πλούσια σε:

  • Σίδηρο
  • Βιταμίνη C και βιταμίνη Α .
  • Μαγγάνιο
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορο
  • Κάλιο
  • Λυσίνη
  • 28 θερμίδες/100 γρ

Βλήτα τα αντιγηραντικά

Τα βλήτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και A, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση. Περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων.

Επιπλέον, τα βλήτα είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Η καλή υγεία του πεπτικού συστήματος είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Τέλος, Έέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βλήτα κατά της αναιμίας

Τα βλήτα είναι καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, επομένως η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον, τα βλήτα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Ειδικότερα, τα βλήτα περιέχουν τα εξής θρεπτικά συστατικά:

Βιταμίνη A: Είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη C: Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη K: Απαραίτητη για την πήξη του αίματος

Φυλλικό οξύ: Συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου και την πρόληψη των ανεπαρκειών φυλλικού οξέος.

Σίδηρος: Απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Φυτικές ίνες: Ρύθμιζουν την πέψη και συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.

Για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές ιδιότητες των βλήτων, μπορείτε να τα κάνετε σαλάτα βραστή, να τα προσθέσετε σε σούπες, ομελέτες ή smoothies.

Προσοχή!
Τα βλήτα περιέχουν υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος και θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ασθένειες των νεφρών. Τα βραστά βλήτα καλό είναι να μην αναθερμαίνονται μετά το μαγείρεμα, διότι τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία και ειδικά για τα παιδιά.

Όλο Υγεία

Scroll to Top